Shih tzu − Rasinformation och specifika egenskaper

Den pigga och glada shih tzun kräver ofta stora doser personlig uppmärksamhet. Eftersom den är utpräglat sällskaplig kan den lätt bli bortskämd.

 

Shih tzu i korthet
The Shih Tzu Dog Breed

Om man vill behålla shih tzuns långa, böljande päls får man vara beredd på att lägga ner mycket tid på pälsvård.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 5–10 kg 

Tik: 5–10 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 25 cm.

Tik: 25 cm.

Utseende:

Brakycefal huvudform (kort huvud), hängande öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Energinivå: genomsnittlig

Livslängd: 11–14 år

Tendens att dregla: liten

Tendens att snarka: liten

Tendens att skälla: höga

Tendens att gräva: Måttlig

Sociala behov/Uppmärksamhetsbehov: höga

Framavlad för:

Knähund

Päls:

Längd: lång

Kännetecken: rak

Färger: alla färger tillåtna

Allmänna pälsvårdsbehov: höga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig


Shih tzun räknas i de flesta länder som dvärghund, med en mankhöjd mellan 20 och 30 cm och en vikt från 5 till 10 kg.

I likhet med de flesta dvärgraser mognar shih tzun snabbt och når vuxenstadiet runt 10 månaders ålder.

Shih tzun är oftast aningen längre än den är hög, med robust kropp och väl tilltaget huvud. Nospartiet är ganska kort, med underbett. Huvudet är runt och ögonen ganska utskjutande. Svansen ligger glatt upprullad över ryggen. Steget är långt och snabbt för en så liten hund.

Shih tzun har lång, rak päls i rikliga volymer. Den dubbla pälsen kräver en hel del pälsvård, speciellt om den lämnas så lång på dessa lågställda hundar att den släpar i marken. Alla färger på pälsen är tillåtna, men pigmentet bör vara mörkt kring ögon och nos. Shih tzu är en ganska tåliga små hundar och blir inte sällan 14,15 år gamla.

Temperament:

Shih tzun är känd för sitt pigga och glada temperament. Den är livlig och social. Shih tzun kommer fint överens med människor i alla åldrar samt med andra hundar och husdjur av andra arter. I sällsynta fall kan man råka på en bitsk shih tzu, men de allra flesta är mycket snälla.

Shih tzun med sin korta nos är inte så mycket för att tugga, men de gillar att gräva och en del kan okynnesskälla. De är mycket sällskapliga och ligger gärna i ditt knä eller i din cykelkorg − bara den får vara med dig.

Att leva med:

Shih tzun är mycket lättfödd och kan snabbt bli fet om den får för mycket godsaker. Den varken behöver eller önskar en långtur varje dag, men den gillar promenader och behöver dem för att hålla sig i form. Shih tzun tävlar i lydnad och agility, med viss framgång. Var försiktig med att motionera en shih tzu i varm och fuktig väderlek. På grund av sin korta nos kan rasen få värmeslag.

Pälsen är ett hårresande ämne för en shih tzu. De flesta som har shih tzu väljer att ha den kortklippt året runt. Det ser fint ut och pälsen är då mycket lättskött. Om du vill behålla den långa, vågiga pälsen får du förbereda dig på att lägga mycket tid på pälsvård. De här hundarna behöver badas varje vecka och pälsen oljas för att den inte ska tova sig. Daglig pälsvård krävs för att förhindra främmande föremål som fastnar i pälsen. Hundar med rätt pälsstruktur får inte alls lika mycket tovor som hundar med mjuk päls.

Shih tzun kräver stor personlig uppmärksamhet varje dag. De trivs i människors sällskap och kan lätt bli bortskämda. De gillar lydnadsträning och att lära sig olika konster, vilket sätter dem i händelsernas centrum. Shih tzun bör vänjas vid barn redan tidigt, men de trivs bra tillsammans med människor av alla åldrar. Förlita dig inte på att shih tzun kommer att vakta ditt hus; den skulle förmodligen möta inbrottstjuven med viftande svans.

Näring

Hundar av shih-tzu lever normalt längre än större hundraser på grund av deras storlek. Men på grund av dess lilla storlek utsätts de också för mer kontakt med fria radikaler, som i sin tur kan skada hundens celler och DNA, inklusive nervsystemet och i immunsystemet. Ett rätt foder kan däremot underlätta dessa utmaningar. Hill's Science Plan Small & Mini innehåller en hög nivå av klinisk dokumenterade antioxidanter för att ge din hund det immunförsvar den har behov för. Utöver den höga nivån av kliniskt dokumenterade antioxidanter innehåller Small & Mini-foder från Hill's också en specialblandning av omega-6 och omega-3-fettsyror som främjar en frisk hud och en vacker päls. Läs mer om våra Small & Mini-produkter, och lär dig mer om näring till små hundar här.

Historik:

Shih tzun har sitt ursprung i Tibet och rasen uppkom troligen runt 600-talet. En teori är att de helt enkelt var de minsta lhasa apso-exemplaren. Hundarna överlämnades som gåvor till de kinesiska kejsarna och utvecklades med tiden till den ras vi känner idag. Rasfantaster har spekulerat kring eventuella korsningar med pekingeser för att få fram en kortare nosar, och urvalsavel på mindre hundar av lhasa apso-typ. Namnet shih tzu betyder ”lejonhund” på kinesiska, vilket ytterligare fördunklar ursprunget eftersom lejonhund vanligtvis står för pekingese.

Den kinesiska noblessen höll sig med och födde upp shih tzu och när britterna kom tog sig rasen vidare till England och sedan till USA. Tyvärr innebar det kommunistiska maktövertagandet i Kina att det inhemska beståndet nästan helt utplånades.

Det är inget tvivel om att dessa små charmiga hundar var tänkta som sällskapshundar. Deras främsta funktion redan från början verkar ha varit att agera förtjusande sällskap.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel