Yorkshireterrier – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Yorkshireterriern är energisk, orädd och dominant, samtidigt som den är tillgiven. Den räknas som en lämplig lägenhetshund, men det kan vara en utmaning att få den rumsren.

 

Yorkshireterriern i korthet
The Yorkshire Terrier Dog Breed

Yorkshireterrier är känsliga för kyla så de behöver skyddas ordentligt.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 1–4 kg

Tik: 1–4 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 17 cm

Tik: 15 cm

Utseende:

Lång rygg, stående öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Energinivå: mycket hög

Livslängd: 14–16 år

Tendens att dregla: liten Tendens att snarka: liten liten

Tendens att skälla: Hög

Tendens att gräva: liten Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: måttligt

Framavlad för:

Jakt på små skadedjur

Päls:

Längd: lång

Kännetecken: rak

Färger: svart med rödbruna fläckar

Allmänna pälsvårdsbehov: höga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig

De är bland de minsta hundarna med en mankhöjd på endast 15–17 cm och en vikt omkring 1–4 kg.

De har litet huvud och nosen är medellång. Öronen är v-formade, högt ansatta och stående. Kroppen är kompakt med rak rygglinje.

Yorkshireterrierns mest framträdande drag är dess päls, som är lång, fin och rak. Pälsen är vanligen stålblå på kroppen och svansen och på övriga partier är den tanfärgad. Ett annat särdrag är den långa pälsen uppe på huvudet, som ofta sätts upp i en tofs. Detta ger hunden ett piggt utseende.

Yorkshireterriern lever runt 12 till 15 år.

Val av foder till Yorkshireterriern

Den lilla terriern tillhör kategorin små hundar, och därför lever den i genomsnitt längre än en stor hund. Men på grund av dess lilla storlek utsätts de också för mer kontakt med fria radikaler, som i sin tur kan skada hundens celler och DNA, inklusive nervsystemet och i immunsystemet. Ett foder anpassat små hundars speciella behov kan däremot hjälpa till att minska dessa skador. Hill's Science Plan Small & Mini innehåller en hög nivå av klinisk dokumenterade antioxidanter för att ge din hund det immunförsvar den har behov för. Utöver den höga nivån av kliniskt dokumenterade antioxidanter innehåller Small & Mini-foder från Hill's också en specialblandning av omega-6 och omega-3-fettsyror som främjar en frisk hud och en vacker päls. Läs mer om vad du ska vara särskilt uppmärksam på när du väljer foder till din Yorkshireterrier.

Temperament:

Yorkshireterrierns lilla format döljer en stor personlighet, som ofta är energisk, lättretlig och dominant. Yorkshireterrier är tillgivna, men de kräver också mycket uppmärksamhet. Rasen är ett bra val för den som vill överösa sin hund med kärlek.

Yorkshireterrier är utomordentliga vakthundar. Men de kan nafsa efter barn om de inte behandlas med respekt eller försiktighet. Vissa kan till och med vara aggressiva mot andra smådjur, men en del yorkshireterrier lever ett fridfullt liv med andra hundar och till och med katter.

Yorkshireterrier kan vara skälliga, men det går att få dem att sluta med okynnesskällande. En del kan dessutom vara svåra att få rumsrena.

Att leva med:

Eftersom de är så små behöver yorkshireterrier inte så mycket utrymme för motion. De kan även tränas att gå på papper, om så behövs, men tänk på att inget slår att få komma ut på promenad.

Yorkshireterrier fäller inte så mycket men kräver regelbunden pälsvård för att pälsen ska hålla sig i fint skick. Om du klipper din yorkshireterrier måste den kammas eller borstas åtminstone en gång i veckan. Om du vill behålla pälsen lång krävs det många timmars pälsvård och dessutom en del professionell trimning emellanåt.

Rasen är känslig för kyla och benägen att få frossbrytningar så de behöver skyddas mot tuff väderlek. Vid promenader i kylig väderlek bör hunden kläs i ”ytterkläder”.

Historik:

Yorkshireterriern utvecklades i engelska Yorkshire under den viktorianska eran. Rasen tros härstamma från malteser, manchesterterrier och dandie dinmont-terrier och några raser som nu är utdöda såsom clydesdale-terrier.

Annan historisk information om rasen är osäker eller motstridig. En del tror att hundarna avlades fram av arbetare i norra England, som inte hade möjligt att hålla stora hundar men behövde en tuff kompis. Andra vittnesmål säger att yorkshireterriern avlades fram för att fånga råttor som härjade i gruvgångarna och för att ta sig ner i grävlings- och rävlyor. Ännu en teori är att det var skottar som arbetade i Yorkshires ullspinnerier som avlade fram rasen.

Den ursprungliga yorkshireterriern var större än den av idag. Genom selektiv avel fick hundarna dvärgformat och blev en hundras som var fashionabel att äga. Rasen introducerades för första gången i USA under slutet av 1700-talet. Idag är Yorkshireterriern i främsta hand en bortskämd sällskapshund och knähund.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel