Norfolkterrier - Rasinformation och karaktärsdrag

Liksom alla typiska terriers är norfolkterriern energisk, kapabel till bus och kräver uppmärksamhet. Norfolkterriers är idealiska för hundägare som vill ha en liten, aktiv hund som inte behöver en stor trädgård.

Norfolkterrier i korthet
Hundrasen norfolkterrier

Norfolkterriers är i allmänhet mogna vid ett års ålder, men når sin fulla storlek vid 6-8 månader.

Storlek:

Vikt:

Hane: 5-5,5 kg.
Tik: 5-5,5 kg.

Mankhöjd:

Hane: 25,5 cm.

Tik: 23 cm.

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: 20–40 minuter/dag.
Energinivå: Mycket energisk.
Livslängd: 13–15 år.
Tendens att dregla: Låg. Tendens att snarka: Låg.
Tendens att skälla: Hög.
Tendens att gräva: Hög. Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt.

Avlad för:

Jaga råttor, rävjakt.

Päls:

Längd: Medel.
Kännetecken: Sträv päls.
Färger: Röd, vetefärgad, svart- och tanfärgad, grizzle.
Tendens att fälla:
Allmänna pälsvårdsbehov: Måttliga.

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Terrier.
UKC-klassificering: Terrier.
Förekomst: Inte särskilt vanlig.

 Norfolkterriers är små hundar som väger 5-6 kg.

Höjden är 23-25,5 cm vid skuldran. Kroppen är lång och huvudet är rävliknande. Norfolkterriern har hängande öron till skillnad från sin kusin norwichterriern, vars öron är upprättstående. Norfolkterriers är i allmänhet fullvuxna vid ett års ålder, men når sin fulla storlek vid 6–8 månaders ålder.

Norfolkterriers päls är kort, grov, sträv och rak. Rasen har en tydlig underull. Norfolkterriern fäller två gånger om året och måste borstas och kammas två gånger i veckan. Färgen kan vara röd, vetefärgad, svart- och tanfärgad, svart- och gråfärgad, eller röd-, vit- och gråsprängd.

Personlighet:

Norfolkterriers är aktiva och intelligenta hundar. De är inga bra kennelhundar, utan föredrar att vara med sina ägare och är mycket intresserade av allt som deras ägare gör. De är typiska terriers, energiska och kapabla till mycket bus och behöver massor av saker att göra, annars hittar de på något annat hyss. De har en tendens att vara envisa. De utmärker sig i grythunds- och agilitytävlingar. Dessa hundar har terrierinstinkten att ströva omkring och är i allmänhet opålitliga utan koppel. Som alla terrier kan de tugga och gräva om de är uttråkade.

Att leva med:

Norfolkterrier behöver mycket interaktion med människor. De tolererar andra hundar och katter bra om de uppfostras tillsammans med dem. Norfolkterrierns ursprung som skadedjursbekämpare gör att de är benägna att döda andra små sällskapsdjur, t.ex. gnagare, fåglar och reptiler, så dessa ska hållas borta från norfolkterriern.

Norfolkterriers är utmärkta vakthundar men dåliga bevakningshundar på grund av sin ringa storlek. De kan skälla överdrivet mycket om de inte tränas på rätt sätt. De drar också i kopplet. De tycker om utomhusaktiviteter.

Norfolkterriers är idealiska för hundägare som vill ha en liten, aktiv hund som inte behöver en stor trädgård och som kan nöja sig med regelbundna promenader och apportlekar. De mår inte bra av att lämnas ensamma under långa perioder. De är inte heller pålitliga när de inte är kopplade. Deras jaktlust får dem att leta i varje skrymsle efter skadedjur.

Norfolkterriers lever vanligtvis mellan 13 och 15 år.

Historik:

Norfolkterriern, som är en nära kusin till norwichterriern, har sitt ursprung i East Anglia i England. De två raserna var eftertraktade som råttjägare och på 1880-talet var de populära bland studenterna vid universitetet i Cambridge. En hund som hette Rags och som bodde i ett stall nära Norwich blev norwichterrierns stamfader. Genom selektiv avel korsade ryttare andra terriers med Rags och hans avkommor för att få fram en rått- och rävjägare.

Norfolkterriern introducerades i Amerika år 1914. American Kennel Club godkände rasen 1936. Norwich- och norfolkterrier betraktades som samma ras fram till 1979 då AKC godkände norfolkterriern med hängande öron som en separat ras.

Norfolkterriern är en typisk terrier. Den är livlig och tuff. Den glädjer sin ägare både som trogen följeslagare och som skicklig råttjägare.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel