Black and tan coonhound - rasinformation och karaktärsdrag

Black and tan coonhound är en lojal och passionerad ras som i allmänhet är utåtriktad och vänlig, även om vissa kan vara reserverade mot främlingar.

 

Black and tan coonhound i korthet
Hundrasen black and tan coonhound

Black and tan coonhound kräver daglig motion. Den här hunden är aktiv och avlades för att enkelt kunna ta sig fram över stora ytor.

Storlek:

Vikt:

Hane: 27-34 kg.
Tik: 25-32 kg.

Mankhöjd:

Hane: 66 cm.

Tik: 61 cm.

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: > 40 minuter/dag
Energinivå: Lugn
Livslängd: 10–12 år.
Tendens att dregla: Hög
Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Måttlig
Tendens att gräva: Låg
Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Jakt på tvättbjörn, nattjakt

Päls:

Längd: Kort
Kännetecken: Tät
Färger: Svart och tanfärgad
Allmänna pälsvårdsbehov: Låg

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Jakthund
UKC-klassificering: Spårhundar
Förekomst: Inte särskilt vanlig

Denna stora, kraftfulla arbetshund har långa, hängande öron och en stark, avsmalnande svans.

Ögonen är hassel- eller mörkbruna. Pälsen är kort men anpassad för att klara både stränga vintrar och heta somrar. Som rasnamnet antyder är pälsen svart med tanfärgade markeringar. Markeringarna finns ovanför ögonen, på sidorna av nosen, på bröstet och på benen.

Hanarna är 63,5 till 68,5 cm höga och väger i allmänhet mellan 22 och 34 kg. Tikarna är 58,5 till 63,5 cm höga och väger mellan 18 och 30 kg.

Personlighet:

Black and tan coonhound är lyhörd, intelligent, lojal och passionerad i sitt arbete. De är i allmänhet utåtriktade och vänliga, även om vissa kan vara reserverade mot främlingar.

Black and tan coonhound är uppfödd för att arbeta självständigt och kan verka lite egensinnig. Träning kan vara mer utmanande med denna ras än med andra raser. Det är också troligt att de vrålar. Denna högljuddhet återspeglar rasens uppfödning och de instinktiva arbetsmetoderna hos black and tan.

Att leva med:

Black and tan coonhounds instinktiva självständighet gör att tålmodig och konsekvent träning är ett måste. Samma självständighet gör att hunden är benägen att springa efter en intressant doft. Därför är det viktigt att hålla hunden kopplad när den är utomhus, såvida den inte är på jakt. Intensiv daglig motion är ett måste. Den här hunden är aktiv och avlades för att enkelt kunna ta sig fram över stora ytor.

Black and tan coonhounds har ett minimalt behov av skötsel. Det räcker att borsta pälsen då och då för att hålla den i gott skick. Men som för alla hundar med stora hängande öron är det viktigt att regelbundet rengöra öronen för att förhindra infektioner. Ägare av en black and tan coonhound bör överväga att lägga till några haklappar på sin inköpslista för sin nya hund. De här hundarna dreglar och slafsar.

Historik:

Den amerikanska black and tan coonhounden har, precis som sitt namn, amerikanska rötter. Hundarna utvecklades i södra USA och deras direkta ursprung kan spåras till american foxhound och virginia foxhound från kolonialtiden, med en del blodhundar som troligen har lagts till. Blodhundens inflytande kan ses i black and tan-hundens storlek, färgsättning, omfattande hud, långa öron och förmågan att spåra.

Black and tan är mest känd för sin skicklighet som tvättbjörnsjägare, men hunden är också duktig på att jaga björn, rådjur, pungråttor och bergslejon.

Rasen är benämnd som american black and tan coonhound av United Kennel Club och enbart som black and tan coonhound av American Kennel Club.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel