Airedaleterrier – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Airedaleterriern är en intelligent hund som tolererar husdjur som den växer upp med. Den kommer i allmänhet väl överens med andra hundar och barn.

 

Airedaleterriern i korthet
The Airedale Terrier Dog Breed

Airedaleterriern är känd under benämningen ”kungen bland terrier”, delvis på grund av dess storlek.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 30–35 kg

Tik: 25–30 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 60 cm

Tik: 60 cm

Typiskt för rasen:

Energinivå: mycket hög

Livslängd: 10–13 år

Tendens att dregla: liten Tendens att snarka: liten

Tendens att skälla: Måttliga

Tendens att gräva: stort Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: höga

Framavlad för:

Jakt på grävling och utter

Päls:

Längd: medellång

Kännetecken: Dubbel hård och sträv päls

Färger: tan med svart eller melerad sadel

Allmänna pälsvårdsbehov: måttliga

Godkänd som ras av:

Förekomst: ganska vanlig

Airedaleterriern är känd under benämningen ”kungen bland terrier”, delvis på grund av dess storlek. De är runt 60 cm höga och vikten varierar mellan 25 kg för en liten tik och 35 kg för en stor hanhund.

Airedaleterriern har ett klassiskt terrierhuvud där stopet (pannan) är knappt markerat. Öronen är v-formade och framåtvikta öron och rygglinjen är rak med en högt ansatt kuperad svans. Till formen är den ganska fyrkantig och robust.

Airedaleterriern är tanfärgad, med en klassisk terrierpäls där täckhåret är hårt, strävt och styvt och underullen kortare och mjukare. En utvuxen päls lockar sig lite. Pälsen och färgen håller sig snyggast genom ryckning för hand av dött hår. Airedaleterrier som klipps kan bli grå och tanfärgade.

Temperament:

Kombinationen drivande jakthund och terrier har mjukat upp airedaleterriern en aning. Det här är trots allt tuffa hundar, men vanligtvis kommer de bättre överens med andra hundar än många av de övriga terrierraserna. Airedaleterrier är toleranta mot andra husdjur som de vuxit upp tillsammans med och i allmänhet går de fint ihop med barn, även om de kan vara lite oregerliga för små barn.

Airedaleterrier är lite avståndstagande i början och behöver socialisering och lydnadsträning. Airedaleterrier är mycket intelligenta hundar men har en hel del envishet och självständighet i sig. De behöver en vänlig men bestämd hand från tidigt valpstadium. De flesta airedaleterrier skäller inte så mycket, men de kan vara idoga grävare och tugga sönder mycket, precis som deras ursprung säger. Airedaleterriern behöver samspelet med människor för att må bra.

Att leva med:

Airedaleterrier kan variera avsevärt från att vara petiga med maten till att ha en tendens att bli överviktiga. Detta är en aktiv ras som behöver daglig, regelbunden motion. Att kombinera lydnadsträning med motion är ofta en god idé eftersom airedaleterriern mår bra av mental och fysisk stimulans. Airedaleterriern blir runt 12 år.

Du kan förlita dig på att din airedale kommer att varna för fara och att han kommer att vara modig nog att inte backa undan för inkräktaren. De kan vara ganska beskyddande gentemot familjen och speciellt små barn. Tidig socialisering är viktigt. Airedaleterrier kan vara ganska smärttåliga och ägare uppmanas att vara uppmärksamma på eventuella skador.

Pälsvården kan variera en hel del. Vill man hålla en airedaleterrier i utställningsskick krävs manuell pälsryckning med några månaders mellanrum. De flesta väljer att helt klippa ner den lockiga pälsen en eller två gånger om året. Om pälsen klippts på detta vis räcker det med en snabb borstning en eller två gånger i veckan.

Historik:

Airedaleterrierns kan liksom många andra terrierraser spåras tillbaka till den idag utdöda black and tan-terriern. De här ettriga hundarna avlades fram för att jaga skadedjur i alla format. De var inte tillräckligt skickliga på att spåra och simma så under 1700-talet i närheten av floden Aire korsades de med utterhundar för att man skulle få fram ”kungen bland terrier”: airedaleterriern.

Förmodligen förekom även korsningar med irländsk terrier och bullterrier för att denna tuffa och väl tilltagna jakthund skulle växa fram. Airedaleterriern jagar inte skadedjur idag men har använts med framgång vid jakt på storvilt och som försvars- och skyddshundar. De flesta amerikanska airedaleterrier går att spåra tillbaka till CH Master Briar, en brittisk hund som skeppades över till USA runt sekelskiftet 1900.

Airedaleterrier används fortfarande som jakthundar både för storvilt och småvilt, i polisarbete och som fantastiska familjehundar. Airedaleterrier ses även på agility- och lydnadstävlingar.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel