Chihuahua – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Chihuahuan är lojal, sällskaplig och en fin familjehund om den behandlas med respekt.

 

Chihuahuan i korthet
The Chihuahua Dog Breed

Under 1940-talet sågs orkesterledaren Xavier Cugat dirigera sin orkester med en chihuahua under armen.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 1–3 kg

Tik: 1–3 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 23 cm

Tik: 18 cm

Utseende:

Stående öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Energinivå: mycket hög

Livslängd: 14–18 år

Tendens att dregla: liten Tendens att snarka: liten måttlig till stor

Tendens att skälla: måttlig till stor

Tendens att gräva: liten Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: höga

Framavlad för:

Sällskap

Päls:

Längd: kort/lång

Kännetecken: Tätliggande, rak

Färger: alla tillåtna

Allmänna pälsvårdsbehov: låga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig

Chihuahuan är världens minsta hund.

Den väger bara mellan 1 och 3 kilo. Och mankhöjden är bara 15 cm. Chihuahuor har rundad skalle (äppelform). En del har en mjuk punkt uppe på huvudet där skelettet inte vuxit igen. Den kallas ”molera” och motsvarar fontanellen på en bebis. De har stora, vakna öron och kort, spetsig nos. Ögonen är runda och stora. Hundarna är något längre än de är höga och har en svans av måttlig längd. Den bärs högt i en båge eller över ländpartiet.

Det finns två pälstyper. Den ena är slät och kort. Den andra är lång och mjuk med behäng på öron och ben. Chihuahuans päls förekommer i alla upptänkliga nyanser och mönster.

Chihuahuor är långlivade med en förväntad livslängd på uppemot 14 år.

Temperament och Att leva med:

Chihuahuor är utmärkta sällskapshundar. De gillar uppmärksamhet och är lojala mot sina ägare. Även om de räknas som en knähund är de aktiva och gillar att vara sysselsatta.

Chihuahuor är fina familjehundar om man behandlar dem med respekt, men de kan vara bitska mot främlingar och små barn som kan utgöra ett hot i förhållande till deras pyttelilla format.

Precis som många andra småhundar är de skälligare än större hundar. De kan också försöka dominera sina ägare och vara lynniga.

Chihuahuans mat- och näringsbehov

Chihuahuans långa livslängd och den lilla storleken betyder att de utsätts för mer kontakt med fria radikaler under sin livstid. Dessa kan skada celler och DNA både i nerv- och immunsystemet. Lyckligtvis kan rätt foder stärka immunsystemet och ha en förebyggande effekt. Hill's Science Plan Small & Mini hundmat innehåller en hög nivå av kliniskt beprövade antioxidanter som ger din chihuahua den immunitet den behöver. Utöver det innehåller fodret en blandning av omega-3 och omega-6 fettsyror som ger chihuahuan en fin päls och välmående hud. Läs mer om vårt Small & Mini sortiment här.

Historik:

Chihuahuans historia är lite osäker. Hunden har fått sitt namn efter den mexikanska staten Chihuahua, där hunden upptäcktes runt 1850. En del experter menar att aztekerna eller inkafolket utvecklade hunden. Andra hävdar att rasen kan spåras till spanska hundar ända från 1400-talet. Det är också osäkert hur chihuahuan användes för länge sedan. En del tror att de centralamerikanska indianerna födde upp dem för att äta dem och andra menar att de hade stor religiös betydelse. De första chihuahuorna tros ha kommit till USA i början av 1800-talet. Chihuahuan har letat sig in i allmänhetens medvetande på olika sätt. Operasångerskan Adelina Patti offentliggjorde rasen år 1890 när hon förlänades en chihuahua gömd i en bukett överlämnad av Mexikos president. Under 1940-talet sågs orkesterledaren Xavier Cugat dirigera med en chihuahua under armen. På senare tid har rasen rönt erkännande och uppskattning tack vare den charmiga chihuahuan i Taco Bell-reklamen.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel