Beagle – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Beaglen är en glad och kärleksfull liten hund som helst vill ha sällskap. Rasen kan bli mycket destruktiv och skälla överdrivet om den lämnas ensam.

 

Beagle i korthet
The Beagle Dog Breed

Beaglen är en väldigt vänlig hund. Förlita dig inte på att den ska vakta ditt hus. Den kan skälla men knappast mer om den konfronteras med inkräktare.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 10–20 kg

Tik: 10–20 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 38 cm

Tik: 33 cm

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Energinivå: genomsnittlig

Livslängd: 12–15

Tendens att dregla: liten Tendens att snarka: liten

Tendens att skälla: höga

Tendens att gräva: liten Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: stort

Framavlad för:

Kanin- och harjakt

Päls:

Längd: kort

Kännetecken: Tätliggande

Färger: Alla riktiga ”houndfärger”

Allmänna pälsvårdsbehov: låga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig

Beaglen finns i två basstorlekar.

Vissa ligger runt 30 cm eller därunder vid manken och väger runt 10 kg. Den andra storleksgruppen omfattar hundar som mäter 30–40 cm vid manken och väger 15–20 kg.

Beagle är muskulösa, kompakta hundar med aningen välvd skalle. Nospartiet är fyrkantigt och nostryffeln bred. Öronen långa och hängande. Bröstkorgen är djup, ryggen rak och de har en måttligt lång svans som bärs högt. Rasens mjuka, täta päls är vanligen svart, tanfärgad och vit.

Temperament:

Beagle brukar vara snälla mot barn och andra husdjur. De är glada och kärleksfulla hundar. De vill helst ha sällskap och om de lämnas ensamma kan de börja yla eller bli destruktiva. Enligt en konsumenthandledning om hundar toppar beagle listan över skälliga hundar och de kan vara svåra att få rumsrena och lydnadsträna.

Att leva med:

Beagle är aktiva och nyfikna hundar. De är också jakthundar så det ligger i deras natur att rymma. Beaglen bör ha en inhägnad trädgård eller stå kopplad i lina om den ska gå ute på tomten, så att den inte kan rymma och råka i fara.

Beagle är vänliga små hundar. Förlita dig inte på att de kommer att vakta ditt hus. De kan skälla men lär knappast göra mer än vifta på svansen om de konfronteras med en inkräktare.

Den korta pälsen är ovanligt lättskött och kräver endast minimal pälsvård och ett bad då och då. Efter valpstadiet har en del lätt för att gå upp i vikt, så var uppmärksam på kaloriintaget. Förväntad livslängd för beaglen är 12 år.

Historik:

Beaglerasen har existerat i hundratals år och är en av världens mest kända raser. Enligt en rashistoriker skrev man om beaglen redan på 1300-talet.

Beaglen härstammar från hundar som användes i pack, med jägare till fots, i England, Wales och Frankrike. En variant ksom kallades ”fickbeaglen” användes för jakt från hästryggen eftersom hunden var mindre än 25 centimeter hög och kunde bäras i rockfickan tills jakten startade. Beaglen är mest känd för kaninjakt, även om rasen också har använts för att jaga allt möjligt från schakal till vildsvin.

Även om en del beagle fortfarande används enskilt eller i pack för jaktsyften så är de flesta idag älskvärda sällskapshundar.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel