Cavalier king charles spaniel - Rasinformation och karaktärsdrag

Cavalier king charles spaniel är idealisk för familjer eller hem där "barnen har lämnat boet", den är kärleksfull och intelligent, älskvärd och hängiven. Spanieln fungerar utmärkt tillsammans med barn och är en trivsam kompis.

Cavalier king charles spaniel i korthet
Hundrasen cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel föddes upp för att värma knäna i dragiga slott eller under kyliga droskturer.

Storlek:

Vikt:

Hane: 6-8 kg.
Tik: 4,5-8 kg.

Mankhöjd:

Hane: 33 cm.

Tik: 30,5 cm.

Utseende:

Lång rygg, hängande öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: 20 minuter/dag
Energinivå: Genomsnittlig
Livslängd: 9–14 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Låg
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Stötande av småfåglar, sällskapshund

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Platt
Färger: Röd; röd och vit; svart och tanfärgad; trefärgad
Allmänna pälsvårdsbehov: Höga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Minihund
UKC-klassificering: Sällskapshund
Förekomst: Vanlig

Cavalier king charles spanieln har ett kungligt och sofistikerat utseende, men är samtidigt charmigt söt.

Denna lilla figur är 30-33 cm hög vid manken och väger 6 till 8 kg. Den är en av de största minihundsraserna. En cavaliers ansikte är utmärkande för sitt söta, milda uttryck som beror mycket på de stora, runda, mörkbruna ögonen, som sitter långt ifrån varandra. Skallen är lätt rundad och nosen är fyllig, men lätt avsmalnande. De långa, tofsförsedda öronen som är placerade högt och brett isär på hjässan faller lätt framåt för att rama in ansiktet när hunden är uppmärksam.

Halsen är ganska lång och sitter på sluttande axlar. Bröstkorgen är måttligt djup och kroppen är kompakt. Svansen lyfts muntert när den är i rörelse.

Pälsen är lång, silkeslen och mjuk och finns i fyra färgkombinationer: röd och vit med delvis röd mask och öron och med röda fläckar på en vit kropp, tricolor (svart och vit med tanfärgade fläckar), ruby (enfärgad röd) samt svart- och tanfärgad.

Personlighet:

Cavalier King Charles Spaniel är en förtrollande tillgiven, lekfull och intelligent hund som ivrigt skämmer bort sina beskyddare med en förtjusande hängivenhet. Som tur är ingår inte blyghet och aggressivitet i den här rasens beteende. Dessa glada små hundar är utmärkta tillsammans med barn, och deras önskan att interagera med sina beskyddare gör dem till trevliga familjemedlemmar.

Att leva med:

Cavalier king charles spaniel är lätt att hantera. Cavalier är idealisk som familjehund eller som sällskap i hem dör "barnen har lämnat boet" och älskar att gosa och har beskrivits som den perfekta knähunden. Även om dessa hundar har en benägenhet för högljudda hälsningar är cavaliers i allmänhet inte beskyddande. Regelbunden trimning är nyckeln till att hålla cavalierens päls glansig. Det krävs inte mycket mer än en grundlig borstning varje vecka, utöver rutinmässiga bad och professionell trimning om så önskas. Lätt fällning, som sker på våren och hösten, är i allmänhet inte särskilt märkbar.

Historik:

Cavalier king charles spaniel härstammar från en liten minispaniel som avbildas på många målningar från 15-, 16- och 1700-talen i norra Europa. Den här hunden föddes ursprungligen upp för att värma knäna i dragiga slott och under kyliga droskturer. I ett recept skrivet på fornengelska till Englands drottning står det att hon ska ha den här "tröstande hunden" i sitt knä för att behandla en förkylning. Cavalierens andra uppgift var att locka till sig loppor för att på så sätt undvika att deras herrar drabbades av böldpest som överfördes av loppor.

Under Tudortiden var minispanieln vanligt som husdjur för damer och under Stuarttiden fick de den kungliga titeln King Charles spaniel. Kung Charles II sågs sällan utan två eller tre cavaliers i hälarna, och han skrev ett dekret - som fortfarande gäller än i dag - om att hans namne skulle accepteras på alla offentliga platser, inklusive parlamentshuset, som i allmänhet var förbjudet område för djur.

I början fanns det inga rasstandarder, även om minispaniels i allmänhet hade platta huvuden, spetsiga nosar och högt placerade öron. I mitten av 1800-talet utvecklade engelsmännen ett nytt utseende för den lilla spanieln och standardiserade utseendet. Dessa moderna king charles spaniels, även kallade "Charlies", hade plattare ansikten, lägre käkar och välvda skallar. I början av 1900-talet försökte uppfödare återskapa den tidigare versionen av rasen, de lyckades till stor del och cavalier king charles spaniel var född. Uppfödning av cavalier king charles spaniel började i begränsad omfattning på 1950-talet, men rasen godkändes inte fullt ut av American Kennel Club förrän 1996.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel