Old english sheepdog - Rasinformation och karaktärsdrag

Old english sheepdogs är smarta, självständiga och har ett sinne för humor. De kräver en hel del motion och tidig träning och socialisering är ett måste.

Old english sheepdog i korthet
Hundrasen old english sheepdog

På grund av sin humor har old english sheepdogs dykt upp i många filmer, TV-program och tecknade filmer.

Storlek:

Vikt:

Hane: 32–41 kg.
Tik: 27-36 kg.

Mankhöjd:

Hane: 56 cm.

Tik: 53,5 cm.

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: 20-40 minuter/dag
Energinivå: Genomsnittlig
Livslängd: 10–12 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Måttlig
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Vallning av får och nötkreatur

Päls:

Längd: Lång
Kännetecken: Dubbelpäls, lockig
Färger: Svart med eller utan vitt, grizzle, blå, blå merle med eller utan vita markeringar
Tendens att fälla: Måttlig
Allmänna pälsvårdsbehov: Höga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Vallning
UKC-klassificering: Vallhund
Förekomst: Vanlig

Old english sheepdog kan se ut som en stor, fluffig boll, men under den fluffiga bollen döljer sig en stadig hund.

Höjden börjar vid 56 cm och går uppåt, och vikten är upp till 41 kg. Dessa hundar är ganska fyrkantiga till sin form, och en rakad old english sheepdog har fina proportioner. Kroppslinjen har en tendens att luta neråt från länden till skänkeln.

Öronen hänger och svansen är kuperad så nära kroppen som möjligt. Ögonen är mörka och busiga när de tittar fram under den kraftiga luggen. Pälsen är tjock, tät och riklig. Hundar i "utställningsringen" behåller sin långa, fluffiga päls, men många av dem klipps ner för att underlätta skötseln. Färgerna är begränsade till nyanser av blått eller grått med vitt.

Dessa hundar mognar ganska långsamt och når vuxenstorlek vid ungefär ett års ålder, men fylls inte helt ut förrän vid två eller tre års ålder. Många old english sheepdogs blir 12-14 år gamla.

Personlighet:

Old english sheepdogs är smarta och självständiga hundar. De kan vara viljestarka och behöver en fast hand som leder dem på rätt väg. De har ett anmärkningsvärt sinne för humor och verkar njuta av att ägarna blir förskräckta över vissa av deras upptåg.

Vissa old english sheepdogs kan vara beskyddande, även om de inte anses vara en vakthund. De skäller högt och en del av dem är besvärliga gaphalsar. Om de inte får tillräckligt med motion eller mentala utmaningar börjar de gräva och tugga.

Old english sheepdogs klarar sig bäst när de socialiseras tidigt med både andra husdjur och människor. De kan vara något aggressiva mot andra hundar, särskilt hanarna. En ökning av deras popularitet på 1970-talet var inte det bästa för rasen, och välrenommerade uppfödare arbetar hårt för att återställa det önskade jämna temperamentet.

Att leva med:

Old english sheepdogs brukar ha lätt för att lägga på sig, vilket generellt sett gäller för arbetshundar. De har en liten tendens att bli fylliga, så se upp med kalorierna. Det kan vara svårt att bedöma deras vikt exakt, särskilt när hundarna har full päls.

Pälsvård är en viktig fråga för den här rasen. Att hålla pälsen i utställningsskick är ett seriöst åtagande som kräver regelbundna bad, pälsbehandlingar och daglig putsning samt begränsning av hundens aktiviteter. De flesta ägare väljer att klippa pälsen en eller två gånger per år. Lyckligtvis ser old english sheepdogs fina ut när de är klippta.

Old english sheepdogs kräver en hel del motion, särskilt som unga hundar. Träning är ett måste, liksom mycket socialisering. Dessa hundar kräver en fast och tålmodig hand och är inte idealiska för nya hundägare. De är skapade som seriösa arbetshundar och trivs bäst när de har uppgifter att utföra, oavsett om det är lydnadstävlingar eller att driva en flock.

Historik:

Old english sheepdog fick sitt moderna utseende i Devon och Somerset i England, men rasen härstammar troligen delvis från de kontinentala vallhundarna som drev får. För cirka 200 år sedan uppstod ett behov i England av en stor hund som inte bara kunde driva boskap och får utan också avvärja stora rovdjur som vargar. Eftersom de var "arbetande" hundar var deras svansar avklippta för att visa att de var skattebefriade, därav smeknamnet "bobtails".

Old english sheepdogs var tvungna att driva djuren många kilometer till marknaden och utvecklade en speciell gångart, amble eller pace, för att effektivt kunna ta sig fram på de långa sträckorna. Den tjocka pälsen kunde lätt underhållas genom att den helt enkelt klipptes av när fåren klipptes varje vår.

Old english sheepdogs är kända för sin humor och har medverkat i många filmer och tv-program. I "Please Don't Eat the Daisies" var det en old english sheepdog som hade huvudrollen, och många tecknade filmer som "Dennis the Menace" och "For Better or For Worse" har en old english sheepdog som huvudperson.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel