Chinese crested dog - Rasinformation och karaktärsdrag

Oavsett om det är den hårlösa varianten eller powder puff-varianten med sin silkeslena päls, så är chinese crested dog en livlig och kärleksfull hund. Även om den hårlösa varianten kan tyckas vara underhållsfri så är det inte så.

Chinese crested dog i korthet
Hundrasen chinese crested dog

Två olika sorter kan födas i samma kull: hårlös (förutom huvud, svans och tassar) och powder puff (variant med päls).

Storlek:

Vikt:

Hane: 2,5-5,5 kg.
Tik: 2,5-5,5 kg.

Mankhöjd:

Hane: 33 cm.

Tik: 28 cm.

Utseende:

Upprättstående öron (naturligt)

Förväntningar:

Motionskrav: < 20 minuter/dag
Energinivå: Genomsnittlig
Livslängd: 13–15 år.
Tendens att dregla: Låg Tendens att snarka: Låg
Tendens att skälla: Låg
Tendens att gräva: Låg Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: Högt

Avlad för:

Jaga råttor, knähund, kuriositet

Päls:

Längd: Hårlös: Lång på huvudet, tassarna och svansen/Powder puff: Lång
Kännetecken: Rak
Färger: Alla färger är tillåtna
Allmänna pälsvårdsbehov: Höga

Godkänd som ras:

AKC-klassificering: Minihund
UKC-klassificering: Sällskapshund
Förekomst: Inte särskilt vanlig

Minihunden chinese crested är finlemmad, elegant och graciös.

De här hundarna är glada och pigga, och de är kärleksfulla kamrater. De väger mellan 2 och 5 kg och har en höjd på mellan 23 och 33 cm vid skuldran.

Två olika sorter kan födas i samma kull: hårlös - endast hår på huvudet, svansen och tassarna - och powder puff - helt täckt av hår. En enda dominant gen orsakar den hårlösa egenskapen; hundar med två kopior av den hårlösa genen överlever inte fosterstadiet. Därför behövs båda sorterna för att rasen ska överleva.

Den hårlösa varianten har hår på vissa delar av kroppen: huvudet (kallas kam), svansen (kallas plym) och tassarna från tårna till framfoten och bakre hasleden (kallas strumpor). Alla hårstrån är mjuka och silkeslena och kan vara i alla längder. Placeringen av håret är inte lika viktig som den totala sammansättningen. Områden som har hår brukar minska något.

Överallt där kroppen är hårlös är huden mjuk och smidig. Hårkammen på huvudet börjar vid fronten (pannan hos människor) och smalnar av mellan skallbasen och nacken. Hår på öron och i ansiktet är tillåtet för den hårlösa varianten och kan eventuellt trimmas för att vara snyggt hos båda typerna. Som hos de flesta hårlösa raser tenderar hårlösa individer att ha sneda eller avsaknad av vissa tänder.

Powder puff-varianten är helt täckt av en dubbelpäls som är mjuk och silkeslen. Om man tittar närmare på pälsen kan man se att den har långa, tunna hårstrån över den korta, silkeslena underpälsen. Pälsen är rak med måttlig täthet och längd. Alla färger eller kombinationer av färger är accepterade. Behovet av pälsvård är minimal.

Personlighet:

Den här minirasen är en livlig och kärleksfull hund som snabbt fångar sin ägares hjärta och kan bli ganska bortskämd - chinese crested har en livslängd på 12 till 13 år.

Att leva med:

Chinese crested är en kärleksfull kamrat, en livlig och tillgiven hund. Hunden är perfekt som knävärmare eftersom avsaknaden av kroppsbehåring ökar värmen som kroppen avger. Men den behöver skyddas från extrema temperaturer, både hetta och kyla. Även om den hårlösa varianten kan tyckas vara underhållsfri så är det inte så. Förutom regelbunden nagelklippning krävs även regelbunden skötsel för att båda varianterna ska se bra ut.

Den hårlösa varianten behöver bada ofta för att behålla en frisk hud. Du kan behöva ta bort oönskat hår för att få den look du vill ha. Många chinese crested har naturlig ansiktsbehåring och vissa har överflödig kroppsbehåring. Huden kan bli solbränd vid långvarig exponering i solen. Det kan också förekomma pormaskar.

Powder puffs behöver ofta trimmas för att få en silkeslen, böljande päls.

Historik:

Det finns faktiskt inga dokumenterade bevis för att chinese crested har sitt ursprung i Kina. De är en av flera hårlösa raser i världen och kan ha utvecklats från hårlösa hundar som har dykt upp i pariahundkullar som ett resultat av mutationer. Likheterna mellan chinese crested och den hårlösa sydamerikanska hunden tyder på att dessa raser kan vara avlägset besläktade med varandra.

Beskrivningar av den här rasen finns i register så tidigt som i slutet av 1800-talet. Chinese crested hade en tillfällig populär period i USA i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, och blev sedan återigen populär på 1970-talet. Rasens mest kända förespråkare var Gypsy Rose Lee. AKC:s godkännande kom 1991.

Relaterade artiklar om vård av husdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel