Boykin spaniel - Rasinformation och karaktärsdrag

 

Boykin spaniel är en livlig och vänlig hund som är utåtriktad mot människor och barn, och den behöver en trädgård att leka i eller en rask daglig promenad.

 

Boykin spaniel i korthet
Hundrasen boykin spaniel

Boykinspanieln verkar ha gränslös energi och behöver mycket motion.

Storlek:

Vikt:

Hane: 14,5-17 kg.
Tik: 13,5-16,5 kg.

Mankhöjd:

Hane: 43 cm.

Tik: 40,5 cm.

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: 40 minuter/dag
Energinivå: hög
Livslängd: 925
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Låg
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Hämtning av kalkoner

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Lockig, vågig
Färger: Intakt leverfärgad
Allmänna pälsvårdsbehov: Måttliga

Godkänd som ras:

UKC-klassificering: Vapenhund
Förekomst: Inte särskilt vanlig

Boykin spaniel är en medelstor brun hund med spanielns hängande öron och en djupt leverbrun päls.

Pälsen är medellång och måttligt lockig. En del av pälsens lugg är i en ljusare röd färg. Legenden säger att spanielns bruna päls avlades fram för att ge den kamouflage när den låg på marken under jakten.

Boykin spaniel är en robust men smidig hund med en medelstor kroppsbyggnad. Tiken är 35,5 till 40,5 cm och hanen 38 till knappt 46 cm hög. Genomsnittsvikten är mellan 11 och 18 kg.

Personlighet:

Den typiska Boykin spanieln är vänlig och ivrig att vara till lags. Den är en genuin jägare, men även en livlig och vänlig sällskapshund i hemmet. De är utåtriktade mot människor och barn, men det rekommenderas att de socialiseras tidigt. Boykin är full av energi och behöver en trädgård att leka i, eller åtminstone en rask daglig promenad. Boykin är lätt att träna och bör få grundläggande lydnadsträning från tidig ålder. De är fantastiska simmare, lär sig snabbt och tycker om att ha ett jobb att utföra. Den här rasen är full av entusiasm för jakt och passar bra för en familj som gillar regelbundna jakt- eller campingresor.

Att leva med:

Liksom många andra sportraser klarar boykin spaniels lätt övergången från jaktkamrat till husdjur. Uthållighet även i varmt väder och ivrig att vara till lags gör denna hund till en favorit bland jägare på fältet, men boykin är lika trevlig att ha i hemmet. Den kompakta storleken gör att en familj som är i ständig rörelse kan ta med sin boykin på många utflykter. Den kommer att behöva mycket motion eftersom rasen verkar ha en gränslös energi.

Pälsen är medellång och behöver borstas varje vecka och ibland trimmas för att hålla den snygg och prydlig.

Historik:

I början av 1900-talet använde jägarna vid Wateree River i South Carolina ofta små båtar för att komma åt viltet längs vattendragen. Båtarna var redan lastade med män, vapen och proviant, så den typiska stora retrievern var helt enkelt för stor för att få plats. Boykin spaniel utvecklades under den här tiden som en idealisk hund för jakt på vilda kalkoner och sjöfåglar. Den var perfekt för resor i enmansbåtarna på grund av sin kompakta storlek.

Den första boykin spanieln var enligt uppgift en liten herrelös hund av spaniel-typ som blev vän med en man i Spartanburg, South Carolina. Efter att hunden började visa sig vara bra på jakt skickade mannen hunden, som fick namnet "Dumpy", till sin jaktpartner Whit Boykin. Under hans ledning blev "Dumpy" en utmärkt kalkonhund och sjöfågelretriever. Boykin spanieln blev vida känd som en utmärkt jaktkamrat så South Carolina gjorde den till sin officiella statshund. I slutändan blev "Dumpy" den ursprungliga grunden för rasen. Andra förfäder till rasen är chesapeake bay retriever, cocker spaniel och amerikansk vattenspaniel.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel