Chow Chow – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Chow chow är vanligtvis inte sociala och utåtriktade. De tenderar att var lite reserverade mot främlingar och kan vara aggressiva mot andra hundar, men de är lojala och beskyddande mot sina familjer.

 

Chow chow i korthet
The Chow Chow Dog Breed

Rasen chow chow föddes upp i Kina på mestadels spannmål och den har en tendens att bli överviktig om den får för kraftigt foder.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 24–34 kg

Tik: 23–34 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 40–50 cm

Tik: 40–50 cm

Utseende:

Brakycefal huvudform (korthuvud), nedåtvinklade ögon, stående öron (naturligt), kroppsveck (rynkor)

Typiskt för rasen:

Energinivå: Lugn, avslappnad

Livslängd: 10–12 år

Tendens att dregla: måttlig Tendens att snarka: måttlig till stor

Tendens att skälla: Liten

Tendens att gräva: liten Socialt behov/uppmärksamhetsbehov:

Framavlad för:

Vakthund, draghund, jakthund

Päls:

Längd: medellång/kort

Kännetecken: Dubbel päls, rak 

Färger: röd, svart, blå, kanel, cremefärgad

Allmänna pälsvårdsbehov: höga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig

Chow chow är en mellanstor hund som längdmässigt ligger mellan 40 och 50 cm och viktmässigt mellan 24 och 34 kg.

Rasen har en fyrkantig kroppsbyggnad med stolpliknande raka ben. De raka benen bidrar till en lite ”styltig” gång.

Öronen på en chow chow står rakt upp, skallen är bred och svansen ligger upprullad över ryggen. Kännetecknet är förstås den blå/svarta tungan. Ansiktsvecken (ofta dolda under behåringen) ger chow chow ett trumpet uttryck. För sin storlek är rasen en stark och robust hund.

Den har två pälstyper. Vi är mest bekanta med den grova eller längre pälsen. Det här är en rak och utstående päls som ger chow chow-valpen ett lurvigt, teddybjörnsliknande utseende. Den mjuka pälsen är en kortare variant. Båda pälsarna har en tät underull. Chow chow förekommer ofta med röd eller svart päls, men allt enfärgat är tillåtet.

Temperament:

Chow chow är vanligtvis inte sociala och utåtriktade. De tenderar att vara reserverade mot främlingar och de kan vara aggressiva mot andra hundar. Det här är helt i linje med deras bakgrund, där uppgiften var att vakta hem och boskap. Tidig socialisering med andra hundar, husdjur och människor är viktigt. Chow chow kan bli överdrivet skälliga om inte deras larmskall kontrolleras.

Chow chow är ganska intelligenta men de har både ett självständigt och ett envist karaktärsdrag så uppfostran kan bli en utmaning. För att nå framgång i tävlingar krävs en bestämd och tålmodig tränare med stor uppfinningsrikedom. Chow chow är ordentligt beskyddande och behöver dresseras för att detta vaktbeteende ska hållas under kontroll.

Att leva med:

Chow chow är tillgivna sin familj och beskyddande mot den. För att de ska bli fina sällskapshundar krävs det tidig socialisering inklusive exponering för barn. Chow chow behöver dresseras så att de verkligen förstår vilken position de har i familjen, annars kan de bli dominanta. Trots utmaningarna med träningen kan chow chow nå framgångar i lydnads- och agility-tävlingar.

Pälsvårdsbehovet varierar beroende på pälstypen. En grov päls mår bäst av en daglig genomborstning för att tovor ska undvikas. För hundar med mjuk päls kan det räcka med ett par snabba genomborstningar i veckan. Speciell viktigt är det att hålla ögon och ansiktsveck rena eftersom den rikliga pälsen kan hålla kvar smuts och skräp.

Historik:

Rasen chow chow är kanske den allra äldsta av de kinesiska hundraserna. De kan spåras tillbaka tusentals år och det tvistas om huruvida chow chow har vuxit fram ur spetshundarna eller om det är spetshundarna som utvecklats ur chow chow.

Chow chow var en hund med många strängar på sin lyra redan från starten. De här hundarna har bland annat fungerat som slädhundar, jakthundar och boskapsvakter. Olyckligt nog har de dessutom varit en ingrediens i matlagning. Namnet chow chow i sig skulle kunna ha med ett kinesiskt ord för mat att göra, men de flesta historiker anser att namnet kommer från ett slanguttryck för kuriosaföremål, eftersom hunden en gång betraktades som en österländsk kuriositet.

Rasen chow chow nådde USA under 1700–talet och deras tilltagande popularitet genom åren har placerat dem på den amerikanska kennelklubbens lista över de tio mest populära raserna. Rasen har inte blivit lika populär i sitt hemland, där många chow chow slogs ut under kulturrevolutionen.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel