Information om hundrasen akita och personlighetsdrag

Akita är en kärleksfull och lojal familjemedlem som trivs med att vara ensamhund och kan vara aggressiv mot andra hundar utanför familjen.

Akita i korthet
Hundrasen akita

Den stora storleken på akita kan göra den svår att kontrollera och är därför inte en ras som passar alla.

Storlek:

Viktintervall:

Hane: 38-59 kg.
Tik: 30-50 kg.

Mankhöjd:

Hane: 68 cm.

Tik: 63 cm.

Utseende:

Upprättstående öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: Genomsnittlig
Energinivå: Genomsnittlig
Livslängd: 8–10 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Låg
Tendens att gräva: Sociala behov/uppmärksamhetsbehov: Måttliga

Avlad för:

Jakt på björnar

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Dubbelpälsad
Färger: Olika färger
Allmänna pälsvårdsbehov: Måttliga

Godkänd som ras:

UKC-klassificering: Arbetshund
UKC-klassificering: Nordliga raser
Förekomst: Vanlig

Akita är en stor, kraftfull hund med ett bestämt och robust utseende. Akitan är bara något längre än den är hög och har ett välbalanserat utseende.

Den fylliga, lockiga svansen är proportionerlig med det stora huvudet. Akita-hanen är mellan 66 och 71 cm hög och väger cirka 50 kilo. Tiken är mellan 60 och 66 cm hög och väger cirka 36 kilo. Akitas breda bröstkorg och hals är en stabil bas för det stora huvudet, akitas mest utmärkande kännetecken. Det breda huvudet och den korta nosen bildar en trubbig triangel sett uppifrån. Akita har små ögon och upprättstående öron, vilket ger rasen ett mycket värdigt uttryck. Kroppen är muskulös och benen är raka och starka. Svansen är stor och fyllig och bärs högt, vanligtvis ihoprullad över kroppen.

Akitas päls är kort till medellång och mycket tät. Den tjocka, mjuka underullen gör att akita passar bra i kallare klimat, även om pälsen blir betydligt tunnare under de varmare månaderna. Den yttre pälsen, eller täckhåret, är något längre och grövre. Vissa akitas har långt hår, och även om de inte är godkända för utställningar är de attraktiva hundar i sig själva. Akitas färger är bland annat vit, brindle och pinto. Vita akitas har ingen maskering. Pinto har en vit bakgrund med stora fläckar av annan färg som täcker kroppen. Underpälsen kan ha en annan färg än ytterpälsen, men färgerna är alltid klara och djärva. Akitas slående utseende har bidragit till att rasens popularitet stadigt har ökat.

Personlighet:

Akitan avlades aldrig fram för att leva eller arbeta i grupp, utan snarare för att vara ensam eller i par. Dagens akita återspeglar denna avel. Akita är glad över att vara ensamhund och kan vara aggressiv mot andra hundar som inte ingår i familjegruppen. En korrekt socialiserad akita kan lära sig att tolerera andra djur, men kommer troligen att försöka behålla sin status som flockledare till varje pris. Akitan är lojal och tillgiven mot sin familj och vänner, men är ganska revirhävdande i sitt hem och reserverad mot främlingar. De är utmärkta vakthundar och skäller bara när det verkligen är något som är fel.

Den stora storleken på akita kan göra den svår att kontrollera och är därför inte en ras som passar alla. Den har en extrem styrka och uthållighet och behöver särskild träning för att kunna kanalisera energin på rätt sätt. Eftersom akita är en intelligent ras kan den dock lätt bli uttråkad av träningen. Hunden trivs när den får utmaningar och får ett jobb att utföra.

Att leva med:

Även om akita är en stor och tuff ras har de i århundraden avlats fram som sällskap i hemmet. Akitas lojalitet och hängivenhet är mycket omtyckt av deras ägare. Akita följer vanligtvis efter dig från rum till rum i hemmet, som om det enda syftet i livet är att skydda och hålla dig sällskap. Akita kan dock ha aggressiva tendenser. Vanligtvis är aggressionen riktad mot andra hundar. De är vanligtvis inte aggressiva mot människor, men de har högt utvecklade beskyddarinstinkter och man ska vara försiktig när främlingar kommer på besök i hemmet. När det gäller barn i hemmet är akita lika lojal mot dem som mot alla andra familjemedlemmar. Små barn ska i allmänhet naturligtvis aldrig lämnas ensamma med stora hundar, särskilt inte när de är nya i familjen.

Förutom sin extrema lojalitet gillar akita att hålla rent och är lätt att få rumsren. Dessa två egenskaper gör dem önskvärda att ha i hemmet. Vissa har beskrivit akita som nästan "kattliknande" eftersom de är så rena och luktfria.

Historik:

Akita kommer ursprungligen från Japan där den anses vara "öm i hjärtat och stark i kraften." Rasen har fått sitt namn från provinsen Akita, en del av norra Japan, där rasen utvecklades genom korsningar av chow chows och japanska kari- och tosahundar. För flera århundraden sedan ägdes rasen endast av landets kejserliga ledare. Ursprungligen var akitas uppgift att jaga, vakta och driva boskap. Denna snabba, kraftfulla hund var oöverträffad i sin förmåga att spåra storvilt, inklusive hjortar, älgar och svartbjörnar. Akita fortsätter att betraktas som en lojal och modig hund, och japanerna använder akita som polishund.

Japanska föräldrar får ofta en liten staty av en akita när deras barn föds eftersom den är känd som en skyddssymbol. Akita är inte bara en skyddssymbol utan också en symbol för hälsa, lycka och ett långt liv. År 1931 förklarade Japans regering att akitarasen var ett nationellt kulturarv och en av Japans nationella skatter.

Helen Keller var den första som tog akitan till USA. År 1937 vid ett besök i provinsen Akita, kommenterade hon hur mycket hon beundrade rasen och hur gärna hon skulle vilja ha en egen. Hennes mod inspirerade det japanska folket, och som en gest av respekt fick hon en valp som fick namnet Kamikaze-Go. Även om den här valpen dog i unga år hade hon turen att få en andra akita och fick njuta av hans sällskap i många år.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel