Cairnterrier - Rasinformation och karaktärsdrag

Cairnterriern anses vara en lojal familjehund som anpassar sig till de flesta miljöer, den är aktiv och har en lekfull livsstil.

Cairnterrier i korthet
Hundrasen cairnterrier

Cairnterriern har en känd koppling till Hollywood. Toto i "Trollkarlen från Oz" var en cairnterrier.

Storlek:

Vikt:

Hane: 6-7,2 kg.
Tik: 6-7,2 kg.

Mankhöjd:

Hane: 25,5 cm

Tik: 23 cm

Utseende:

Upprättstående öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: > 40 minuter/dag
Energinivå: Hög
Livslängd: 12–15 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Hög
Tendens att gräva: Hög Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Spårning av utter, räv och andra skadedjur

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Strävhårig
Färger: Alla utom vit
Allmänna pälsvårdsbehov: Måttliga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Terrier
UKC-klassificering: Terrier
Förekomst: Vanlig

Cairnterriers är endast 23 till 25,5 cm höga, cirka 38 cm långa och väger cirka 6 eller 6,5 kg.

De har ett brett huvud och små, upprättstående öron. Deras kropp är kompakt, benen är relativt korta och svansen är naturlig och bärs högt. 

Cairnterrier har en mjuk underull, men det är deras lurviga, vattenavvisande ytterpäls som ger dem ett spänstigt utseende. De finns i flera färger, bland annat svart, röd, brindle och silver.

Personlighet:

Cairnterrier anses vara intelligenta, lojala familjehundar som anpassar sig till de flesta miljöer. Men de är emellertid riktiga terriers och därför extremt aktiva hundar. Vissa kan ha en tendens till att skälla överdrivet mycket och andra kan vara riktiga grävmaskiner. Detta är inte en hund för någon som vill ha en lugn knähund. De kan vara aggressiva mot andra hundar och livsfarliga mot små husdjur och gnagare.

Å andra sidan är cairnterriers ett utmärkt val för familjer som vill ha ett lekfullt och glatt husdjur som alltid är redo för en apporteringslek eller en rask promenad i närområdet.

Att leva med:

Cairnterriers är aktiva hundar som måste få möjlighet att leka och stoja, men de behöver inte mycket utrymme för att få den motion de behöver. Det räcker med promenader i koppel, lekaktiviteter i hemmet eller springturer ute i en inhägnad trädgård.

Pälsen fäller inte mycket och även om det krävs regelbunden borstning och trimning är den inte svår att sköta.

Historik:

Cairnterriern är den energiska, modiga och hängivna lilla hunden som de flesta av oss känner till som Toto i "Trollkarlen från Oz" Men rötterna sträcker sig längre tillbaka i tiden än så, och hundens bedrifter är också mycket mer omfattande.

Cairnterriern kan ha funnits redan på 1500-talet och hjälpte till att bekämpa skadedjur på Isle of Skye. Deras specialitet var att fånga villebråd, i synnerhet uttrar från stenrösen, så kallade cairns. Rasen är släkt med skotsk terrier och west highland white terrier, och korsningar med westies förekom så sent som på 1920-talet. Idag är cairnterriern en utmärkt familje- och utställningshund.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel