Information om hundrasen puli och dess karaktärsdrag

Puli är aktiv, intelligent, självsäker, lugn och manipulativ ras, men är samtidigt starkt engagerad i sin familj. Den är glad och lekfull även i senare ålder.

Puli – en överblick
The Puli Dog Breed

Eftersom pulin är en vallhund har den en tendens att cirkla och ofta försöka "valla" människor genom att nafsa dem i hälarna.

Storlek:

Vikt:

Hane: 11–16 kg
Tik: 11–16 kg

Mankhöjd:

Hane: 43 cm

Tik: 40,5 cm

Utseende:

(Naturligt) hängande öron

Förväntningar:

Motionskrav: > 40 minuter om dagen
Energinivå: Mycket energisk
Livslängd: 12-16 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Högt
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Vallning

Päls:

Längd: Lång
Kännetecken: Lockig, snörpäls
Färger: Helsvart, rostig svart, grå, vit
Allmänt pälsvårdsbehov: Högt

Klubberkännande:

AKC-klassificering: Vallning
UKC-klassificering: Vallhund
Förekomst: Sällsynt

Puli är en medelstor, aktiv hund med ett unikt utseende.

Den bär svansen hårt hoprullad över sin snöriga päls. Ibland är det svårt att avgöra om den kommer eller går, vilket har gett den smeknamnet "push-me, pull-me".

Den täta, väderbeständiga pälsen är riklig på alla delar av kroppen. Den yttre pälsen är vågig eller lockig, men aldrig silkeslen. Underpälsen är mjuk, ullig och tät. Pälsen klumpar lätt ihop sig och om den får utvecklas naturligt bildar den snören hos vuxna hundar. Snörena är ulliga, varierar i form och tjocklek och är antingen platta eller runda, beroende på pälsens struktur och balansen mellan underullen och ytterpälsen. Med åldern (vid 4-5 års ålder) kan pälsen bli ganska lång och till och med nå ner till marken. Snörena faller inte av, vilket gör hunden allergivänlig.

Puliens pälsfärg omfattar de solida färgerna rostsvart, svart, vit och alla nyanser av grått. Den fullt pigmenterade huden har en blåaktig eller grå färg beroende på pälsens färg.

Pulins vikt beror på hur hög den är (38 till 43 cm för honor och 40,5 till 45,5 tum för hanar) samt hur mycket päls den har. En fullvuxen helt snörad päls kan väga 2 till 3 kg.

Personlighet:

Denna aktiva, intelligenta, självsäkra, lugna och manipulativa hund är mycket engagerad i sin familj och sina vänner. Pulin är en extremt intelligent hund med humor och förblir glad och lekfull även i ålderdomen. Hunden föddes upp som följeslagare till herdar med isolerat arbete i bergen och är framförallt ett ojämförligt sällskapsdjur. Pulin kan antingen vara utåtriktad eller diskriminerande i sin kontakt med personer utanför familjen.

Även om pulin är en boskapshund är den framförallt en familjevän och en beskyddare av familjen och flocken. Den här hundens plats är hos sin familj och kommer alltid att sätta den först och återkomma för att titta till den, oavsett om den undersöker något, arbetar med sin flock eller utför ett varningsskall. Pulin är en bra vakthund, men skäller vanligtvis inte utan anledning.

Att leva med:

Eftersom pulin är en vallhund har den en tendens att cirkla och är ganska aktiv. Pulin försöker ofta "valla" sina ägare genom att nafsa dem i hälarna. Med rätt och daglig träning är pulin den perfekta familjevännen.

På grund av den täta snörpälsen bör man vara särskilt försiktig så att pulin inte blir överhettad. Om din puli simmar, antingen i en bassäng eller i en damm, ska du vara uppmärksam och hjälpa den upp ur vattnet om den blir trött. Att tvätta och torka en helt snörad päls kan vara en utmaning.

Historia:

Puli är en gammal ungersk ras med asiatiskt ursprung. Pulin tros härstamma från den tibetanska terriern. Den tibetanska terriern fördes till Ungern av nomader före 900 e.Kr. Namnet "puli" betyder både "herde" och "förstörare"

Färgen och storleken spelade en stor roll i utvecklingen av pulin som fårhund. Den ljusare pulin vaktade hjordarna och flockarna från rånare och vilda djur på natten och smälte bra in bland sina skyddslingar. Den mörkare pulin användes för att driva och valla boskap under dagen. Rasen har alltid varit känd för sina vallningsinstinkter.

All hunduppfödning i Ungern förstördes nästan helt under andra världskriget, men vid den tiden hade pulin redan förtjänat sin plats som sällskapshund. Hundarna togs med till andra länder och aveln fortsatte för att bevara rasen, framförallt i Nordamerika. År 1935 importerades några hundar till USA för att användas i ett experiment på vallhundar. Trots att andra världskriget avbröt experimenten fick hundarna ett stort genomslag i Amerika.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel