Norwichterrier - Rasinformation och karaktärsdrag

Norwichterriern, som är en nära kusin till norfolkterriern, är idealisk för den som vill ha en liten, aktiv hund som inte behöver en stor trädgård. Den är intelligent och energisk, men har en tendens att ströva vida omkring.

Norwichterrier i korthet
Hundrasen norwichterrier

Norwich- och norfolkterrier betraktades som samma rasvarianter fram till 1979, då AKC erkände "Prick Ear Norwich" som en separat ras.

Storlek:

Vikt:

Hane: 5-5,5 kg.
Tik: 5-5,5 kg.

Mankhöjd:

Hane: 25,5 cm.
Tik: 23 cm.

Utseende:

Upprättstående öron (naturligt).

Förväntningar:

Krav på träning: 20–40 minuter/dag.
Energinivå: Mycket energisk.
Livslängd: 13–15 år.
Tendens att dregla: Låg. Tendens att snarka: Låg.
Tendens att skälla: Hög.
Tendens att gräva: Hög. Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt.

Avlad för:

Jaga råttor, rävjakt.

Päls:

Längd: Medel.
Kännetecken: Sträv päls.
Färger: Röd, vetefärgad, svart- och tanfärgad, grizzle.
Allmänna pälsvårdsbehov: Måttliga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Terrier.
UKC-klassificering: Terrier.
Förekomst: Inte särskilt vanlig.

Norwichterriern är en av de minsta terrierna med en vikt på 5 till 5,5 kg.

Höjden ska helst vara 25,5 cm vid skuldran. Kroppen är lång och huvudet är rävliknande. En norwichterrier blir i allmänhet vuxen vid ett års ålder, med full storlek mellan 6 och 8 månader.

Norwichterrierns päls är kort, grov, sträv och rak. Rasen har en tydlig underull. Den här hunden fäller två gånger om året och måste borstas och kammas två gånger i veckan. Färgen kan vara röd, vetefärgad, svart- och tanfärgad, svart- och gråfärgad, eller röd-, vit- och gråsprängd.

Personlighet:

Norwichterriers är aktiva och intelligenta hundar. De är inga bra kennelhundar, utan föredrar att vara med sina ägare och är mycket intresserade av allt som deras ägare gör. De är typiska terriers, energiska och kapabla till mycket bus och behöver massor av saker att göra, annars hittar de på något annat hyss. De har en tendens att vara envisa. De utmärker sig i grythunds- och agilitytävlingar.

Dessa hundar har terrierinstinkten att ströva omkring och är i allmänhet opålitliga utan koppel. Deras nyfikenhet och jaktlust får dem att ströva omkring och utforska varje skrymsle. Som alla terrier kan de tugga och gräva om de är uttråkade.

Att leva med:

Norwichterriers behöver mycket interaktion med människor. De tolererar andra hundar och katter bra om de uppfostras tillsammans med dem. Norfolkterrierns ursprung som skadedjursbekämpare gör att de är benägna att döda andra små sällskapsdjur, t.ex. gnagare, fåglar och reptiler, så dessa ska hållas borta från norfolkterriern.

De är utmärkta vakthundar, men dåliga bevakningshundar på grund av sin ringa storlek. De kan skälla överdrivet mycket om de inte tränas på rätt sätt. De drar också i kopplet. De tycker om utomhusaktiviteter.

Norwichterriers är idealiska för ägare som vill ha en liten, aktiv hund som inte behöver en stor trädgård och som kan nöja sig med regelbundna promenader, apportlekar och andra aktiviteter. De mår inte bra av att lämnas ensamma under långa perioder.

Norwichterriers lever vanligtvis mellan 13 och 15 år.

Historik:

Norfolkterriern, som är en nära kusin till norwichterriern, har sitt ursprung i East Anglia i England. Dessa hundar var eftertraktade som råttjägare och på 1880-talet var de populära bland studenterna vid universitetet i Cambridge. En hund som hette Rags och som bodde i ett stall nära Norwich blev norwichterrierns stamfader. Genom selektiv avel korsade ryttare andra terriers med Rags och hans avkommor för att få fram en rått- och rävjägare.

Norwichterriern introducerades i Amerika år 1914. American Kennel Club godkände rasen 1936. Norwich- och norfolkterrier betraktades som två sorter av samma ras fram till 1979, då AKC godkände "Prick Ear Norwich" som en separat ras.

Norwichterriern är en typisk terrier. Den är livlig och tuff. Han glädjer sin ägare som en trogen följeslagare och en skicklig råttjägare.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel