Welsh corgi cardigan - Rasinformation och karaktärsdrag

Welsh corgi cardigan, även kallad cardi, är lugn och reserverad mot främlingar, men när den väl öppnar sig är den rolig och älskvärd. Daglig motion är ett krav och en fast men tålmodig hand är ofta nödvändig vid träningen.

Welsh corgi cardigan i korthet
Hundrasen welsh corgi cardigan

Cardis utvecklades som farmarhundar och med sina korta ben och den lågt hängande kroppen kan de nafsa envisa nötkreatur på hasorna och sedan ducka undan.

Storlek:

Vikt:

Hane: 13,5-17 kg.
Tik: 11,5-15,5 kg.

Mankhöjd:

Hane: 25,5-33 cm.
Tik: 25,5-33 cm.

Utseende:

Lång rygg, korta böjda ben, upprättstående öron (naturligt)

Förväntningar:

Motionskrav: 20–40 minuter/dag
Energinivå: Måttlig
Livslängd: 10–12 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Hög
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Valla boskap

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Dubbelpäls
Färger: Röd, sobelfärgad, brindle, blå merle, svart med eller utan tanfärgade punkter, vita inslag är vanliga
Allmänna pälsvårdsbehov: Låga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Vallning
UKC-klassificering: Vall- och herdehund
Förekomst: Inte särskilt vanlig

Welsh corgi cardigan är något större än welsh corgi pembroke, både i höjd och längd.

Cardi är cirka 30,5 cm hög och väger mellan 11 och 17 kg. Benen är böjda och kroppen är definitivt lång (även utan att ta hänsyn till svansen).

Svansen skiljer sig tydligt mellan de två corgierna - cardigan har en lång och tjock svans. Pälsen är likartad - medellång till kort, tät dubbelpäls, men cardigans päls är lite strävare i texturen. Pembroke-öronen är spetsigare och ansiktet mer rävigt, medan cardigan-öronen är rundade och större.

Welsh corgi cardigans finns i många olika färger. Den röda och vita färgen som är så vanlig hos pembrokes finns även här, men det finns också sobelfärgad, brindle, blå merle, svart och tricolor. De flesta av dessa hundar har lite vitt, t.ex. en bläs, vita ben eller en vit krage, men för mycket vitt är inte standard.

Personlighet:

Medan den populära welsh corgi pembroke kan betraktas som ett societetslejon, är welsh corgi cardigan mer avslappnad och mindre utåtriktad. Cardigans är ofta lite reserverade mot främlingar, men de är roliga och älskvärda när de väl öppnar sig. Man kan förvänta sig att de skäller vid uppståndelse, men cardigans är inte kända för att vara besvärliga gaphalsar.

Precis som alla andra vallraser är welsh corgi cardigan intelligenta hundar med måttlig hög energi som gillar att ha något att göra. De fungerar bra tillsammans med barn, andra hundar och husdjur om de är uppfödda tillsammans med dem, men se upp för deras tendens att ibland valla andra. Eftersom cardis är uppfödda för att arbeta med djur som är mycket större än de själva kan de vara lite viljestarka och självständiga.

Att leva med:

Welsh corgi cardigans är faktiskt stora hundar med korta ben, men de brukar ändå vara lättskötta. Se till att de äter rätt och får motion annars kan de bli överviktiga, vilket är en verklig hälsorisk för en hund med lång rygg.

Welsh corgi cardigans behöver daglig motion och klarar sig bäst om de är tränade och har uppgifter att utföra, även om det bara handlar om att hämta en boll. Intelligenta hundar som lämnas ensamma kan bli destruktiva. En fast men tålmodig hand är ofta nödvändig vid träning, och en känsla för humor kan vara ovärderlig. Cardigans tävlar framgångsrikt i nästan alla tävlingar, inklusive vallning och agility.

Cardis skyddar familjen och hemmet, och många behåller åtminstone en del av sina förfäders vallningsinstinkter. Socialisera dem tidigt och på ett korrekt sätt. De är generellt sett bra tillsammans med barn, men de måste lära sig att springande barn inte är boskap som man kan fånga upp genom att nafsa dem på hälarna. Tidig kontakt med andra hundar bidrar till att de ibland får en tuff attityd.

Historik:

Welsh corgi cardigan är den äldre av de två corgi-raserna, de kom till Wales med kelterna runt 1200 f.Kr. Vissa anser att den svenska vallhunden (med liknande kroppsbyggnad) kan finnas i bakgrunden, eftersom de fördes över till de brittiska öarna av vikingarna. Ordet corgi har flera möjliga ursprung. Vissa tror att det är det keltiska ordet för hund, medan andra tror att namnet kommer från "cor" ordet för dvärg eller "att samla "och "gi" för hund. Båda dessa härledningar passar säkert in.

Cardi, som rasen vanligtvis kallas, utvecklades som en allsidig jordbrukshund i Wales. Dessa hundar kan med sina korta ben och den lågt hängande kroppen nafsa envisa nötkreatur på hasorna och sedan ducka undan. De skyddade säkert också sin gård och jagade skadedjur när de inte arbetade med boskap. Cardis är lika duktiga på att hantera får och ankor som de är på att hantera nötkreatur. I början av 1930-talet separerades cardigans och welsh corgi pembroke officiellt till olika raser. AKC:s godkännande kom 1935.

Den sympatiska Edward som är med i filmen "The Accidental Tourist" är en härlig trefärgad welsh corgi cardigan.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel