Amerikansk vattenspaniel - rasinformation och karaktärsdrag

 

Amerikansk vattenspaniel är en utmärkt familjehund som är smart, lydig och kärleksfull. Rasen är känd för att skälla mycket.

 

Amerikansk vattenspaniel i korthet
Hundrasen amerikansk vattenspaniel

Jaktinstinkten gör att den amerikanska vattenspanieln är benägen att strosa och ströva omkring. En inhägnad gård eller ett koppel är ett måste.

Storlek:

Vikt:

Hane: 13,6-20,4 kg.
Tik: 11,4-18 kg.

Mankhöjd:

Hane: 45,7 cm.

Tik: 43 cm.

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: 20-40 minuter/dag
Energinivå: Mycket energisk
Livslängd: 10–13 år.
Tendens att dregla: Hög Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Hög
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Söka och hämta fåglar

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Dubbelpäls, lockig
Färger: Leverfärgad, brun, mörk choklad
Allmänna pälsvårdsbehov: Låga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Sporthund
UKC-klassificering: Vapenhund
Förekomst: Sällsynt

Amerikansk vattenspaniel är en medelstor och muskulös hund som är mellan 38 och 45,7 cm höga och väger mellan 11 och 20 kilo.

Den har en distinkt lockig eller vågig ytterpäls i leverbrunt eller mörk choklad. Vissa har ett vitt parti på bröstet och tassarna. Öronen är långa och täckta av lockigt hår, svansen är medellång och fjädrig. Livslängden för amerikansk vattenspaniel är ungefär 10-13 år.

Personlighet:

Amerikanska vattenspanielars är smarta, lydiga, tillgivna och kända för att trivas med andra djur och barn. De är också bra vakthundar. Dessa egenskaper gör dem till utmärkta familjehundar.

Att leva med:

Den här rasen är trogen sina jaktinstinkter och gillar att ströva omkring och ska därför hållas i en inhägnad trädgård eller tas med ut i koppel. Eftersom hundarna är naturliga vattensökare, gillar de också att få möjlighet till att simma.

Borstning ungefär två gånger i veckan är allt som behövs för att hålla pälsen i gott skick. De fäller inte särskilt mycket päls. Pälsen tenderar dock att bli fet och kan ge upphov till lukt.

Vattenspanielar kan anpassa sig till nästan alla typer av miljöer, men de är aktiva hundar till sin natur. Om de hålls i ett litet hus eller lägenhet måste de gå ut regelbundet eller ges möjlighet att leka fritt i ett inhägnat område.

Historik:

Amerikanska vattenspanielar har funnits sedan 1700-talet. De utvecklades som arbetande vapenhundar i den amerikanska mellanvästern, särskilt i Wisconsin och Minnesota, och utmärker sig för att hämta fågelvilt på land eller i vatten. Rasen används främst för att jaga vaktel, fasan, anka, ripa och hare. Även om ingen vet säkert, tyder hundens päls och förmåga att apportera att den är resultatet av en korsning mellan en lockig retriever och en irländsk vattenspaniel.

Amerikansk vattenspaniel är en sällsynt ras även om dessa hundar har många egenskaper som gör dem till utmärkta familjehundar. År 1990 fanns det färre än 300 stycken registrerade hos American Kennel Club.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel