Welsh springer spaniel – Rasinformation och karaktärsdrag

Welsh springer är känd för sin hängivenhet och sin lojalitet, den är energisk men har ett lugnt temperament. Den här hunden kan vara reserverad mot främlingar.

Welsh springer spaniel i korthet
Hundrasen welsh springer spaniel

Det har hävdats att welsh springer spanieln måste vara tillsammans med sin ägare varje minut som ägaren är hemma.

Storlek:

Vikt:

Hane: 18-20,5 kg.
Tik: 16–18 kg.

Mankhöjd:

Hane: 48 cm.

Tik: 45,5 cm.

Utseende:

Lång rygg

Förväntningar:

Motionskrav: > 40 minuter/per dag
Energinivå: Måttlig
Livslängd: 12–15 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Låg
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Stötande och hämta fåglar

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Rak
Färger: Fyllig röd och vit
Allmänna pälsvårdsbehov: Måttliga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Sporthund
UKC-klassificering: Fågelhund
Förekomst: Inte särskilt vanlig

Welsh springer spaniel är en medelstor hund med röd och vit päls, ofta med pigmentfläckar.

Pälsen är silkeslen, naturligt rak och platt vid beröring snarare än trådig eller vågig. De hängande öronen är ganska små och kroppen längre än hos engelsk springer spaniel. Ögonen är hasselbruna till mörkbruna. Öronen och svansen är lätt fjädrade, medan benen, bröstet och undersidan är kraftigare fjädrade.

En fullvuxen hane av typen welsh springer spaniel är 43 till 48 cm hög vid skuldran och väger mellan 18 och 20,5 kg. En fullvuxen hona är 40,5 till 45,5 cm hög och väger 16 till 20,5 kg. Welsh springers är något mindre än engelska springer spaniels.

Personlighet:

Welsh springer är en kärleksfull och tillgiven hund som är mindre utåtriktad än engelsk springer spaniel. Hunden har en tendens att vara känslig och reserverad när det gäller människor den inte känner och att visa ömhet endast för sin familj. Även om den är fysiskt energisk och med ett relativt lugnt temperament, är den är känd för att vara bra med barn.

Inom sin egen familj är welsh springer spaniel känd för sin lojalitet och hängivenhet. Enligt Welsh Springer Spaniel Club of America är den här hunden en hund som behöver vara tillsammans med sin ägare varje minut ägaren är hemma. Welsh springers följer sin familj överallt, till och med in till badrummet. 

Welsh springer spaniel är inte aggressiv, men den är alert och vaksam. Räkna med att hunden meddelar sin familj om främlingar är på ingång.

Att leva med:

Om du letar efter en hund som dyrkar marken du går på, ska du överväga en welsh springer spaniel. Hundens lojalitet och hängivenhet är känd bland hundmänniskor.

Welsh springer spaniel är dock reserverad mot människor utanför familjen, vilket gör att socialisering är ett måste. Att utsätta hunden för så många nya människor, platser och situationer som möjligt - särskilt när den är en valp - motverkar att welsh springern blir alltför skygg.

Dessa hundar är uppfödda till att jaga och de behöver mycket motion. Träning utan koppel bör dock ske inom ett avgränsat område eftersom welsh springer spaniels har en tendens att ströva omkring.

Träning kan hjälpa till att framhäva welsh springer spanielns många talanger, som inkluderar jakt, apportering och spårning.

Den är ganska enkel att sköta, det räcker att borsta den en gång i veckan med en borste med hård borst. Var noga med att rengöra öronen regelbundet, de hängande öronen hos welsh springers och andra spaniels kan ge upphov till öroninfektioner.

Den genomsnittliga livslängden för en welsh springer spaniel är 12-14 år.

Historik:

Welsh springer spaniel utvecklades i Wales, troligen på 1200-talet, för att användas som jakthund. Rasens historia liknar den för den engelska cocker spanieln, den engelska springer spanieln och andra spaniels som har sitt ursprung i Storbritannien.

Både welsh springer och engelsk springer spaniels jagar vilt genom att driva ut sitt byte, det vill säga genom att "hoppa på" det i sitt gömställe. Hundarna hämtar sedan det nedlagda viltet och lämnar det till jägaren.

Welsh springer är en relativt sällsynt spanielras. Enligt Welsh Springer Spaniel Club of America registreras endast cirka 300 valpar, eller sex stycken per stat, i American Kennel Club varje år.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel