Blodhund - Rasinformation och karaktärsdrag

Blodhunden är tålmodig och mild, men kan också visa en djup beslutsamhet och självständighet. Den här rasen kan vara en bra följeslagare, men också en utmaning.

Blodhund i korthet
Hundrasen blodhund

Blodhunden visar sin fulla uttrycksförmåga genom att skälla, yla och gnälla.

Storlek:

Vikt:

Hane: 41-50 kg.
Tik: 36-45 kg.

Mankhöjd:

Hane: 66 cm.

Tik: 61 cm.

Utseende:

Dolikocefal (långt ansikte), hängande ögon, hängande öron (naturligt), hudveck (rynkor)

Förväntningar:

Krav på träning: 20-40 minuter/dag
Energinivå: Genomsnittlig
Livslängd: 7–10 år.
Tendens att dregla: Hög Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Måttlig
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Spårning

Päls:

Längd: Kort
Kännetecken: Platt
Färger: Svart och tanfärgad, lever- och tanfärgad, röd
Allmänna pälsvårdsbehov: Höga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Jakthund
UKC-klassificering: Spårhundar
Förekomst: Vanlig

Blodhunden är en stor hund med långa hängande öron och veckad hud, särskilt i ansiktet.

Käkarna och de insjunkna ögonen ger hunden ett värdigt och lite sorgset uttryck.

Pälsen är kort, ganska sträv och har en av tre möjliga färgkombinationer: svart- och tanfärgad, lever- och tanfärgad, eller röd. Vissa svart- och tanfärgade blodhundar är huvudsakligen svarta med undantag för några tanfärgade fläckar på benen och i ansiktet.

Vuxna blodhundshanar är i allmänhet mellan 63,5 och 68,5 cm höga, även om vissa kan bli upp till drygt 81 cm höga. Vikten varierar mellan 40 och 60 kg. Tikarna är i genomsnitt 58,5-63,5 cm höga, men vissa når upp till drygt 71 cm. De väger i genomsnitt 36-45 kg.

Personlighet:

Blodhunden är vänlig, tålmodig, ädel och har ett milt sätt. Den här hunden är särskilt bra tillsammans med barn och är känd för att vara exceptionellt tolerant mot småttingar som klättrar på den. Den trivs också bra tillsammans med andra djur.

Under det milda uppträdandet finns dock starka drag av beslutsamhet och självständighet. En blodhund har en egen vilja och tenderar att fatta egna beslut snarare än att lyda ägarens kommandon. Denna tendens gäller särskilt om hunden har upptäckt en intressant doft, om det händer kommer den att vara målmedveten i sin beslutsamhet att följa spåret så långt den kan.

Blodhunden är en av de mest melodiösa medlemmarna i hundvärlden. Den kan framföra hela hundarior med sitt uttrycksfulla skällande, ylande och gnällande.

Att leva med:

Blodhundar kan vara underbara hundkompisar, men de kan också vara en enorm utmaning. De är relativt långsamma med att mogna, de når tonåren vid ungefär ett år och är inte fullt mogna förrän vid minst två års ålder. Under tonårsperioden är blodhunden sannolikt stökig, klumpig, nyfiken på alla intressanta dofter och orädd för att äta allt som luktar intressant. Denna tendens att äta olämpliga föremål såsom TV-fjärrkontroller, handdukar, nätburar och bilsäten, leder till kostsamma kirurgiska ingrepp för att avlägsna föremålen efter provsmakningen.

Den här hundens slappa kinder gör den till en enorm dreglare, och med en snabb vridning av huvudet kan dreglet slungas så långt som sex meter. Blodhundens envishet och självständighet kan göra träningen till en utmaning. Det krävs tålamod och en konsekvent hållning för att lära den ett grundläggande gott uppförande. Släpp aldrig din blodhund utan koppel, förutom på ett säkert inhägnat område. En intressant doft kan utlösa en målmedveten jakt som gör blodhunden oemottaglig för sin beskyddares kommandon. Blodhunden är en energisk ras som behöver mycket motion, särskilt som valp. Liksom andra stora hundar är blodhundarnas livslängd relativt kort, cirka 10 år.

Historik:

Blodhunden har en lång och ädel historia. Rasen fulländades på 700-talet av den helige Hubert av Belgien och hans munkar. Allt sedan dess har de här hundarna ofta förknippats med kungligheter. Vilhelm Erövraren tog med sig ett antal blodhundar när han anlände till England år 1066, och dagens blodhundar härstammar från de hundarna. I Belgien fortsatte Sankt Hubert-klostret med att varje år ge den franske kungen ett par svart- och tanfärgade blodhundar. Än idag är dessa hundar kända som Sank Hubert-hundar i fransktalande delar av Europa.

Ursprungligen användes blodhundar för att spåra hjortar och annat vilt. På 1500-talet användes de dessutom till att spåra människor. I dag hjälper blodhundar till med brottsbekämpning och med sök- och räddningsinsatser. Deras förmåga är så högt ansedd att spår som utförts av godkända spårande blodhundar kan godkännas som bevis i domstol.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel