Siberian husky – Rasinformation och specifika egenskaper

 

Siberian husky hör till gruppen spetsar och raser av urhundstyp. De är vänliga och intelligenta, men en aning självständiga och envisa. De trivs i mänskligt sällskap, men behöver en vänlig men bestämd hand redan från valpstadiet.


Siberian husky i korthet
The Siberian Husky Dog Breed

Speciellt vid varm väderlek kan siberian husky börja gräva, för att hitta en sval plats att ligga på.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 25–35 kg

Tik: 20–25 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 58 cm

Tik: 53 cm

Utseende:

Stående öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Energinivå: genomsnittlig

Livslängd: 11–13 år

Tendens att dregla: liten Tendens att snarka: liten

Tendens att skälla: måttliga

Tendens att gräva: Måttlig Sociala behov/Uppmärksamhetsbehov: måttliga

Framavlad för:

Fungera som slädhund

Päls:

Längd: medellång

Kännetecken: dubbel päls, rak 

Färger: alla färger från svart till helvit

Allmänna pälsvårdsbehov: måttliga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig


Siberian husky är en mellanstor hund, aningen längre än hög. Mankhöjden ligger mellan 50 och 60 cm och vikten mellan 20 och 35 kg.

Siberian husky har stående öron. Ögonen kan vara bruna eller blå och den kan även ha ett öga av varje färg.

Halsen är stolt buren och rygglinjen är plan. Den väl bepälsade svansen bärs i en båge eller ibland rakt bakåt.

Siberian husky har mycket tät, mjuk päls med rikligt med underull. En liten krage framträder runt halsen men ben och svans saknar långt behäng. Färgerna varierar från svart till vit och allt däremellan. De flesta hundar har vita partier, speciellt på bringa och ben.

Temperament:

Siberian husky är klassiska polarhundar. De är intelligenta men aningen självständiga och envisa. De trivs i mänskligt sällskap, men behöver en vänlig men bestämd hand redan från valpstadiet. Dessa hundar är framavlade för att springa och deras löpglädje kan ibland överträffa deras lojalitet mot ägarna. Siberian husky är vanligen snälla mot både vuxna och barn.

De flesta siberian husky går fint ihop med andra hundar, speciellt om de vuxit upp tillsammans. De har stor jaktinstinkt och kan jaga katter och boskap. Siberian husky kan börja gräva, speciellt vid varm väderlek, för att hitta en sval plats att ligga på. De brukar inte skälla men de ylar.

Att leva med:

Siberian husky har avlats fram under stränga förhållanden och är inte helt oväntat lättfödda. De kan lätt bli överviktiga om de övergöds eller inte får motion. De här hundarna är gjorda för löpning och måste tas på en rejäl runda minst ett par gånger i veckan. Siberian husky är tåliga hundar som inte sällan blir 14 år gamla.

Tidig positiv träning och socialisering är viktigt för att huskyn ska fokusera på människor. De här hundarna gillar sällskap och att ha en uppgift, även om det bara är en joggingrunda med dig. Siberian husky har ingen direkt vaktinstinkt men de brukar skälla för att varna. Om de lämnas ensamma för länge kan de börja gräva eller tugga på föremål, eller stämma upp i en oönskad ylkonsert. Siberian husky tycker mycket om slädsport och skidtolkning.

Pälsvård bör utföras ett par gånger i veckan och lite oftare under fällsäsongen. Huskyns korta päls tovar sig inte så lätt som på andra polarraser.

Historik:

Både Ryssland och USA lägger anspråk på Siberian husky. Rasen avlades fram av de paleoasiatiska tjuktjerna för mer än 3 000 år sedan för att hjälpa dem i deras nomadtillvaro som släddragare. Säkerligen finns det spetsar bland dess förfäder.

Under guldruschen i Alaska arrangerades slädlopp både för skojs skull och för att genomföra inventeringsuppdrag. Tjuktjernas hundar visade prov på snabbhet och uthållighet trots det lilla formatet.

Huskyns renommé som tävlingsdraghund spikades när ett hyskyteam tog sig 55 mil genom en rytande snöstorm för att leverera serum till difteridrabbade Nome. Filmen ”Balto” och alla berättelser på samma tema har gjort rasen känd över hela världen.

Även om merparten av dagens siberian husky är älskade sällskapshundar finns det fortfarande många som deltar i lokala dragtävlingar och utövar skidtolkning tillsammans med sina ägare.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel