Breton - Rasinformation och karaktärsdrag

Breton är en vänlig och energisk hund och passar bäst i ett hem med en aktiv ägare som tar sig tid att träna och jaga med hunden.

Breton i korthet
Hundrasen breton

Breton kan vara rastlös och ha en tendens till att skälla eller ströva omkring överdrivet mycket. Tidig lydnadsträning, socialisering och daglig motion är ett måste.

Storlek:

Vikt:

Hane: 13,5-18 kg.
Tik: 13,5-18 kg.

Mankhöjd:

Hane: 48 cm.

Tik: 46 cm.

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: > 40 minuter/dag
Energinivå: Mycket energisk
Livslängd: 12–13 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Benägenhet att skälla: måttlig till hög
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Visa riktning, hämta upp

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Vågig
Färger: Orange och vit, leverfärgad och vit, trefärgad
Allmänna pälsvårdsbehov: Måttliga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Sporthund
UKC-klassificering: Vapenhund
Förekomst: Vanlig

Breton är en kompakt hund med medelstor kroppsstorlek.

Den har långa ben och är uppfödd för att ha stor smidighet och uthållighet. Den här kroppsbyggnaden gör det möjligt för bretonen att snabbt ta sig över stora landområden. Rasen har antingen en kuperad svans eller är utan svans. Breton är mellan 43 och 51 cm hög och väger mellan 13 och 18 kilo. Bretonens dubblapäls är tät och antingen platt eller vågig. Pälsen är framtagen för att inte absorbera eller hålla kvar vatten eller smuts. Pälsen finns i en mängd olika färger - orange och vit, leverfärgad och vit, svart och vit och ibland trefärgad.

Personlighet:

Breton är en vänlig, smart hund som är full av energi. Med sitt mjuka temperament är den bra tillsammans med barn och har vanligtvis inget emot lite tuffa lekar. Bretonerna är ivriga att vara till lags och tycker om att lära sig grundläggande lydnad och de lär sig också snabbt.

Breton är en vänlig och energisk hund och passar bäst i ett hem med en aktiv ägare som tar sig tid att träna och jaga med hunden. Breton bör åtminstone ha en inhägnad trädgård att springa i. De kan vara rastlösa och har en tendens att skälla eller ströva omkring. Tidig lydnadsträning, socialisering och daglig motion är ett måste.

Att leva med:

Breton är en riktigt energisk hund som behöver daglig motion. Den här rasen lämpar sig bäst för en aktiv familj som låter hundens behov av jakt och motion tillgodoses. Hem med inhägnad trädgård eller mycket mark är bäst. Precis som många andra energiska raser kan en breton bli uttråkad om den lämnas ensam för ofta och kan då börja skälla, ströva omkring eller ha andra destruktiva beteenden.

Bretonen behöver borstas varje vecka för att få bort överflödigt hår och smuts. Rasen fäller en viss mängd hår året runt, med intensivare perioder under de varmare månaderna. Breton är en intelligent ras som är lätt att träna och den är mycket sällskaplig. Generellt är de snälla mot andra husdjur och bekväma med besökare i hemmet. Bretoner älskar människor och är som lyckligast när de får vara i hemmet med sin familj.

Historik:

Legenden säger att den första förfadern till den moderna bretonen avlades vid mitten av 1800-talet i en stad i Douron-dalen. Hundarna i Bretagne och Wales hade troligen samma förfäder, dagens welsh springer och breton har många liknande fysiska egenskaper.

Breton är uppkallad efter den franska provinsen den kommer från. Ursprungligen registrerades rasen som brittany spaniel. Rasen kombinerar många talanger, t.ex. att visa riktning som en setter och apportera som en spaniel. 1982 slutade rasen att klassificeras som spaniel och det officiella namnet från American Kennel Club ändrades till breton. Breton är klassificerad som en funktionell vapenhund, vilket innebär att den jagar, visar riktning, är stötande och hämtar vilt. De är den minsta av de raser som kallas multifunktionella vapenhundar.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel