Bedlingtonterrier - rasinformation och karaktärsdrag

Bedlingtonterriern är en aktiv och djärv hund som behöver mycket motion för att minska risken för ett stökigt beteende. Rutinmässig träning kan göra den här rasen lämplig för lägenhetsboende.

 

Bedlingtonterrier i korthet
Hundrasen bedlingtonterrier

Bedlingtonterriern anses vara en "hypoallergen" ras, vilket innebär att den är ett lämpligt husdjur för den typiska allergikern.

Storlek:

Vikt:

Hane: 7,7-10,5 kg.
Tik: 7,7-10,5 kg.

Mankhöjd:

Hane: 40,5 cm.

Tik: 38 cm.

Utseende:

Dolikocefal (smalt kranium och lång nos), hängande öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: 20-40 minuter/dag
Energinivå: Genomsnittlig
Livslängd: 12–14 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Hög
Tendens att gräva: Hög Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Döda råttor, grävlingar och andra skadedjur

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Styv päls, mjuk, lockig
Färger: Blå med eller utan tanfärgning, sandfärgad med eller utan tan, leverfärgad med eller utan tan
Allmänna pälsvårdsbehov: Höga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Terrier
UKC-klassificering: Terrier
Förekomst: Sällsynt

Bedlingtonterriern är omisskännlig för sin slående likhet med ett lamm.

De mest utmärkande karaktärsdragen är det päronformade, tuftade huvudet, den lockiga pälsen, den välvda ryggen, den smidiga kroppsbyggnaden och den graciösa, fjädrande gången. Huvudet är smalt, djupt och rundat, käken är längre än skallen. Den smala nosen har en distinkt romersk båge. De triangelformade öronen, som hänger platt mot kinderna, har finurliga "bomullspuff"-spetsar. Den långa, avsmalnande halsen är högt placerad på en muskulös och flexibel kropp. Bröstkorgen är bred, svansen är smal och lågt placerad, och frambenen är raka med harliknande tassar. Tikarnas mankhöjd är 39 cm och hanarnas mankhöjd är 42 cm, och de väger mellan 8 och 10 kg.

Den följsamma, lockiga pälsen är en unik blandning av sträva och mjuka hår som döljer benstrukturen på nosen och frambenen, där pälsen blir tjockare. Pälsfärgerna är blå, sandfärgad, leverfärgad, tanfärgad, blå och tan samt sandfärgad och tan. Idag är den blå färgen trendig och mer utbredd än de andra.

Personlighet:

Bedlingtonterriern är glad, lekfull och i regel lojal mot sina ägare, vänlig mot främlingar och kärleksfull mot barn. Hunden är modig, energisk och egensinnig och är en vild kämpe som sällan backar för en utmaning. Trots sitt vänliga utseende kan bedlingtonterriern vara ogästvänlig mot katter och andra husdjur om den inte vänjs vid dem i tidig ålder. Bedlingtonterrier gillar att skälla, gräva och jaga.

Att leva med:

Bedlingtonterrier är aktiva hundar som är snabba löpare och behöver mycket motion. Utan tillräckliga möjligheter till utomhusaktiviteter har bedlingtonterriern en benägenhet att bli uttråkad och att bete sig stökigt. De är lämpliga inomhushundar, även för personer som bor i en lägenhet, så länge de får tillräckligt med motion. Bedlingtonterrier fäller lite eller inget hår och det krävs en specialklippning var sjätte vecka. Nybörjare kan lära sig att klippa pälsen hemma. Bedlingtonterrier anses vara en "hypoallergen" ras, vilket innebär att den är ett lämpligt husdjur för den typiska allergikern.

Historik:

Bedlingtonterriern utvecklades i socknen Bedlington i Northumberland i England i början av 1800-talet. Rasen kallades ursprungligen Rothbury terrier efter det namngivna distriktet vid den engelska kusten och var uppskattad av romska spikmakare för sin jakt på rävar, harar, grävlingar och råttor. Omkring 1825 parades en rothbury-hund med en bedlington-tik för att få fram bedlingtonterriern. Otterhound och dandie dinmont terrier anses också ha bidragit med sina gener till rasen.

Som skadedjursjägare var den modiga bedlingtonterriern en orädd kämpe. Hunden användes också av jägarna som spårhund. Med tiden välkomnades dessa terriers in i elitens hem, uppskattade som välartade, förstklassiga följeslagare.

Dagens bedlingtonterrier, som godkändes av American Kennel Club 1967, är större än sina tidigare motsvarigheter.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel