Dvärgschnauzer – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Dvärgschnauzer är lättlärda och anpassningsbara. De kan trivas lika bra i en lägenhet i stan som ute på landet. De här färgstarka karaktärerna är sällskapliga och måste inkluderas i familjeaktiviteterna.

 

Dvärgschnauzer i korthet
The Miniature Schnauzer Dog Breed

Dvärgschnauzerns ursprungliga uppgift var att fånga råttor på gårdarna. Schnauzer betyder skägg.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 5–10 kg

Tik: 5–7 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 30 cm

Tik: 30 cm

Utseende:

Halvstående öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Energinivå: genomsnittlig

Livslängd: 12–14 år

Tendens att dregla: Liten Tendens att snarka: Liten

Tendens att skälla: Stort

Tendens att gräva: Måttlig. Sociala behov/Uppmärksamhetsbehov: Stort

Framavlad för:

Råttjakt

Päls:

Längd: medelstor:

Kännetecken: Dubbel, sträv päls

Färger: salt och peppar, svart och silver, svart

Allmänna pälsvårdsbehov: Måttliga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig

Dvärgschnauzern ger ett fyrkantigt intryck och har sträv päls.

Hanar och tikar blir runt 30 cm höga och väger 5 till 10 kg.

Hundens rektangulära huvud pryds av buskiga ögonbryn, en valrossliknande mustasch och ett ymnigt skägg. Öronen kuperas ofta för att stå rakt upp. Naturligt är de hängande, högt ansatta och vikta framåt.

Den vanligaste färgen är salt och peppar, men även helsvart och svart och silver förekommer.

Temperament:

Dvärgschnauzern är en tålig, alert och färgstark liten hund. Den kan vara lättretlig och stridslysten när den konfronteras med hundar som den inte känner.

Lekfullheten hos dvärgschnauzern gör den till en idealisk familjehund för en familj med väluppfostrade barn. Den är även känd för att vara lydig, lättlärd och trogen sin människoflock.

Att leva med:

Dvärgschnauzer är anpassningsbara. De kan vara precis lika lyckliga i en lägenhet inne i stan och med ett par promenader om dagen som ute på en lantgård med massor av ytor att rasa runt på.

Eftersom rasen är en aning karsk tillsammans med andra hundar är det viktigt att låta dvärgschnauzern träffa andra hundar medan den fortfarande är valp.

Dvärgschnauzern är sällskaplig och älskar att vara med sin familj. Deras största behov är att till fullo få ta del av familjens aktiviteter, oavsett om det handlar om att titta på TV eller att dra iväg på en joggingrunda.

Eftersom hunden inte fäller är den idealisk för personer som är allergiska mot andra raser. Däremot behöver de regelbunden pälsvård; frekvent borstning, trimning av päls och klor och periodisk klippning och ryckning är nödvändigt.

Dvärgschnauzern åldras med värdighet; den uppvisar inga ålderstecken förrän sent i livet. Medellivslängden är 12 till 14 år.

Historik:

Dvärgschnauzer är glada, tåliga små hundar som började avlas fram i Tyskland under slutet av 1800-talet. De är ättlingar efter affenpinschern och standardschnauzern. Dvärgschnauzern är inte bara den mest populära av schnauzrarna, utan också den enda terriern som inte har sitt ursprung på de brittiska öarna.

Ordet schnauzer betyder skägg. Dvärgschnauzerns ursprungliga uppgift var att fånga råttor på gårdarna. Idag är dock dvärgschnauzerns främsta uppgift i livet att erbjuda sällskap och bringa glädje åt dem som har den stora lyckan att få leva tillsammans med denna lilla glada hund.

År 1933 erkändes dvärgschnauzern av AKC som en självständig ras från standardschnauzern. En gång i tiden var dvärgschnauzern den tredje mest populära rasen i USA och den är fortfarande en av favoriterna.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel