Dandie dinmont terrier – hundrasinformation och personlighetsdrag

Dandie dinmont terriern är snäll, lekfull och kärleksfull, men kan även vara lite envis och behöver en bestämd och tålmodig tränare. Den är dock en utmärkt följeslagare för barn.

Dandie dinmont terriern – en översikt
The Dandie Dinmont Terrier Dog Breed

Dandie dinmont terriern utvecklades ursprungligen för att jaga småvilt. Med åren blev den mer ett husdjur och en utställningshund.

Storlek:

Vikt:

Hane: 8–11 kg
Tik: 8–11 kg

Mankhöjd:

Hane: 25,5 cm

Tik: 23 cm

Utseende:

Lång rygg, korta ben, (naturligt) hängande öron

Förväntningar:

Motionskrav: 20–40 minuter om dagen
Energinivå: Måttlig
Livslängd: 11–13 år
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Låg
Tendens att gräva: MåttligSocialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Utter- och grävlingsjakt

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Styv päls, mjuk päls, lockig
Färger: Peppar, senap
Allmänt pälsvårdsbehov: Måttligt

Klubberkännande:

AKC-klassificering: Terrier
UKC-klassificering: Terrier
Förekomst: Sällsynt

Dandie dinmont är en unik hund som skiljer sig från de flesta andra terrierraser.

Pälsen är en blandning av hårda och mjuka hår som är svarta till ljusgråa ("peppar") eller röda till ljusbruna ("senap"). Dandien är kort, endast 20 till 28 cm lång. Dess idealvikt ligger på mellan 8 och 11 kg, och dandien behöver regelbunden motion för att hålla sig i form. Denna terrierras har en lång kropp, med en ryggrad som går upp över länden och är högre baktill. Huvudet har långa öron och en distinkt hårknut högst upp.

Trots att de är små hundar som gärna sitter i ditt knä kan de även vara relativt aktiva och lekfulla. Det enda problemet för en dandie i hemmet är trapporna, eftersom hundens korta ben gör det svårt att klättra. Detta är särskilt viktigt att tänka på när det gäller äldre hundar.

Personlighet:

Dandie dinmont terriern är snäll, lekfull och hängiven. Den här hunden är inte ett flockdjur till naturen och knyter vanligtvis an till en person, men kan även passa bra i en familj. Dandien är en uppmärksam vakthund och trots att den inte är nervös eller högljudd, skäller den förvånansvärt högt.

Trots att dandie dinmont terriern är mycket kärleksfull kan den vara lite envis och behöver en bestämd och tålmodig tränare. Den här rasen är dock inte alls bråkig och är en utmärkt följeslagare för barn. Den här hunden är också lugnare än de flesta andra terrierraser.

Att leva med:

Denna snälla terrier är ett trevligt tillskott i alla hem. Om dandie dinmont terriern bor i ett hem utan trädgård är dagliga promenader nödvändiga för att den inte ska gå upp i vikt. Den här hunden kommer vanligtvis överens med vem som helst och tycker om sällskap.

Dandien tycker inte om att lämnas ensam, så om du och din familj inte är hemma på dagarna kan ni behöva ge den en kamrat.

Daglig borstning är nödvändigt för att hålla dandien i toppskick. För att bevara rasens karaktäristiska utseende bör den klippas flera gånger om året. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt håret på huvudet för att förhindra kladdar och hålla pälsen smidig. Den här hunden fäller dock väldigt lite hår och är i allmänhet en ren hund att ha i huset.

Historia:

Dandie dinmont terriern, som ursprungligen kommer från Skottlands gränser och först omnämndes på 1700-talet, är den enda rasen som fått sitt namn från en karaktär i litteratur. Namnet på rasen kommer från en fiktiv karaktär i romanen Guy Mannering av hundälskaren Sir Walter Scott. Dandie dinmont terriern kan vara nära besläktad med bedlingtonterriern, även om rasen troligen är besläktad med basset hound, borderterrier och cairnterrier.

Dandie dinmont terriern utvecklades ursprungligen för att jaga småvilt och blev särskilt känd för sin förmåga att spåra utter. Med åren blev dandien mer av ett husdjur och en utställningshund, som uppskattades för sitt unika utseende.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel