Pointer – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Pointern är en självständig, envis hund med stark vilja. Den passar bäst att bo på landet på grund av det stora behovet av motion och dess outtröttliga energi.

 

Pointer i korthet
The English Pointer Dog Breed

Pointer är kända som fågelhundar tack vare den klassiska ställning de vädrar villebråd.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 20–33 kg

Tik: 20–33 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 60–70 cm

Tik: 60–70 cm

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Energinivå: hög energinivå

Livslängd: 12–14 år

Tendens att dregla: liten Tendens att snarka: liten

Tendens att skälla: Liten

Tendens att gräva: liten Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: stort

Framavlad för:

Pekande fågelhund

Päls:

Längd: kort

Kännetecken: Tätliggande

Färger: svart med eller utan vitt, citron med vitt eller enfärgad, svart med vitt eller enfärgad, orange med vitt eller enfärgad

Allmänna pälsvårdsbehov: låga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig

Mankhöjden för pointer ligger runt 60–70 cm och den väger omkring 20–33 kg.

Huvudet har ett karakteristisk, utmejslat utseende och nosen är lång. Öronen är relativt högt ansatta på huvudet och hängande. Halsen är lång och kroppen stark, slank och graciös.

Pointerns päls är kort och slät. Oftast är den vit med gula, orange, svarta eller leverbruna partier. Pälsen kan också vara enfärgad i någon av dessa färger. En del pointers är trefärgade.

Pointers lever runt 12 till 14 år.

Temperament:

Pointern beskrivs som mer självständig än många andra hundraser. En pointer ur en jaktlinje kan vara för aktiv och nervig för att bli en bra familjehund. En del har mycket stark vilja och är envisa.

Många pointer är däremot uppfödda för att vara utställningshundar och hundar ur dessa avelslinjer kan vara fina familjehundar som är tålmodiga med barn, toleranta mot andra husdjur och lugna i hemmet. De räknas inte som vakthundar men de varnar sina ägare om en främling dyker upp.

Alla pointer har starka jaktinstinkter och det är inte ovanligt att man stöter på en tvåmånadersvalp som pekar.

Att leva med:

Pointern är i grund och botten en arbetande hund och passar inte i lägenhet eller för stadsliv.

Även de som fungerar fint som familjehundar behöver fortfarande mycket motion, för de tenderar att ha outtömlig energi. Om de inte får tillräckligt med motion kan de bli olyckliga och destruktiva. Lydnadsträning från tidig ålder rekommenderas eftersom de kan ha stark vilja.

Eftersom pointern är korthårig behövs det bara en snabb borstning eller genomkörare med gummikarda två eller tre gånger i veckan. Rasen fäller genomsnittligt. De behöver skyddas vid kall väderlek eftersom pälsen är så kort.

Historik:

Pointer är fågelhundar som är döpta efter den karakteristiska position som de intar när de får korn på villebrådet. De står blick stilla med sänkt huvud och nosen riktad mot villebrådet. Svansen hålls horisontellt i linje med huvudet och ryggen. Ena benet lyfts och böjs vid underarmen. Riktningen som hunden pekar ut leder jägaren till villebrådet.

Pointer användes i Europa redan på 1500-talet för att lokalisera hare, vilka sedan jagades upp av greyhound. Under följande århundrade blev pointer jägarnas förstahandsval och den visade prov på att vara skicklig både på att peka och spåra. Pointer är känd för att vara mycket snabba, uthålliga och hårt arbetande hundar med exceptionell spårförmåga.

Deras förfäder är inte helt kända men de tros utgöras av blodhund, foxhound och greyhound. En del rashistoriker säger att newfoundlandshund, setter och till och med bulldog finns med i mixen, men ingen kan säga säkert.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel