West highland white-terrier – Rasinformation och specifika egenskaper

 

I likhet med andra terrierraser är west highland white-terriern smart, självständig och en aning envis. Det är en livlig och rolig hund som behöver en fast hand vid träning.

 

West highland white-terrier i korthet
The West Highland White Terrier Dog Breed

Skotsk terrier, cairnterrier och west highland white-terrier kommer från en gemensam grundstam, varefter olika rasfantaster har slagit ut vissa färger.

Storlek:

Vikt:

Hanhund: 6–9 kg

Tik: 6–9 kg

Mankhöjd:

Hanhund: 28 cm

Tik: 25 cm

Utseende:

Stående öron (naturligt)

Typiskt för rasen:

Energinivå: mycket hög

Livslängd: 12–14

Tendens att dregla: liten Tendens att snarka: liten

Tendens att skälla: Stora

Tendens att gräva: stort Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: höga

Framavlad för:

Jakt på räv, grävling, skadedjur

Päls:

Längd: kort

Kännetecken: dubbel päls, sträv päls, rak 

Färger: vit

Allmänna pälsvårdsbehov: höga

Godkänd som ras av:

Förekomst: vanlig

”Westien” är en av de kortbenta terrierraserna. De blir 25–28 cm höga och väger 6–9 kilo.

De är kraftiga små hundar men ganska snabba och smidiga.

West highland white-terrier är lätt att känna igen på den täta, sträva vita pälsen. Pälsen är ganska kort men kraftig nog för att skydda i björnbärssnåren och sträv nog att slå ifrån sig smuts. Pälsen måste klippas eller ryckas för hand för att ta bort den döda underullen. Den vita färgen hjälpte ägarna att se dem ute på fälten och skilja dem från bytena som de jagade. Den vita färgen till trots är denna ras inte albino. De ska ha mörkt pigment runt ögon, mun och nos.

Öronen är vakna och svansen måttligt lång och kraftig. Den kraftiga svansen används som grepp när hunden ska dras upp ur gryten dit de följt sina byten.

Temperament:

Westien är en typisk terrier. Den är smart, självständig och lite envis. Den är en tuff och beslutsam liten hund som inte tvekar att följa efter en räv eller grävling ner i grytet. Det här kan göra dem jobbiga att träna och en hel del tålamod och fasthet är nödvändigt. De är livliga och roliga hundar men känner inte alltid att det är nödvändigt att lyda.

Terriertemperamentet visar sig även genom att de inte alltid kommer överens med hundar som de inte har vuxit upp ihop med och de kan vara farliga för andra små husdjur som kaniner. Deras naturliga arv gör att de har en tendens att okynnesskälla och gräva.

Att leva med:

Terrierraser i allmänhet är inte svårfödda. Ursprungligen fick de klara sig på skulor och sina egna jaktfärdigheter. För mycket godsaker kan göra dem feta. Det här är tåliga små hundar som ofta lever en bit upp i tonåren.

Alla westie bör socialiseras i tidig ålder och kontinuerligt, speciellt i förhållande till andra hundar och husdjur. Hundarna har fortfarande tydliga jaktinstinkter och trivs bäst om de får mycket motion. Får de hållas på egen hand kommer de att gräva upp din trädgård samtidigt som de skäller. Westie är vaksamma och varnar genom att skälla för att försvara hem och familj.

Terrierraser rent generellt bör tränas på ett tidigt stadium genom positiva och kreativa metoder, med fast hand. West highland white-terrier är framgångsrika på lydnads-, agility- och grythundstävlingar. De tycker om mänskligt sällskap men du måste socialisera dem tillsammans med barn och vänja dem att acceptera hantering och pälsvård. Pälsvården kan vara mycket enkel om du väljer att klippa hunden ett par gånger om året, eller mycket tidskrävande om du vill ställa ut hunden och rycker pälsen för hand.

Historik:

West highland white-terriern har ett antal olika benämningar från sitt ursprung på de brittiska öarna. Under King James I:styre tidigt på 1500-talet kallades de små, beundrade vita hundarna för argyleshire-terrier. Rasen fick sin typ fastställd av överste Malcom of Poltalloch på 1700-talet och i själva verket kallades west highland white-terriern för poltalloch under en period och därefter roseneath-terrier efter överste Pollatochs gård.

Skotsk terrier, cairnterrier och west highland white-terrier lär komma från en gemensam grundstam, varefter olika rasfantaster har valt ut vissa färger Hundarna var enkla att se ute på fältet och det här var deras stora fördel.

I likhet med alla terrierraser framavlades westien för att användas för jakt på skadedjur. Allt från råttor till rävar var lovliga byten och det här gäller än idag. De flesta westie är mycket omtyckta sällskapshundar, men de deltar fortfarande i grythundstävlingar och många håller trädgården ren från mullvadar och möss.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel