Riesenschnauzer – rasinformation och karaktärsdrag

För att den mycket intelligenta och lojala riesenschnauzern ska kunna anpassa sig till din familj krävs tidig och omfattande träning. Dess intelligens kan vara en välsignelse och en förbannelse.

Riesenschnauzer – en översikt
The Giant Schnauzer Dog Breed

Under båda världskrigen användes riesenschnauzern som vakt-, skyttegravs- och budbärarhund.

Storlek:

Vikt:

Hane: 32–41 kg
Tik: 29,5–38 kg

Mankhöjd:

Hane: 68,5 cm

Tik: 63 cm

Utseende:

(Naturligt) hängande öron

Förväntningar:

Motionskrav: > 40 minuter om dagen
Energinivå: Mycket energisk
Livslängd: 10–12 år
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Måttlig
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Vallning, beskydd

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Styv päls, rak
Färger: Helsvart, salt och peppar
Allmänt pälsvårdsbehov: Måttligt

Klubberkännande:

AKC-klassificering: Arbetshund
UKC-klassificering: Vallhund
Förekomst: Inte särskilt vanlig

Riesenschnauzern ger ett kraftfullt och beslutsamt intryck. Hundens storlek kan vara skrämmande. Honorna är mellan 58 och 63 cm höga och hanarna mellan 63 och 68,5 cm höga. Denna ras väger mellan 29,5 och 41 kg.

Riesenschnauzernkan kan vara helsvart eller "salt och peppar". Varje pälsfärger har en mörk ansiktsmask för att framhävarasens uttryck. Färgen på masken harmoniserar med resten av pälsen på kroppen. Ögonbrynen, morrhåren, kinderna, halsen, brösten, benen och underdelen av svansen är ljusare till färgen och har även "peppering"

Personlighet:

Samlad, vaksam, modig, lätttränad, otroligt lojal mot sin familj, lekfull, älskvärd i vila och en imponerande figur när den är upphetsad... Alla dessa egenskaper är vad som kännetecknar en riesenschnauzer. Dess sunda och pålitliga temperament, robusta kroppsbyggnad och täta väderbeständiga, trådiga pälsen gör riesenschnauzern till en av de mest användbara och uthålliga arbetsraserna.

Riesenschnauzern är en kraftfull hund som behöver mycket motion. Den här hunden behöver promenader, lektid och följer gärna med dig när du joggar. Om du inte ger en riesenschnauzern tillräckligt med motion kommer den att hitta på egna lekar. Att springa genom huset med leksaker, jaga barnen, stå i vägen och bara vara en plåga är sätten som en jätte visar sin tristess och rastlöshet på.

Om du släpper ut din schnauzervalp i trädgården för att motionera kommer du snart att få en nyanlagd trädgård med upprivna buskar och gapande hål i din en gång gröna gräsmatta. Riesenschnauzervalpar är otroligt energiska.

De är även vakthundar och ganska territoriella. De känner instinktivt att deras uppgift är att skydda sin familj. Många av dem bekräftar sina misstankar genom att morra och skälla.

Att leva med:

Tidig socialisering och omfattande träning är nödvändigt för att göra en riesenschnauzer till ett familjehusdjur som du kan känna dig stolt över. Hundens höga intelligensnivå kan vara en välsignelse och en förbannelse. Även om din riesenschnauzer lär sig snabbt kommer den också att använda sin intelligens för att komma på smarta sätt att undvika att lyda eller följa dina kommandon. En riesenschnauzer kan ofta vara selektiv när det gäller vem som ger kommandon och bara lyda personen som den anser vara den dominerande familjemedlemmen.

Du måste vara beredd på att lägga tid på att avlägsna, klippa och trimma pälsen eller använda dig av en professionell hundfrisör. Riesenschnauzers fäller. Borstning, bad och vård är viktigt för hundens allmänna hälsa.

Historia:

Riesenschnauzer är den största och mest kraftfulla av de tyska schnauzerna och utvecklades genom att förstora standardschnauzern. Alla schnauzerhundar har sitt ursprung i de angränsande områdena Bayern och Wurtemmburg. Människorna i dessa jordbruksregioner använde hundar för att driva sin boskap till marknaden, och den stora schnauzern utvecklades här som boskapshund.

Standardschnauzern korsades med långhåriga fårhundar och senare med svarta grand danoisar. Riesenschnauzern kan också vara nära besläktad med bouvier des Flandres. Under många år kallades riesenschnauzer för "munchener" och var främst känd som boskaps- och vallhund.

När hundar inte längre användes för att driva boskap användes riesenschnauzern som vakthund för slakterier, boskapsuppfödare och bryggare. Riesenschnauzer är en utmärkt vakthund.

Strax före första världskriget började riesenschnauzern att tränas för polisarbete i skolorna i Berlin och andra större städer. År 1925 fick rasen klassificeringen "brukshund" för sin förmåga. Sedan dess har riesenschnauzerns huvudsakliga sysselsättning varit bevakning och polisarbete. Under båda världskrigen användes riesenschnauzern som vakt-, skyttegravs- och budhund. Deltagandet i andra världskriget minskade kraftigt antalet hundar av denna ras, särskilt i färgen salt och peppar.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel