Information om hundrasen softcoated wheaten terrier och dess karaktärsdrag

Softcoated wheaten terrier är en perfekt ras för ägare som vill ha en aktiv, mellanstor inomhushund som är mycket intelligent och behöver mycket mänsklig kontakt.

Softcoated wheaten terrier – en överblick
The Soft-coated Wheaten Terrier Dog Breed

Wheaten terriers måste borstas och kammas nästan varje dag och ibland så ofta som tre gånger eller mer per dag för att undvika kladdar. Dessa hundar har ett högt underhållsbehov.

Storlek:

Vikt:

Hane: 16–18 kg
Tik: 13,5–16 kg

Mankhöjd:

Hane: 48 cm.

Tik: 45,7 cm.

Utseende:

Långa ögonbryn

Förväntningar:

Motionskrav: > 40 minuter om dagen
Energinivå: Måttlig
Livslängd: 10–15 år
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Måttlig
Tendens att gräva: MåttligSocialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Att jaga skadedjur, bevakning, allsidig hjälp på gården

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Rak
Färger: Alla nyanser av vete
Allmänt pälsvårdsbehov: Låg

Klubberkännande:

AKC-klassificering: Terrier
UKC-klassificering: Terrier
Förekomst: Inte särskilt vanlig

Softcoated wheaten terriers är medelstora hundar. Hanarna väger 16–18 kg och tikarna 13–16 kg.

En wheaten terrier-hane är 45,7–48 cm hög, medan tiken är något mindre på 43–45,7 cm.

Kroppen är fyrkantig och huvudet är triangulärt. Wheaten terriers blir i allmänhet mogna vid 30 månaders ålder, även om de når sin fulla storlek efter 6–8 månader.

Wheaten terrierns päls beskrivs som "öppen", vilket innebär att den saknar underull och är utstående. Det finns två typer av päls, nämligen den amerikanska och den irländska pälsen. Den amerikanska pälsen är mer stiliserad och kräver mer vård, medan den irländska pälsen ser ut som glänsande vågor. Oavsett typ kräver båda typerna konstant underhåll. Till skillnad från hundar med dubbelpäls fäller de inte, men de kräver ständig klippning och vård.

Wheaten terriers måste borstas och kammas nästan varje dag och ibland så ofta som tre gånger eller mer per dag för att undvika kladdar. Dessa hundar har ett högt underhållsbehov.

Personlighet:

Softcoated wheaten terriers är aktiva och intelligenta hundar. De trivs inte i en kennel, utan föredrar att bo tillsammans med sina ägare. Wheaten terriern är mindre aggressiva än sina terrier-kusiner, men är ändå energisk och kan vara riktigt busig. Många nyblivna wheaten-ägare undrar ofta när deras hund ska växa upp och slå sig till ro – de inser ganska snart att denna hund aldrig växer upp.

Wheaten terriers behöver måttlig motion, men de behöver mycket att göra för att inte hitta på bus. Wheatensär ofta envisa och trots att de är mycket intelligenta är de dåliga på lydnad. De är generellt sett opålitliga när de är lösa, då de har terrierinstinkten att vandra iväg. Som alla terrier kan de tugga och gräva om de är uttråkade.

Att leva med:

Softcoated wheaten terriers behöver mycket kontakt med människor. De tolererar andra hundar och katter bra om de uppfostras tillsammans med dem. Andra husdjur som gnagare, fåglar och reptiler bör hållas borta från wheaten terriern. De är benägna att döda sådana djur på grund av deras bakgrund som jakthundar av skadedjur.

Wheaten terriers är utmärkta vakthundar, men dåliga skyddshundar eftersom de ser alla som deras vänner. Wheatens kan skälla överdrivet mycket om de inte tränas ordentligt. De drar också i kopplet.

De här hundarna är inte enmanshundar och kan följa med vem som helst. Wheaten terriers är inte utomhushundar.

Deras vackra päls kan lätt bli kladdig och måste borstas och kammas varje gång de leker utomhus. De måste borstas och kammas dagligen, klippas varje vecka och badas en gång i månaden.

Vissa wheatens har en glutenintolerans och behöver därför specialkost som ordineras av veterinärer.

Vissa uppfödare framhåller wheaten terriers som allergivänliga hundar eftersom de inte fäller. Detta kan vara både sant och falskt beroende på person och hur känslig hen är. Innan du investerar i en wheaten ska du be den allergiska personen att besöka uppfödaren och interagera med hunden för att fastställa toleransnivån.

Wheaten terriers är perfekta för ägare som vill ha en medelstor, aktiv hund som inte kräver en stor gård och nöjer sig med promenader och lekar. Wheatens tycker inte om att lämnas ensamma under långa perioder.

Wheatens lever vanligtvis mellan 10 och 15 år. De flesta wheatens saktar inte ned förrän de är långt över sju år gamla.

 

Historia:

Softcoated wheaten terriern, som fått sitt namn efter sin öppna päls med vågigt vetefärgat hår, är en gammal ras från Irland. Lagen förbjöd under en tid vanligt folk att äga jakt- och tävlingshundar såsom den irländska varghunden. Detta ledde till att vanliga irländare började föda upp denna medelstora gårdshund för att driva boskap, jaga, döda skadedjur, samt agera vakthund och familjehund. Dessa hundar är nära besläktade med kerry blue terriern och den irländska terriern.

Softcoated wheaten terriern erkändes inte som ras av Irish Kennel Club förrän 1937. År 1946 kom sju wheaten terrier-valpar till USA. Rasen blev inte intressant förrän 1957 och 1973 då den erkändes av American Kennel Club.

Wheaten terriern ses som en terrier, trots sitt rika arbetsarv och milda temperament. Numera arbetar wheatens sällan, förutom för att glädja sina ägare som trogna följeslagare.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel