Strävhårig foxterrier – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Med sin outtröttliga energi är strävhårig foxterrier ett utmärkt husdjur i familjer med barn som vet hur de ska uppträda. Den här terriern vill vara till lags och svarar fint på lydnadsträning.

 

Strävhårig terrier i korthet
The Wire Fox Terrier Dog Breed

I likhet med den släthåriga foxterriern är den strävhåriga foxterriern en naturlig jägare framavlad för att uppvisa mod och ihärdighet.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 8–10 kg

Tik: 8–10 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 30–40 cm

Tik: 30–40 cm

Utseende:

Dolikocefal skalle (långt ansikte), upprättstående öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Energinivå: mycket hög

Livslängd: 10–13 år

Tendens att dregla: liten Tendens att snarka: liten liten

Tendens att skälla: Hög

Tendens att gräva: stort Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: höga

Framavlad för:

Skadedjursjakt, sprängare vid rävjakt

Päls:

Längd: medellång

Kännetecken: Dubbel, hård och lockig päls

Färger: vit med tan, svart osv.

Allmänna pälsvårdsbehov: höga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig

Strävhårig foxterrier har fått sitt namn efter den täta, sträva pälsen.

Inte sällan är pälsen vågig, men enligt utställningsstandard får den aldrig vara lockig. Vitt ska vara den sträva pälsens dominerande färg med svarta och tanfärgade tecken.

Den släthåriga foxterriern är en liten hund med slank kroppsbyggnad. Hanen väger ungefär 10 kg och tiken runt 8 kg. Mankhöjden ligger runt 30–40 cm. Ansiktet är långt med öron som faller framåt och nedåt mot kinderna.

Temperament:

Strävhårig foxterrier är en livlig ras och kommer inte att inta en bakgrundsposition i ditt hem. De mår bra när de får en uppgift och vill alltid vara sina ägare till lags. De älskar av naturen att gräva och kan ägna sig åt detta i synnerhet om de blir uttråkade. De passar bäst i en aktiv familj som vill leka med hunden.

Strävhårig foxterrier är en alert hund och den kommer att tala om när en utomstående närmar sig. Dessa hundar är enkla att dressera och lydnadsträning rekommenderas om man vill få bukt med den starka jaktinstinkten. De kan lära sig att fungera ihop med andra husdjur, men hanhundarna kan vara aggressiva mot andra hanar.

Att leva med:

Om man vill skaffa en strävhårig foxterrier är det viktigt att komma ihåg att de har en outsinlig energi. Strävhårig foxterrier är utmärkt sällskap för barn, för de tröttnar aldrig på lekar eller utomhusaktiviteter. De vill gärna vara till lags och svarar fint på lydnadsträning. De behöver massor av motion för att hålla sig i form.

Regelbunden borstning behövs för en frisk och sund päls. En och annan klippning kan behövas, men efter det blir pälsen mjukare i strukturen. Pälsryckning för hand krävs om man vill behålla den korrekta strukturen, men för de flesta ägare är det för svårt att rycka pälsen själv.

Historik:

Foxhound-ägare efterfrågade en snabb, alert liten hund som de lätt kunde ta med sig på jakt. De utvecklade den moderna foxterriern. Uppgiften för foxterriern var att arbeta med de ridande jägarna som jagade räven. I likhet med den släthåriga foxterriern är den strävhåriga foxterriern en naturlig jägare framavlad för att uppvisa mod och ihärdighet. Ända tills precis nyligen ansågs de två raserna som två pälsvarianter inom samma ras.

Foxterriern kommer ursprungligen från England. Troligen utvecklades den genom att den vita engelska terriern korsades med bullterriern eller beaglen. Den viktigaste egenskapen var storleken eftersom den strävhåriga foxterriern måste vara liten nog att ta sig ner i hålen för att köra ut räven. Namnet terrier kommer från ”terra” vilket betyder jord. Alla terrier värdiga namnet måste kunna ”gå under jorden” vid jakt.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel