Finsk spets – rasinformation och karaktärsdrag

Den finska spetsen är snäll, lekfull, hemkär och lojal och anses inte som aggressiv, men den har en tendens att skälla på allt, särskilt utomhus. Den är också bäst lämpad för ett svalare klimat.

 

Finsk spets – en översikt
The Finnish Spitz Dog Breed

Den finska spetsen har avlats för att utveckla sitt skällande beteende och har ett distinkt ringande skall eller läte. Skalltävlingar förekommer även i Finland

Storlek:

Vikt:

Hane: 14–16 kg
Tik: 10–13 kg

Mankhöjd:

Hane: 43–51 cm

Tik: 38–46 cm

Utseende:

Upprättstående öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: 20-40 minuter/dag
Energinivå: Genomsnittlig
Livslängd: 12-14 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låga
Tendens att skälla: Högt
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Jakt på fåglar, små däggdjur

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Dubbel päls, rak, tät
Färger: Gyllene röda nyanser
Allmänna pälsvårdsbehov: Måttligt

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Icke-sportaktiv
UKC-klassificering: Nordliga raser
Förekomst: Sällsynt

Den finska spetsen är en medelstor hund med spetsig nos, korta, upprättstående öron och en vacker, guldröd eller honungsfärgad päls som får hunden att se ut som en räv.

Liksom andra spetsraser har även den finska spetsen en upprätt svans som kröker sig över ryggen, tjock päls runt halsen och en robust, fyrkantig hållning.

Den finska spetsen är cirka 38–51 cm hög och väger 14–16 kg. Rasens livslängd är uppskattningsvis 12 till 15 år.

Personlighet:

Den finska spetsen är hemkär och snäll. Hunden är lojal mot sin familj, lekfull och tålmodig mot barn och tycker vanligtvis om andra husdjur.

Den finska spetsen är försiktig när det gäller människor den inte känner och skyddar sig genom att skälla om en främling kommer i närheten. Dock anses inte detta vara en aggressiv hund.

Att leva med:

Den finska spetsen gillar kallt väder och föredrar svalare klimat. Den fäller mycket hår och måste borstas och kammas ofta. Den är känd för sitt skall och uppfödare menar att hundarna skäller på vad som helst, särskilt när de är utomhus. Därför är de inte lämpliga för hushåll som inte orkar med en högljudd hund eller som har grannar som kommer klaga på hundens skall.

Den här hunden behöver mycket motion och passar förmodligen bäst på platser där den har utrymme att springa. En finsk spets klarar sig bra i en lägenhet så länge dess familj ger den daglig motion, antingen på en stor gård eller genom långa promenader eller joggingturer.

Hunduppfödare menar att du måste ha tålamod med den finska spetsens lydnadsträning.

Historia:

Den finska spetsen är Finlands nationalhund och har funnits i århundraden. Hunden tros härstamma från de tidiga jakthundarna i Lappland och Skandinavien och är släkt med den rysk-europeiska hunden Lajka.

Rasen är välkänd i hela Skandinavien. Den finska spetsen används för att jaga småvilt och fåglar och är känd som en "skällande fågelhund" eftersom den genom sitt skall visar vägen till viltet. Hundarna har avlats för att utveckla sitt skällande beteende, och det hålls även skalltävlingar i Finland. Den finska spetsen har ett distinkt ringande skall eller läte.

Rasen är ett utmärkt familjehusdjur. Den finska spetsen blev en del av AKC:s icke-sportsgrupp 1988.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel