Riesenschnauzer – Rasinformation och karaktärsdrag

 

Riesenschnauzer är känd för att vara mycket intelligent, viljestark och livlig, men den är lojal och lätt att träna. Deras intelligens kan vara antingen en välsignelse eller en förbannelse.

 

Riesenschnauzer i korthet
Hundrasen riesenschnauzer

En riesenschnauzer kan visa tristess och rastlöshet genom att springa runt i huset med leksaker, jaga barnen och vara en plåga eller ha ett allmänt destruktivt beteende.

 

 

Storlek:

Vikt:

Hane: 18-20,5 kg.
Tik: 16–18 kg.

Mankhöjd:

Hane: 48 cm.

Tik: 46 cm.

Förväntningar:

Motionskrav: > 30 minuter/dag
Energinivå: Mycket energisk
Livslängd: 12–14 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Måttlig
Tendens att gräva: Måttlig Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Måttligt

Avlad för:

Jaga råttor, bevakning

Päls:

Längd: Medel
Kännetecken: Sträv päls, rak
Färger: Peppar och salt, helt svart
Allmänna pälsvårdsbehov: Höga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Arbetshund
UKC-klassificering: Terrier
Förekomst: Inte särskilt vanlig

Det allmänna intrycket av riesenschnauzer är en kompakt, senig, fyrkantig hund, robust och alert med en sträv, trådig päls, borstiga ögonbryn och skägg.

Med en höjd på mellan 44,5 och 47 cm (tikar) eller 47 och 49,5 cm (hanar) tillhör de kategorin medelstora hundar.

Alla schnauzers i Tyskland har kuperade öron, men American Schnauzer Club tillåter att hundar visas med både kuperade och naturliga öron. En kuperad svans är också kännetecknande. 

Färgerna för en riesenschnauzer kan vara peppar och salt eller helt svart. Den typiska peppar- och saltfärgen på överpälsen en kombination av svarta och vita hår och vita hår med svarta inslag. Alla nyanser av peppar och salt, samt mörkt järngrått till silvergrått är godtagbara. Helst ska peppar- och saltschnauzern ha en grå underull, men en tan- eller fawnfärgad underull är inget som ses som en nackdel. Det är önskvärt att hunden har en mörkare ansiktsmask som harmonierar med den speciella färgnyansen på pälsen.

Hos peppar- och salthundar kan peppar- och saltmixen också blekna till ljusgrått eller silvervitt på ögonbrynen, morrhåren, kinderna och benen, över bröstet, på insidan av benen och under svansen, halsen och kroppen. Helst ska den svarta riesenschnauzern ha en genuin, fyllig färg, utan blekning eller missfärgning eller inblandning av grå eller tanfärgade hårstrån.

Underpälsen ska också vara helt svart. Med stigande ålder eller fortsatt exponering för solen kan dock pälsen blekna en aning. En liten vit fläck på bröstet ger ingen anmärkning. Färgförlust till följd av ärr från skärsår och bett innebär inte en defekt.

Personlighet:

Riesenschnauzern har en ovanlig intelligens och pålitlighet i kombination med ett livligt temperament. I USA och i Tyskland används dessa hundar i första hand som personliga beskyddare och sällskap. Deras hängivenhet och mod tillsammans med deras intelligens gör dem lämpliga i den rollen. De är vaksamma, modiga, lätta att träna och lojala mot familjen.

Riesenschnauzer behöver ganska mycket motion. De behöver promenader och lektid. Om du inte ger dem tillräckligt med motion kommer de att göra det själva! Att springa omkring i huset med leksaker, jaga barnen, ställa sig i vägen och i princip vara en plåga är sättet för en riesenschnauzer att visa sin tristess och rastlöshet. Eftersom de är familjeorienterade föredrar de att vara med sin familj i stället för att vara isolerade i en kennel eller i trädgården.

Att leva med:

Tidig socialisering och omfattande träning är nödvändigt för att göra en riesenschnauzer till en familjehund som du kan vara dig stolt över. Hundens höga intelligensnivå kan vara antingen en välsignelse eller en förbannelse. Även om din riesenschnauzer lär sig snabbt kommer den också att använda sin intelligens för att komma på smarta sätt att undvika att lyda eller följa dina kommandon. Dessa hundar tror ofta att de har ett bättre sätt att göra saker och ting på.

Riesenschnauzerns utseende kommer inte naturligt. Man måste vara beredd att ägna tid åt att avlägsna hår, trimma eller klippa pälsen, eller använda sig av en professionell hundfrisör. Schnauzers fäller. Borstning, bad och pälsvård är viktigt för hundens allmänna hälsa.

Historik:

Detta är en tysk ras som är mycket gammal och som förekommer i Durers och Rembrandts målningar. På marknadsplatsen i Mecklenburg finns en staty från 1300-talet av en jägare med en schnauzer vid sina fötter. Alla schnauzers har sitt ursprung i de angränsande områdena Bayern och Wurtemmburg.

Riesenschnauzer sägs vara en korsning av grå keeshond (och senare den svarta tyska pudeln) och strävhårig pinscher.

Schnauzern, som ursprungligen betraktades som en terrier i USA på grund av hundens anseende som en utmärkt råttjägare, klassades alltid som en arbetshund i Tyskland på grund av sitt kall som gårdshund, råttjägare och vakthund. Man tror att över 90 procent av de hundar som användes för att vakta böndernas vagnar på marknaden före första världskriget var av starkt schnauzerblod i Tyskland.

Riesenschnauzers ställdes först ut i Tyskland som strävhåriga pinschers år 1879. En standard för rasen publicerades år 1880 och rasen gjorde snabba framsteg som utställningshund. De har blivit allmänt kända i USA efter det första världskriget.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel