Varför jamar min katt på natten?

Published by
Minuter läsning

Det är en del av varje kattägares liv: du sover djupt mitt i natten och plötsligt vaknar du av ett öronsplittande ljud. Det är inte en mardröm — det är bara din katt. 

Så, varför jamar din katt på natten? Vissa katter är pratsamma för att det är en rasegenskap (gillar att ha ständiga konversationer) men de flesta katter gör det av specifika anledningar. En katt som jamar på natten har något att säga och vill säga det. Precis just nu.

Tabby cat, mouth open in a meow

Varför jamar min katt på natten? 

Vokalisering är bara ett av sätten som katter kommunicerar på med deras mänskliga familjemedlemmar (och ibland med varandra). De mesta av kattens språk är icke-verbalt, vilket gör vokalisering till en effektiv manöver för att få någons uppmärksamhet. Det är (nästan) möjligt att ignorera en katt som tassar på ditt tangentbord medan du jobbar, men en katt som jamar på natten? Det kommer du lägga märke till. 

Katter är vanligtvis inte speciellt högljudda under dagen. Du är vaken och interagerar med dem, så det finns inget behov för att skrika. Katter är dock nattliga varelser, vilket innebär att de är som mest aktiva under gryning och skymning. Din katt är programmerad till att lägga in sin högsta växel precis vid gryningen när det fortfarande kan kännas som mitt i natten. Katten kan yla för att den vill ha något att äta (jaktinstinkten sitter djupt hos katter), eller för att den verkligen vill ha lite extra tidig lektid.

När ska jag vara orolig?

Medan katter åldras, förklarar Animal Planet, vill de vara med sina människor så mycket som möjligt. Att vara separerad från sin familj på natten kan stressa eller förvirra katten. Vissa åldersrelaterade problem som försämrad hörsel och syn kan orsaka ökad ångest och frustration som visas genom jamande.  

Din katts sömncykel kan också påverkas av neurologiska tillstånd som t.ex. kognitiv dysfunktion, vilket kan inträffa hos katter äldre än 10 år. Enligt Cornell Feline Health Center kan högljutt jamande mitt i natten som kommer från ingenstans vara ett tecken på demens. Precis som för människor kan äldre katters sova-vakna-cykel förändras och orsaka att katten sover på dagen och är vaken på natten. Om din äldre katt uppvisar ovanligt beteende, som att stirra tomt på väggar eller vägrar äta och dricka ska du ta den till veterinären så snart som möjligt.  

En i övrigt frisk honkatt som inte är steriliserad kan jama konstant under natten också. Innekatter kan komma i löptid året runt, säger ASPCA. Att sterilisera din katt är det bästa sättet för att minska hennes överdrivna jamande. Sterilisering hjälper också med att minska risken för sjukdomar som livmoderinfektioner och vissa typer av cancer.

Att leva med ljuden

Det finns ett par sätt att begränsa din katts nattliga upptåg. Om den är foder-motiverad kan du utfodra innan du går och lägger dig. Aktivt engagemang i lekfulla aktiviteter kan också hjälpa. Det är lättare sagt än gjort, men försök ignorera din katts krav på nattliga måltider och uppmärksamhet. Att ge med sig förstärker beteendet och kommer sluta med att du hålls vaken alla nattens timmar. 

Oftast är din katts jamande under natten inte någon orsak till att bli bekymrad. Katter är världsmästare i att väcka deras ägare under natten för alla möjliga anledningar, mest för att de vill spendera mer tid med dig — personen den älskar mest i världen.

Author

Christine O'Brien

Relaterade artiklar

 • Uträtta behov inomhus | Hill's Pet

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Tecken på åldrande hos äldre katter

  Din katt har erbjudit dig oräkneliga timmar av kärlek, skratt och sällskap genom åren. Nu när den blir äldre är det dags för dig att betala tillbaka all din katts ovillkorliga kärlek med extra uppmärksamhet och omsorg för att se till att kattens sista år blir lyckliga.
 • Lär dig grunderna om din katts hälsa

  När du skaffar en katt eller kattunge eller funderar på att ta hem en katt är en mycket viktig del av förloppet att du först forskar ordentligt
 • Döljer din katt sin smärta? Känn igen tecken och symtom.

  Det kan vara lätt att missa tecknen på att din katt är sjuk. Alla liknar inte förkylningar som människor då och då drabbas av. Katter har en tendens att dölja sin smärta, vilket gör det svårt att ta hand om dem ordentligt när de behöver det som mest.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.