Rottweiler – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Rottweilern behöver omfattande och kontinuerlig socialisering för att fungera bra som familjehund. Detta gör att rasen inte rekommenderas som förstahund. 

 

Rottweiler i korthet
The Rottweiler Dog Breed

Rottweilers almost became extinct near the late 1800s when smaller dogs assumed many of their functions and were easier to maintain.

Storlek

Vikt:

Hanhund: 38–61 kg

Tik: 36–45 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 66 cm

Tik: 61 cm

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Livslängd: 8–11 år

Tendens att dregla: måttlig Tendens att snarka: liten

Tendens att skälla: Måttliga

Tendens att gräva: liten Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: stort

Framavlad för:

Boskapshund, vakthund, draghund

Päls:

Längd: kort

Kännetecken: Tätliggande

Färger: svart med tanfärgade (rödbruna) tecken

Allmänna pälsvårdsbehov: låga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig

Det första en rottweiler förmedlar är stor styrka och det stämmer helt och hållet.

Rottweilern är en stor hund som är aningen längre än hög. Mankhöjden varierar mellan 55 cm för en liten tik och 70 cm för en stor hanhund. Vikten varierar mellan 36 och 54 kg.

Rottweilern är en kompakt hund med massivt huvud. Öronen är väl åtliggande och hänger nedåt en aning. Nosen är rak och kraftig. Rottweilers har en tendens att dregla om läpparna inte är strama. Rottweilers ska alltid vara svarta med tanfärgade (rödbruna) markeringar och idealpälsen är kort, tät och lite sträv. Då och då dyker det upp en fluffig valp i en kull, men en sådan päls blir inte godkänd på utställning.

Precis som för andra större raser gäller att rottweilern kan ta tid på sig att mogna. Många är inte fullvuxna förrän vid två eller tre års ålder, även om de redan vuxit klart på höjden när de är ett år gamla. De här hundarna blir grövre, bredare över bringan och antar formen av de massiva hundar som vi förväntar oss att de ska med åldern.

Temperament:

Rottweilern har handplockats som vakthund och tjänstehund, vilket man alltid måste komma ihåg. Rottweiler som är ordentligt socialiserade kommer bra överens med människor och andra hundar, men hanarna i synnerhet kan vara lite aggressiva och dominanta. Dessa aktiva och intelligenta hundar är självsäkra nog att agera på eget initiativ, så de behöver vägledning redan från starten.

Utan uppfostran kan de bli skälliga och börja gräva och eftersom de är så stora kan de göra ordentligt med skada. Rottweiler som är framavlade för att arbeta mår bäst av att ha en uppgift, om så bara att vara sällskap åt ett barn. Aggression kan bli ett problem och den här hunden är fullt kapabel att tillfoga allvarliga skador, så rottweiler behöver en fast, tålmodig hand och en kunnig ägare.

Att leva med:

Rottweiler är ganska lättfödda för att vara så stora hundar och faktiskt har de en tendens att bli feta om de inte får tillräckligt med motion. Pälsvården är minimal; en snabb genomborstning en gång i veckan räcker för det mesta. En del rottweiler dreglar ganska mycket, speciellt stora hanar vars läppar inte är strama.

En av de viktigaste sakerna att lägga på minnet när det gäller rottweiler är att de behöver omfattande och kontinuerlig socialisering för att bli fina familjehundar. Lydnadsträning är ett måste och bör starta i tidigt valpstadium. Deras mod är odiskutabelt, men kan missriktas. Den här rasen är inte idealisk som förstagångshund. Rottweiler älskar att arbeta och deltar beredvilligt i praktiskt taget all slags hundsport, från lydnad till vallning och weight pull.

Bäst är om rottweilern får träffa andra husdjur, inklusive hundar, redan från starten och samma gäller med barn. Rottweiler är ofta väldigt beskyddande när det gäller familjens barn och bör hållas under uppsikt när de är med en grupp av barn. Det här är definitivt en ras som endast ska köpas av uppfödare med gott renommé, eftersom dess popularitet har gett upphov till en del temperaments- och hälsorelaterade problem. Rottweiler blir runt 12 år gamla.

Historik:

Rottweiler räknas till en av de äldsta raserna. De var följeslagare åt romarna när dessa drog fram i Tyskland, drev deras boskap och tjänade som vakthundar. Många av dem lämnades kvar och i den sydtyska staden Rottweil blev de den ras vi känner idag. Rottweilers anses höra till mastiffgruppen. Långt senare hjälpte rasen till att avla fram dobermann.

Rottweiler var arbetande hundar redan från starten; de drev boskap till marknaden, drog slädar, vaktade hemmet och forslade till och med pengar till och från marknaden i pengabälten runt halsen. Idag används de mest inom bevakning och vallning.

Rottweilern hade nästan dött ut som ras runt sekelskiftet, då mindre raser tog över många av deras arbetsuppgifter och var enklare att hålla. Lyckligtvis blåste hängivna uppfödare liv i rasen och idag är den en av de mest populära raserna i USA. En förtjusande barnboksserie med vackra illustrationer handlar om rottweilern Carl och hans äventyr tillsammans med familjens bebis.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel