Bichon havanais – rasinformation och karaktärsdrag

Bichon havanais är en aktiv, intelligent, glad och tränbar och är perfekt för den som vill ha en liten hund som nöjer sig med regelbundna promenader och lekar.

Bichon havanais – en översikt
The Havanese Dog Breed

Några kubaner som flydde till USA under revolutionen tog med sig sina bichon havanais-hundar, som blev grunden till den ras vi ser idag.

Storlek:

Vikt:

Hane: 3,6–6 kg
Tik: 3–5,5 kg

Mankhöjd:

Hane: 28 cm

Tik: 25,5 cm

Förväntningar:

Motionskrav: 20–40 minuter om dagen
Energinivå: Mycket energisk
Livslängd: 10–15 år
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Måttlig
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Sällskap

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Rak
Färger: Alla färger och kombinationer, inklusive vit
Allmänt pälsvårdsbehov: Högt

Klubberkännande:

AKC-klassificering: Dvärghund
UKC-klassificering: Sällskapshund
Förekomst: Sällsynt

Bichon havanais är en liten hund som väger mellan 3 och 6 kg. Den varierar från 21,5 cm till 29 cm i axelhöjd. Kroppen är lång snarare än hög, och har öron och en svans som kröker sig över ryggen. Bichon havanais blir i allmänhet vuxen vid ett års ålder, men når sin fullväxta storlek vid 6–8 månaders ålder.

Bichon havanais päls är rak eller vågig. Den här hunden kallades ofta för "silkeshunden från Havanna" tack vare dess dubbla, silkeslena päls. Den vuxna pälsen blir mellan 15 och 20 cm lång. Till skillnad från bichon frisé finns bichon havanais i många färger, bland annat guld, svart, blå, silver, grädde, champagne, choklad och alla kombinationer av de godtagbara färgerna, inklusive tricolor och particolor.

Personlighet:

Bichon havanais-hundarna är tillgivna och glada. De trivs inte i en kennel, utan föredrar att bo tillsammans med sina ägare. De är aktiva hundar och tycker om att lära sig tricks och leka med sina ägare.

Bichon havanais är intelligent och lätt att träna. Den behöver socialisera med människor för att inte bli rädd för främlingar.

Att leva med:

Bichon havanais behöver mycket interaktion med människor. De är generellt sett bra med andra husdjur om de är väl socialiserade, och tycker även om utomhusaktiviteter.

Bichon havanais är duktig på att hålla uppsikt, men är en dålig vakthund på grund av sin ringa storlek. Ibland kan den skälla överdrivet mycket om den inte är ordentligt tränad.

Bichon havanais måste borstas och kammas tre eller flera gånger i veckan för att inte få kladdar i pälsen. De behöver inte klippas.

Bichon havanais är perfekt för en person som vill ha en liten, aktiv hund som inte behöver en stor trädgård, utan nöjer sig med regelbundna promenader och lekar. Dessa hundar kan inte lämnas ensamma under långa perioder.

Bichon havanais lever vanligtvis mellan 10 och 15 år.

Historia:

Bichon havanais är en gammal ras från bichonfamiljen. Ursprungligen kom hundar från Teneriffa till Kuba med spanska bönder och adelsmän i början av 1500-talet. Dessa hundar utvecklades till bichon havanais med liten, om ens någon, påverkan utifrån.

I Havanna blev rasen ett familjehusdjur. På 1700-talet upptäckte européer som semestrade i Havanna bichon havanais-hunden. Den lilla hunden blev snabbt en succé bland den spanska, franska och brittiska adeln.

I samband med Castros revolution tog en del kubaner som flydde landet med sig sina bichon havanais-hundar. Dessa 11 hundar är ursprunget till dagens bichon havanais.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel