Bearded collie - rasinformation och karaktärsdrag

 

Bearded collie är en rolig och smart hund som är känd för att vara kvick och livlig. De behöver mycket motion och kan nästan vara överdrivet vänliga.

 

Bearded collie i korthet
Hundrasen bearded collie

Om bearded collie inte får tillräckligt med motion kan det leda till irriterande ovanor som skällande, grävande och tuggande.

Storlek:

Vikt:

Hane: 18-27 kg.
Tik: 18-27 kg.

Mankhöjd:

Hane: 56 cm.

Tik: 51 cm.

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: > 40 minuter/dag
Energinivå: Mycket energisk
Livslängd: 12-14 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Måttlig
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Fårskötsel

Päls:

Längd: Lång
Kännetecken: Dubbelpäls, rak
Färger: Alla nyanser av grått eller choklad. Får ha vit svansspets och bläs, vita tassar och vitt bröst; får ha tanfärgade punkter
Allmänna pälsvårdsbehov: Höga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Vallning
UKC-klassificering: Vallhund
Förekomst: Inte särskilt vanlig

Bearded collies är medelstora hundar, med en höjd på 51-56 cm och en vikt på 20-25 kilo.

De är längre än de är höga och under pälsen är de mycket smidiga, atletiska hundar. Vissa linjer är ganska långsamma att utvecklas och når inte sin fulla storlek och vikt förrän vid två eller tre års ålder.

Bearded collies har stora, uttrycksfulla ögon, ett brett huvud och en jämn rygglinje med svansen lågt placerad. Öronen hänger ner och har en lång hårfrans. Naturligtvis har de också ett skägg, vilket döljer en del av nosen. Den långa, böljande pälsen är rak, sträv och tjock, med en mjuk underull. Det ska finnas gott om päls, men pälsen på en bearded collie ska inte nå ner till eller släpa på marken, eftersom det är en fårhund som arbetar.

Pälsen har olika nyanser av brunt, svart, blått eller grått, ofta med vita markeringar på bröstet, huvudet och tassarna. Man kan också se tanfärgade punkter. Bearded collies är kända som "hundarna med skiftande färger" eftersom många av dem har en gen för avpigmentering. Dessa hundar är mörka vid födseln och börjar bli ljusare efter 8 veckor. En mörkbrun färg kan t.ex. ljusna och övergå till att bli som mjölkchoklad. Ungefär ett år senare slutar färgen att blekna och blir lite mörkare igen, men oftast inte lika mörk som när den var en mycket ung valp.

Personlighet:

Bearded collien är känd för att vara kvick och livlig. De är smarta, aktiva och kan vara envisa eller självständiga. Med all denna atletiska förmåga och intelligens i ett och samma paket gör de sig definitivt bäst om de får en fast, tålmodig träning och en rejäl dos av den. De går vanligtvis bra ihop med andra hundar och kan till och med vara överdrivet vänliga. De tycker om att arbeta och klarar sig bra i de flesta hundsporter, inklusive agility och vallning. Precis som de flesta intelligenta och aktiva hundar kan en bearded collie utveckla dåliga vanor om den inte får tillräckligt med motion och uppmärksamhet. Det kan det leda till irriterande ovanor som skällande, grävande och tuggande. De är ibland alltför energiska med små barn och kan nafsa dem i hälarna när de leker, som om de vore får.

Att leva med:

Bearded collies kan vara kräsna med maten, vilket är förvånande för så aktiva hundar. En bra och balanserad kost är fullgott, men för mycket godis kan leda till fetma, även hos dessa aktiva hundar. Hundarna behöver ganska mycket motion. Helst ska de få ett par promenader varje dag och även ett bra spring-, lek- eller träningspass. Bearded collies är ganska tåliga och lever ofta upp till 14 eller 15 års ålder.

Liksom de flesta boskapsraser trivs bearded collie med mänskligt sällskap och med att ha arbete att utföra. Arbetet kan vara allt från lydnad till agility och arbete med får, men de behöver träning och uppmärksamhet. De skäller som varning, men hoppar sedan ivrigt på nykomlingen. Några kan vara blyga, så det är viktigt att de socialiseras tidigt och att de tränas försiktigt men bestämt.

Att sköta om pälsen är ett dagligt arbete här. Hundar med rätt sträv päls behöver bara en snabb genomgång varje dag, förutom när de fäller. Om din bearded collie har en mjuk päls kommer du att ägna mycket tid åt att reda ut tovor och ta bort skräp från den täta pälsen. Bearded collies rakas ibland av sina hundägare, men de ser lite lustiga ut utan päls!

Historik:

Bearded collie är en av de äldsta herderaserna och tros härstamma från några polska låglandsfårhundar som lämnades kvar i Skottland på 1500-talet. Dessa hundar korsades sedan med lokala vallhundar för att ge upphov till de brittiska öarnas vallhundar.

Bearded collies har från början varit en allsidig gårdshund som arbetar med boskap och vaktar med ett larmande skall. När de arbetar i högt gärde gör de det karakteristiska "beardie-skuttet" genom att hoppa högt upp för att se sitt boskap!

Många av de söta, lurviga hundarna i reklamfilmer och Disneyfilmer är bearded collies eller delvis av samma ras. De är roliga och intelligenta hundar.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel