American eskimo - rasinformation och karaktärsdrag

 

American eskimo är en klassisk familjehund som även är en utmärkt vakthund, men den har en tendens att skälla mycket.

 

American eskimo i korthet
Hundrasen american eskimo

American eskimo-hunden kan göra förbluffande rymningar om den inte är ordentligt inhägnad.

Storlek:

Vikt:

Hane: Liten (dvärg), 3,6-5 kg. Mellan, 5,5-9,5 kg. Standard, 10-18 kg.
Tik: Liten (dvärg), 2,7-4,1 kg. Mellan, 4,5-8,6 kg. Standard, 10-15,8 kg.

Mankhöjd:

Hane: Liten (dvärg), 25,5-30,5 cm. Mellan, 30.5-38 cm. Standard, 38-48 cm.

Tik: Liten (dvärg), 23-30,5 cm. Mellan, 30,5-35,5 cm. Standard, 35,5-45,7 cm.

Utseende:

Upprättstående öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: 20-40 minuter/dag
Energinivå: Genomsnittlig
Livslängd: 12–14 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Måttlig
Tendens att gräva: Måttlig
Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Uppträda på cirkus

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Dubbelpäls
Färger: Vit
Allmänna pälsvårdsbehov: Måttliga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Icke-sportaktiv
UKC-klassificering: Nordliga raser
Förekomst: Inte särskilt vanlig

American eskimo finns i olika storlekar.

United Kennel Club godkänner två storlekar: miniatyr och standard. Miniatyr innebär att hanar är 30,5 cm upp till och med 38 cm och tikar 28 cm upp till och med 35,5 cm. Standardstorlek innebär att hanar är mellan 38 och 48 cm och tikar mellan 35,5 och 45,7 cm. American Kennel Club tillämpar tre olika storlekar: liten (dvärg), mellan och standard. Liten (dvärg) är från 23 cm till 30,5, mellan från 30,5 cm till 38 cm och standard från 38 cm till 48 cm.

Eskien är en nordisk eller nordlig ras med en tjock vit eller sämskinnsfärgad dubbelpäls. De har upprättstående triangelformade öron, ett kilformat huvud och en svans som krullar sig över ryggen. Pälsen är tjock men inte vågig.

Personlighet:

American eskimo är en familjehund. Eskies är mycket lojala och behöver vara tillsammans med sina ägare. De är mycket intelligenta, men kan vara envisa. De är bra vakthundar, men har en tendens att skälla mycket. De måste socialiseras med människor annars kan de bli överdrivet på sin vakt mot främlingar. Med rätt socialisering och en ordentlig introduktion vänjer sig eskies vid främlingar och accepterar dem på ett välvilligt sätt.

Eskies behöver bara en måttlig mängd motion, men däremot behöver de ha massor att göra, annars blir de fulla av påhitt. Precis som alla intelligenta hundar kan de bli uttråkade och gräva eller tugga på saker för att sysselsätta sig själva. Dessa hundar är smarta och kan göra Houdini-liknande rymningar om de inte är ordentligt inhägnade.

Att leva med:

American eskimo behöver interagera med sina ägare. De tolererar andra hundar och katter i hushållet bra om de är uppfödda tillsammans med dem. Som med de flesta raser, speciellt nordiska raser, ska andra husdjur, t.ex. gnagare, fåglar och reptiler, hållas borta från eskies. Eskies är utmärkta vakthundar och är misstänksamma mot främlingar, men deras storlek är inte särskilt avskräckande. Vissa eskies kan skälla överdrivet mycket om de inte är ordentligt tränade.

Eskies har en tjock päls för att klara av stränga vintrar. Men eftersom de föredrar att vara med sin familj ska de inte vara en hund som uteslutande vistas utomhus.

Eskies är idealiska för människor som vill ha en liten till medelstor, aktiv hund som inte behöver en stor trädgård och som kan nöja sig med promenader och lekar. Eskies mår inte bra av att lämnas ensamma under långa perioder. En eskie lever vanligtvis mellan 10 och 15 år.

Historik:

American eskimo, eller "eskie" som de som älskar denna glada och gåtfulla hund kallar den, har en lång och anrik historia. Även om dessa hundar är relativt nya för American Kennel Club, dök de upp i USA på 1800-talet. De hittades ofta tillsammans med tyska invandrare och är troligen ättlingar till den tyska spetsen, den vita pomeranianen, den vita italienska spetsen och den vita keeshonden. Dessa hundar blev snabbt kända som american spitz.

I slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet var dessa hundar populära på cirkusar och andra former av underhållning där de utförde olika trick. Den vackra pälsen, det alerta uttrycket och träningsförmågan gjorde hundarna till publikfavoriter. När hundarna uppträdde ökade rasens popularitet eftersom familj efter familj blev förälskade i dem på cirkusar. I de tidiga stamtavlorna stod det ofta om de speciella trick som varje hund kunde utföra och 1913 godkände United Kennel Club rasen. National American Eskimo Dog Association fastställde den officiella standarden för american eskimo tillsammans med United Kennel Club 1970. År 1985 bildades American Eskimo Dog Club of America för att göra eskien till en godkänd ras av American Kennel Club, och rasen fick fullt godkännande där 1995.

Eskien är lika vacker och smart som den var i början av 1900-talet. Det är en riktigt trevlig följeslagare för alla som vill ha en finkänslig och intelligent hund.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel