American staffordshire terrier - rasinformation och karaktärsdrag

American staffordshire terrier är en otroligt pålitlig hund som är lekfull, försiktig och tolerant. Rasen är bra med barn och andra djur, men inte nödvändigtvis med andra hundar.

Amerikansk staffordshire terrier i korthet
Hundrasen american staffordshire terrier

American staffordshire terrier är en kraftig muskelmassa förpackat i ett smidigt paket.

Storlek:

Vikt:

Hane: 23-32 kg.
Tik: 20,5-27 kg.

Mankhöjd:

Hane: 48 cm.

Tik: 45,7 cm.

Förväntningar:

Krav på träning: 20-40 minuter/dag
Energinivå: Genomsnittlig
Livslängd: 12-14 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Hög
Tendens att skälla: Låg
Tendens att gräva: Hög socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Päls:

Längd: Kort
Kännetecken: Sträv
Färger: Vilken färg som helst, enfärgad, partiell eller fläckig
Allmänna pälsvårdsbehov: Låga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Terrier

Förekomst: Inte särskilt vanlig

American staffordshire terrier är en kraftig muskelmassa förpackat i ett smidigt paket.

Den här rasen är en atlet och har en anmärkningsvärd styrka. Trots sin muskelstyrka är den snabb och smidig. Det breda huvudet med kraftiga käkar kan vara skrämmande, men som tur är har ansiktet oftast ett glatt uttryck och följs vanligen av en viftande svans som är kort, men inte kuperad. Även om öronen kan kuperas, är det bättre att de lämnas i sin naturliga rosenform. Den här hunden är tung för sin storlek och väger mellan 20 och 32 kg. Den är mellan 43 och 48 cm hög. Pälsen är kort och slät. Alla färger är godkända, även om en päls med mer än 80 procent av vitt, svart och tanfärgad eller leverfärgad inte är att föredra.

Personlighet:

Ansvarsfulla uppfödare har fokuserat på att skapa en hund med ett sunt och pålitligt temperament när de är med människor. Denna avelshistorik är anledningen till att många amstaffer (som deras vänner kallar dem) har ett otroligt pålitligt temperament tillsammans med sina familjer. Den genomsnittliga amstaffen är lekfull, försiktig och tolerant. De flesta välsocialiserade amstaffer är bra med barn, men som med alla hundar ska de alltid hållas under uppsikt när de är tillsammans med barn. Samspelet med andra djur, särskilt andra hundar, ska övervakas noga.

Amstaff var inte tänkt att vara en lydig varelse, och det är den inte heller. Om du försöker tvinga hunden kommer den alltid att vinna. Om du försöker göra det till en lek kommer den alltid att vilja leka och ni kommer båda att vara vinnare. Trots sin tuffa personlighet är amstaff en ras som älskar att älska.

Att leva med:

Den här rasen behöver ett intensivt dagligt träningspass tillsammans med lite tankelekar för att vara på topp. En bra lång löprunda eller en lek med bollen är ett bra sätt att knyta band till en american staffordshire terrier. Lydnadsträning är också bra mental träning.

Den korta pälsen gör den olämplig som uteslutande utomhushund, och dessutom vill den här rasen vara en del av alla familjeaktiviteter. Det kan inte bli enklare att sköta pälsen: bara tvätta den och sen är det klart.

Historik:

I slutet av 1800-talet fördes dessa hundar till Amerika för att användas som lantbrukshundar, där föredrog man en något större version än den engelska motsvarigheten. Amstaff blev mycket populär som husdjur på 1930-talet; en av de mest älskade var Pete the Pup (Petey) från Our Gang (The Little Rascals). Den amerikanska versionen registrerades 1936 som staffordshire terrier (1972 ändrades namnet till American staffordshire terrier).

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel