Korthårig vorsteh – hundrasinformation och personlighetsdrag

Korthårig vorsteh är en utmärkt familjehund, men har svårt att sitta still. Den här hunden är lekfull och intelligent och behöver mycket motion samt tillgång till en ganska stor gård.

Korthårig vorsteh – en översikt
The German Shorthaired Pointer Dog Breed

Korthårig vorsteh är tuffare än de flesta sportraser och kan tackla de flesta vilda djur.

Storlek:

Vikt:

Hane: 25–32 kg
Tik: 20,5–27 kg.

Mankhöjd:

Hane: 61 cm

Tik: 56 cm

Utseende:

(Naturligt) hängande öron

Förväntningar:

Motionskrav: > 40 minuter om dagen
Energinivå: Mycket energisk
Livslängd: 12–14 år
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Måttlig
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Allmän jakt

Päls:

Längd: Kort
Kännetecken: Sträv
Färger: Lever, lever och vit
Allmänt pälsvårdsbehov: Lågt

Klubberkännande:

AKC-klassificering: Sporthund
UKC-klassificering: Fågelhund
Förekomst: Vanlig

Den korthåriga vorstehn är en vacker hund med en slående silhuett och en vältränad kropp.

Den medelstarka kroppen är fyrkantig och högre snarare än lång samt mycket muskulös. Nosen är något fyrkantig, men stopet är inte lika definierat som hos pointern, och som helhet är den korthåriga vorstehns huvud mjukare än pointerns. De sammetslena öronen är högt satta, ögonen är mandelformade och svansen är avklippt till cirka 40 procent av hundens längd.

Detta är en ganska stor hund, som är mellan 51 och 61 cm hög och väger mellan 20 och 32 kg. Den korthåriga vorstehn har den perfekta storleken för den perfekta löparkompisen, men är ändå tillräckligt kompakt för att passa de flesta hushåll.

Ett kännetecken för rasen är den eleganta pälsen som antingen är leverfärgad eller leverfärgad och vit, där den senare ofta är rikligt tickad.

Personlighet:

Den korthåriga vorstehn är framförallt en aktiv jägare. Detta är en äventyrlig hund som älskar att springa runt på fälten och leta efter vilt i buskarna eller spana efter nya byten. Den korthåriga vorstehn är tuffare än de flesta sportraser och kan tackla de flesta vilda djur. Därför bör man vara försiktig när det gäller små husdjur.

Förutom att jaga och springa gillar den korthåriga vorstehn att spendera tid med sin familj. De är lekfulla och intelligenta och är generellt sett bra med andra hundar och barn. De är ganska bra på att lyda, även om de ibland lätt distraheras av vildmarkens lockrop. Detta är en fantastisk hund för en familj som vill dela utomhuslivet med sitt husdjur och samtidigt ha en trogen hund i hemmet.

Att leva med:

Detta är en energisk hund som inte nöjer sig med att sitta hemma hela dagen. Den behöver en lång motionsperiod varje dag och tillgång till en stor trädgård. Med tillräcklig motion kan livet med en korthårig vorsteh vara lugnt, men utan tillräcklig motion kan det lätt leda till katastrof.

Den korthåriga vorstehn är en bra vakthund, men bara en relativt bra skyddshund. Rasen gillar oftast människor för mycket för att vara riktigt bra på att skrämma bort dem!

Den kräver inte mycket underhåll och pälsen är enkel att tvätta och vårda.

Historik:

Den korthåriga vorstehn var ingen tillfällighet. Hundens rötter går tillbaka till 1600-talet, då den tunga rasen perdiguero de burgos korsades med den hannoveranska viltspårhunden för att skapa en hund som var intresserad av att både spåra däggdjur och stå för fågel. Dessa allsidiga jägare kunde också döda skadat vilt om det behövdes.

Senare korsningar med engelska pointers gav rasen mer eleganta stå för fågel-förmågor men minskade hundens förmåga att apportera och döda. Det efterföljande urvalet syftade därför till att återställa dessa önskade egenskaper.

Vändpunkten för rasens acceptans kom när två hundar (kända som Deustch Kurzhaars) visade sina förmågor i början av 1800-talet. Dessa hundar, "Nero" och "Treff", anses vara den moderna korthåriga vorstehns grundare. Sedan dess har den korthåriga vorstehns rykte om att vara den perfekta hunden för den som söker en mångsidig jägare bara ökat världen över.

Den korthåriga vorstehn utmärker sig inte bara inom jakt, utan är också en mångsidig följeslagare.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel