Ungersk vizsla - Rasinformation och karaktärsdrag

Ungersk vizsla, som är en vänlig och intelligent hund, kräver en hög grad av fysisk aktivitet och mycket interaktion med människor. De kan drabbas av separationsångest och rädsla för höga ljud, t.ex. vid åskväder.

Ungersk vizsla i korthet
Hundrasen ungersk vizsla

Vizslan var nära att dö ut efter första världskriget, men räddades av vizslafantaster.

Storlek:

Vikt:

Hane: 23 kg
Tik: 20,5 kg.

Mankhöjd:

Hane: 58,5 cm.

Tik: 56 cm.

Utseende:

Hängande öron (naturligt)

Förväntningar:

Motionskrav: > 40 minuter/dag
Energinivå: Måttlig
Livslängd: 10–14 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Låg
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Stående fågelhund och spårning

Päls:

Längd: Kort
Kännetecken: Sträv
Färger: Djupt gulröd
Allmänna pälsvårdsbehov: Låga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Sporthund
UKC-klassificering: Fågelhund
Förekomst: Vanlig

Ungersk vizsla är en medelstor hund som väger 20,5-29,5 kg.

En hane är 56 till 61 cm vid skuldran, medan tikarna är mindre med en höjd på 53,5 till 58,5 cm. Deras kroppar är muskulösa och välproportionerade. Vizslan är i allmänhet fullvuxen vid 1 till 2 års ålder, men når sin fulla storlek vid 6 till 8 månader.

Pälsen är kort, slät och tät, och saknar underull. Pälsen hos ungersk vizsla anses vara lätt att underhålla, kräver inte mycket mer än en snabb rengöring med en gummiborste. Färgen är djupt gulröd (även kallad russet).

Personlighet:

Vizslas är aktiva hundar som kräver en hög grad av fysisk aktivitet med tanke på deras jakthistoria. De trivs inte i en kennel, utan föredrar att bo tillsammans med sina ägare. De är mycket intelligenta och behöver aktiviteter för att hålla sig sysselsatta för att förhindra destruktivt beteende som att tugga och gräva.

Att leva med:

Ungersk vizsla behöver mycket interaktion med människor. De tolererar andra hundar och katter bra om de är bra socialiserade. Andra husdjur, t.ex. gnagare, fåglar eller reptiler, ska hållas på avstånd från vizslas. På grund av sitt jaktursprung är de benägna att döda den typen av djur.

Vizslas är bra vakthundar och skäller i allmänhet inte överdrivet mycket. Bra socialiserade hundar är vänliga mot främlingar, såvida de inte känner sig hotade. Vizslas kan drabbas av separationsångest och rädsla för höga ljud, t.ex. vid åskväder.

Vizslan är idealisk för ägare som vill ha en medelstor, aktiv hund för jakt, vandring och andra utomhusaktiviteter. Ungersk vizsla mår inte bra av att lämnas ensam under långa perioder.
 
Vizslas lever vanligtvis mellan 10 och 15 år.

Historik:

Ungersk vizsla eller ungersk pointer har en mycket gammal historia. Hunden var en del av de magyariska barbarstammarna som invaderade Centraleuropa under medeltiden, vizslan fungerade som sällskap och jägare för de magyariska krigarna. Etsningar från tidigt 900-tal visar en magyarisk krigare och en hund som liknar en vizsla. Rasen blev snabbt populär hos den ungerska adeln.

Vizslan var nära att dö ut efter första världskriget, men räddades av vizslafantaster. År 1945 under andra världskriget flydde många ungrare från den ryska ockupationen och tog med sig sina vizslas. Vizslan återkom på 1950-talet och rasen godkändes av American Kennel Club 1960.

Vizslan är en aktiv sportras. Den är en utmärkt fågeljägare och en utmärkt kamrat.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel