Collie eller långhårig collie – information om hundrasen och dess personlighetsdrag

Collien beskrivs som "snäll", älskar att vara till lags och kommer oftast överens med alla, även andra hundar. Eftersom denna hund är mycket tolerant är rasen en favorit bland familjer med små barn.

Collie eller långhårig collie – en översikt
The Collie or Scottish Collie Dog Breed

Collies lever inte lika länge som andra raser av samma storlek. Deras livslängd är vanligtvis 8 till 12 år.

Storlek:

Vikt:

Hane: 27 kg
Tik: 23 kg

Mankhöjd:

Hane: 63 cm

Tik: 58 cm

Utseende:

Dolichocefalisk (långt ansikte)

Förväntningar:

Motionskrav: 20–40 minuter om dagen
Energinivå: Måttlig
Livslängd: 8–12 år
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Hög
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Fårskötsel

Päls:

Längd: Lång/kort
Kännetecken: Dubbel päls, rak
Färger: Sobel och vit, trefärgad, blue merle, vit och gyllenbrun
Allmänna pälsvårdsbehov: Högt

Klubberkännande:

AKC-klassificering: Vallning
UKC-klassificering: Vallhund
Förekomst: Vanlig

Collien är en stor till medelstor hund, där hanen är lite större än honan. Rasen är 56 till 66 cm lång och väger 23 till 34 kg. Collies är ganska fyrkantiga hundar med uttrycksfulla ögon och en lång nos. Helst ska öronen vika sig längst upp, även om vissa hundar har öron som förblir spetsiga.

Ett av de utmärkande kännetecknen för den långhåriga collien är den rikliga pälsen. Helst ska pälsen vara lite sträv och ganska lång, särskilt på svansen, bakbenen och halsen. Den korthåriga collien har kort, tät päls, samt markerande (fast kortare) päls runt halsen. Svansen bärs oftast lågt hos båda sorterna.

Collies finns i en mängd olika färger, inklusive sobel (den klassiska "Lassie"-färgen), trefärgad och blue merle. Vanligtvis har de vita markeringar, inklusive runt halsen och på bröstet, och ibland vitfläckiga eller vita fötter. Vita collies, helst med vissa färgmarkeringar, ses allt oftare, men denna färg kan vara förknippad med hälsoproblem och är inte särskilt vanlig.

Collies lever inte lika länge som andra jämnstora raser. Deras livslängd är vanligtvis 8 till 12 år.

Personlighet:

Collien beskrivs bäst som "snäll" Den här rasen har en tendens att komma överens med alla, både andra hundar och husdjur. Eftersom denna hund är mycket tolerant är det en favorit bland familjer med små barn. Det är sällan du stöter på en blyg collie, men de flesta är utåtriktade och vänliga.

Liksom de flesta fårhundar är collien dock ganska intelligent och klarar sig inte särskilt bra utan uppmärksamhet och träning. En varsam men bestämd hand är bäst när du tränar den här hunden, eftersom den har ett ganska milt temperament.

Collies kan ses nafsa i motsträviga barns hälar, som om barnen vore får. Collies som lämnas själva kan gräva mycket och ibland även tugga på saker. Det vanligaste klagomålet är dock att varningsskallen snabbt kan bli en olägenhet.

Att leva med:

Collies är ganska lätta att leva med och behöver bara ett minimalt intag mat av god kvalitet. De kräver motion, men de är inte lika "högoktaniga" som border collies. En lång promenad en eller två gånger om dagen räcker för de flesta vuxna collies, men valparna behöver mer.

Collies är intelligenta och uppfödda för att jobba med människor, och därför älskar de att vara till lags. De behöver mänskligt sällskap och uppmärksamhet och mår inte bra av att lämnas utomhus eller i en kennel. De är bra på att ge ifrån sig "varningsskall", men brukar följa upp det med en viftande svans i stället för hot. Utan träning kan vissa collies försöka valla barn som springer och nafsa dem i hälarna.

Pälsvård är viktigt för en långhårig collie. Pälsen bör vårdas dagligen eller minst tre gånger i veckan. Under perioder då de fäller mycket päls kan de behöva extra bad eller vård. Vissa långhåriga hundar har inte riktigt tjock, tät päls, och därför är deras skötsel är enklare. Korthåriga hundar är också mycket lättare att ta hand om i detta avseende. Lite snabb vård av deras päls en eller två gånger i veckan räcker för att hålla dem i toppskick.

Historia:

Collien, eller den "långhåriga collien" som rasen ibland kallas, kommer från de skotska högländerna och har troligen samma gener som border collien. Vissa menar att namnet "collie" kommer från det gaeliska ordet för "användbar". Dessa hundar var garanterat användbara redan från början som boskapsskötande hundar och allsidiga lantbrukshundar. De arbetar med boskap, bevakar gården och kan till och med dra vagnar.

Det finns två varianter av collien: den sträva och långhåriga samt den släta och korthåriga. De två sorterna kan korsas och båda typerna kan förekomma i en kull. Rasen fastställdes efter 1860-talet när drottning Victoria gjorde ett par collies till en del av sin kennel. Kungligt godkännande utlöser ofta en våg av popularitet, och collies blev kända som trogna familjevänner såväl som arbetshundar.

Naturligtvis känner nästan alla till "Lassie", antingen från filmen eller tv-programmet, där hon (egentligen han) alltid räddade Timmy, samt "Lad" och hans vänner i Albert Payson Terhunes böcker. En sobel långhårig collie är känd över hela världen som en "Lassie-hund" Korthåriga collies arbetar numera som ledarhundar för blinda, vilket visar att de har bevarat sin intelligens och träningsförmåga.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel