Information om hundrasen papillon och dess karaktärsdrag

 

Papillonen är känd för att vara glad och utåtriktad och tycker lika mycket om att sitta i knäet som att springa runt i huset. Trots att den är livlig och energisk anses den inte vara nervös eller överspänd och är lätt att ta hand om.

 

Papillon – en överblick
The Papillon Dog Breed

Papillon är en ättling till en europeisk dvärgspaniel. Intressant nog ger den inte ifrån sig någon hundlukt.

Storlek:

Vikt:

Hane: 4–4,5 kg
Tik: 4–4,5 kg

Mankhöjd:

Hane: 25,5 cm

Tik: 23 cm

Utseende:

(Naturligt) hängande öron, (naturligt) upprättstående öron

Förväntningar:

Krav på träning: 20 minuter/dag
Energinivå: Mycket energisk
Livslängd: 12–15 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Måttlig
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Sköthund

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Rak
Färger: Particolor
Allmänt pälsvårdsbehov: Måttlig

Klubberkännande:

AKC-klassificering: Dvärghund
UKC-klassificering: Sällskapshund
Förekomst: Vanlig

Papillon är en liten, söt hund med öron som sticker ut från huvudet likt fjärilsvingar.

Pälsen är lång och silkeslen och svansen ser ut som en viftande plym. Till skillnad från andra långhåriga raser har papillonen ingen underull, fäller inte varje halvår, och dess långa hårstrån bildar inte enkelt kladdar. Pälsen är i allmänhet vit med svarta, röda, orangebruna eller sobelfärgade fläckar.

Den genomsnittliga axelhöjden hos både hanar och honor är mellan 20 och 30 cm. Dess vikt varierar mellan 1 och 5 kg.

Personlighet:

Papillonen är generellt sett en utåtriktad, glad hund som tycker lika mycket om att sitta i knäet som att springa runt i huset. Trots att de är livliga och energiska anses de inte vara spända, nervösa eller rädda, och skäller inte överdrivet mycket.

Den typiska papillonen tycker om att umgås med katter och andra hundar. Papillonen gillar att engagera större djur i leken, men ägare bör vara försiktiga så att det större djuret inte behandlar papillonen som ett byte. Papillonen tycker också om att leka med barn, men barnen måste även se till att inte vara för hårdhänta mot denna livliga lilla hund.

Papillonens pigghet, intelligens och intensiva vilja att vara till lags gör den till en favorit i lydnadstävlingar. De är också kända för att ha anmärkningsvärda talanger inom spårning, smidighet och som terapihundar.

Att leva med:

Papillon är en härlig och lättskött följeslagare. Dessa hundar behöver relativt lite motion, även om de tycker om att springa omkring. Eftersom de är små behöver de mindre mat än större hundar. De har ingen hundlukt.

Papillonen passar lika bra i en stadslägenhet som på en lantgård. De är även bra reskamrater och eftersom deras burar eller bäranordningar vanligtvis får plats under ett flygplanssäte kan de resa med flyg utan att behöva sitta i lastrummet.

Precis som andra små hundar är papillonen full av liv ända fram till slutet av dess relativt långa liv. Den genomsnittliga livslängden för en papillon är 12 till 15 år.

Historia:

Papillon är en ättling till en europeisk dvärgspaniel. Dessa spanielar förekommer på målningar av de kungliga hoven i Europa från början av 1500-talet. Den mest kända av dessa hovmålare, Tizian (Vecelli), inkluderade ett flertal av dessa små spanielar i sina målningar från och med omkring år 1500.

Under renässansen och flera århundraden därefter hade de flesta dvärgspanielar hängande öron. De upprättstående fjärilsliknande öronen som ger papillonen dess karaktäristiska utseende, för att inte tala om dess namn, blev inte moderna förrän i slutet av 1800-talet.

Trots att papillonen och dess förfäder var favoriter bland europeiska kungafamiljer har dess charm varit något av en hemlighet i modern tid. Detta kan dock vara på väg att ändras. År 1999 vann en papillon vid namn Ch. Loteki Supernatural Being (Kirby) den prestigefyllda utställningen Westminster Kennel Club Dog Show.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel