Chinook-Rasinformation och karaktärsdrag

 

Chinooks är intelligenta och lojala och behöver inte mycket aktivitet. De anpassar sig väl till familjelivet och föredrar att följa med sin "flock" på utflykter, t.ex. fotvandring eller camping.

 

Chinook i korthet
Hundrasen chinook

Chinook är en av få amerikanska hundraser. Den utvecklades av upptäcktsresanden Arthur T. Walden efter hans tid under guldrushen i Alaska.

Storlek:

Vikt:

Hane: 29,5-36 kg.
Tik: 25-29,5 kg.

Mankhöjd:

Hane: 63,5 cm.

Tik: 61 cm.

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Förväntningar:

Krav på träning: > 40 minuter/dag
Energinivå: Måttlig
Livslängd: 13–14 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Måttlig
Tendens att gräva: Måttlig Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Slädhund

Päls:

Längd: Kort
Kännetecken: Rak
Färger: Tawny
Allmänna pälsvårdsbehov: Måttliga

Godkänd som ras:

UKC-klassificering: Nordliga raser
Förekomst: Sällsynt

Chinook är en sällsynt ras och kan därför variera kraftigt i storlek. Den genomsnittliga storleken är 58,5 till 63,5 cm hög och cirka 27 till 36 kg.

Chinook är en tawnyfärgad hund, med nyanser som sträcker sig från rött till silver eller fawn. Pälsen är medellång och tät och lämpar sig väl för ett nordligt klimat. Däremot i ett varmare klimat fäller de och pälsen är mycket tunnare.

Personlighet:

Chinooks är uppfödda till att vara en enastående atleter, de är tåliga, intelligenta och lojala hundar. Dessa hundar trivs i en "flockmiljö" och passar kanske inte i ett hem där de är ensamma under långa perioder. En annan hund i familjen kan vara till hjälp, men chinooks bör få en långsam introduktion till andra husdjur. Deras intelligens gör dem lätta att träna och på grund av deras icke-aggressiva natur är de utmärkta arbetshundar för att hjälpa funktionshindrade.

Chinook skäller på främlingar, men går inte fram mer än för att ge en varning. Den här rasen är en bra vakthund, men var inte avsedd att vakta eller beskydda.

Att leva med:

Chinooks anpassar sig väl till familjelivet och föredrar att följa med sin "flock" på utflykter, t.ex. fotvandring eller camping. De gillar inte att lämnas ensamma! Långa perioder utan sin familj kan leda till destruktiva beteenden. Om de lämnas utomhus kan de också försöka gräva sig ut under ett staket. Även om de är arbetshundar kräver Chinooks inte mycket aktivitet. De följer gärna med på långa promenader eller vandringar, men de är lika nöjda med att sova i soffan.

Historik:

Chinook är en av få amerikanska hundraser. Rasen utvecklades i New Hampshire av upptäcktsresanden och författaren Arthur T. Walden. Efter att han återvände från guldrushen i Alaska började han utveckla en slädhundsras med en enorm kraft, uthållighet och snabbhet. Han parade en typ av mastiffhund med en nordisk husky. Kullen gav tre tawnyfärgade valpar som kallades Rikki, Tikki och Tavi efter Kiplings litterära karaktärer. Rikki var den valp som senare visade sig ha alla de egenskaper som Walden hade önskat, och han fick namnet "Chinook" efter en värdefull ledarhund som han hade lämnat kvar i Alaska.

Chinook var stor, intelligent och en utmärkt ledarhund för Walden och hans team av slädhundar. Chinook avlades med tyska och belgiska herdehundar, vilket gav upphov till den ras som i dag är känd som chinook. De är godkända av United Kennel Club.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel