Whippet - Rasinformation och karaktärsdrag

Whippets är vänliga, inte aggressiva och tycker om mänskligt sällskap. De kan vara en lägenhetshund om de får motionera ett par gånger om dagen.

Whippet i korthet
Hundrasen whippet

Whippets gillar inte att frysa och hatar hårda ytor. Överväg en whippet om du inte har något emot att den ligger i möblerna.

Storlek:

Vikt:

Hane: 11,5-18 kg.
Tik: 9-16 kg.

Mankhöjd:

Hane: 53,5 cm.
Tik: 51 cm.

Utseende:

Dolikocefal (långt ansikte)

Förväntningar:

Motionskrav: > 40 minuter/dag
Energinivå: Måttlig
Livslängd: 12–15 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Måttlig
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Jakt på vilt, kapplöpning

Päls:

Längd: Kort
Kännetecken: Platt
Färger: Av underordnad betydelse
Allmänna pälsvårdsbehov: Låga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Jakthund
UKC-klassificering: Vinthund
Förekomst: Inte särskilt vanlig

Whippet liknar en liten greyhound.

Hunden är faktiskt lite kurvig och har en välvd form över ländryggen. Precis som en greyhound är whippet byggd för snabbhet. Benen är långa och slanka, bröstet är djupt, buken är indragen, kroppen är relativt smal och hela hunden är muskulös. Den långa piskliknande svansen sitter naturligt lågt. Ögonen är stora och glänsande.

Whippet är lagom liten för att sitta i ditt knä och lagom stor för att vara en bra joggingpartner. Även om whippets är 48-53 cm höga väger de med sin smala kroppsbyggnad endast 9-18 kg. De flesta väger förmodligen runt 13,5 kg.

Pälsen är slät och kort, och känns sammetslen. Den korta pälsen och bristen på kroppsfett gör att whippets hatar kallt väder. Dessa hundar är värmesökande missiler som gärna myser i sängen för att få värme. Lyckligtvis är de praktiskt taget fria från hundlukt. Whippets finns i nästan alla färger, och ingen färg är att föredra framför någon annan.

Personlighet:

Det finns två saker som gör whippets lyckliga - att springa i full fart och att sova ihopkrupen i din bästa fåtölj samtidigt som de pressar dig bort från den. De är tysta inne i hemmet och skäller ibland om det finns något som är värt att skälla på. Precis som alla andra vinthundar älskar de att jaga allt som rör sig, och det gäller även grannens katter. De trivs bra tillsammans med familjens katter och hundar och är snälla mot barn.

Vinthundar är inte kända för sin lydnad, men whippeten är förmodligen den lydigaste av dem. De är också bland de mest demonstrativa och gillar att gosa och leka med sin familj. Denna tillgivenhet är dock endast reserverad för familjemedlemmar, och de är inte några sociala genier. Whippet är en känslig hund som är knuten till sin familj och inte gillar att skiljas från den. 

Att leva med:

Whippets kan bo i en lägenhet om du tar ut dem på en rejäl springtur ett par gånger om dagen. De tillbringar en stor del av sin tid med att slappa och så länge de får tillräckligt med motion är de trevliga och lugna inomhus. De behöver dock tillfällen att få springa snabbt för att känna sig tillfreds med världen.

De tycker inte om kyla och hatar hårda ytor. Om du inte står ut med tanken på en hund i dina möbler eller i din säng ska du inte ens tänka på att skaffa en whippet.

Whippets gillar att vara med dig och vill till och med känna dig när de sover. De är vänliga och inte aggressiva. Den största faran för människor är deras viftande svans som kan lämna märken på dig när den väl sätter igång och slår mot ditt ben. De är hopplösa som skyddshundar.

Historik:

Whippet har sitt enkla ursprung i 1700-talets Storbritannien. Rasens förfäder hjälpte till att tjuvjaga kaniner och gav gamblingunderhållning i "snap dog"-tävlingar, där vinnaren var den hund som kunde fånga flest kaniner i en inhägnad på kortast möjliga tid. I och med den industriella revolutionen kom den urbana versionen av gamblingtävlingar - en kapplöpning där hundarna rusade längs en raksträcka för att fånga en trasa som ägarna viftade med. Whippet är fortfarande känd under det smeknamn den fick på den tiden: den fattige mannens kapplöpningshäst.

Förutom den uppenbara kopplingen till greyhound har whippet troligen en tidig blandning med råttjagande terriers (för snabbhet) och en senare korsning med italienska greyhounds (för elegans och förfining).

Whippet är hundvärldens oöverträffade sprinter som kan göra hårnålssvängar i hög hastighet. Denna förmåga har inte bara gjort den till den populäraste rasen som tävlar i viltjakt, den har även gjort en whippet berömd och startat en ny hundsport. Den whippet var Ashley whippet, den hund som ligger till grund för tävlingsfrisbee med hundar.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel