Första hjälpen

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Förhoppningsvis så kommer din hund aldrig att skada sig allvarligt, men eftersom den är ett energiknippe kommer den att råka ut för mindre blessyrer då och då. Då kan det vara bra att ha lite grundläggande kunskaper om första hjälpen.

Trafikolyckor

Om hunden har råkat ut för en trafikolycka ska du omedelbart ringa till veterinären. Hunden kan vara i chocktillstånd och reagera irrationellt. Närma dig sakta och försiktigt. Lyft om möjligt försiktigt upp hunden i en filt (en bilmatta kan också användas) och få den till veterinären så fort som möjligt. Om hunden inte kan flyttas måste du om möjligt be veterinären komma till olyckplatsen.

Ben, pinnar, bollar

Ben, pinnar och bollar kan fastna i hundens mun eller gom. Om detta inträffar kanske du märker att hunden krafsar på sin mun eller verkar ha svårt att stänga käkarna. Du kanske kan avlägsna föremålet för hand eller med en pincett, men om du inte lyckas måste du åka till veterinären. Veterinären kan komma att använda ett lugnande medel för att underlätta borttagningen. Som alltid är förebyggande åtgärder alltid bäst - låt inte hunden leka med småbollar och undvik att kasta pinnar.

Brännskador

Om hunden brännskadas av hett vatten, eller skadas av olja, kemikalier eller is måste den omedelbart få vård. Lättare brännskador kan behandlas hemma: rengör brännskadan med ett milt antiseptiskt medel och täck skadan med en lindrande salva eller gel som aloe vera. Allvarliga brännskador kräver omedelbar veterinärvård. Tveka inte att ringa din veterinär eller djursjukhuset om råd när något inträffat.FörbandslådaDu bör alltid har några grundläggande artiklar till hands för akuta tillfällen: bomullsbandage, bomullsvadd för rengöring av sår, mild antiseptisk sårrengöring och pincett för borttagning av gaddar, taggar eller föremål i hundens mun.

Skärsår och sår

Hundar kan få skärsår och sår på tassarna om de trampar på vassa föremål som glasbitar. Rengör såret med ett utspätt desinfektionsmedel som Hibiscrub och sätt på ett bandage om det behövs. Ta valpen till veterinären om du inte kan stoppa blödningen eller om såret är stort.

Brutna eller bortslitna klor

Detta kan vara mycket smärtsamt och de har en tendens att bli infekterade. Blödningen är ofta riklig. Om möjligt ska du lägga ett förband runt tassen och ta hunden till veterinären eftersom antibiotika ofta krävs. Ibland måste klon klippas ned medan hunden är nedsövd.

Hundbett

Om hunden har oturen att bli biten av en annan hund, är det alltid klokt att låta veterinären undersöka den. Boka en tid om betten är ytliga och se till att hunden behandlas akut om betten är allvarliga.

Stick och insektsbett

Om hunden får svullnader runt munnen, nosen eller halsen till följd av ett insektsstick som kan försvåra andningen ska du omedelbart gå till veterinären. Om sticket eller bettet inte verkar orsaka några större problem, kan du lindra hundens obehag med en kall kompress.

Hälta

Om hunden har uppenbara smärtor och inte kan belasta ett ben ska du omedelbart åka till veterinären för att kunna utesluta benbrott.

II lindrigare fall ska du kontrollera trampdynorna efter taggar, grus, skärsår och kontrollera klorna.

Krampanfall

Vid ett epileptiskt anfall kan hunden få plötsliga, okontrollerade ryckningar och tugga fradga. En hund som får ett anfall hamnar oftast liggandes på sidan och blir helt omedveten om omgivningen. Hunden kan också få anfall av andra orsaker än epilepsi. Om din hund får ett anfall ska du inte försöka att hålla fast den. Flytta istället på möbler och föremål i närheten så att den inte kan skada sig. Stäng av radio, TV, tvättmaskiner osv. och dämpa belysningen i rummet så att hunden kan återhämta sig i lugn och ro. Tala alltid med veterinären om hunden har fått ett anfall.

Öronproblem

Hundens inneröron ska vara blanka, torra och vaxfria. De ska inte lukta illa. Alla öronproblem ska behandlas av veterinären.

Ögonproblem

Om hunden har problem med ögonen, t.ex. en rispa eller ögoninflammation ska du gå till veterinären. Försök att hindra hunden från att gnugga sig i ögonen.

Värmeslag

Det bästa rådet för värmeslag är att inte utsätta hunden för sådana situationer. Se till att hunden inte stannar i solen alltför länge när det är varmt ute och undvik eftermiddagssolen. Om hunden trots allt råkar ut för lättare värmeslag ska du försöka kyla ned den med våta handdukar eller en fläkt. Se till att den får rikligt med kallt vatten och vila. Akut värmeslag kräver veterinärvård.

Förgiftning

Hundar är i sin natur väldigt nyfikna och det finns alltid en viss risk att hunden kan få tag i någonting farligt. Liksom värmeslag, är det enklare att försöka undvika riskerna. Du måste "säkra" hemmet och trädgården så att hunden inte kan få tag i farliga saker som snigelpellets (snigelgift), blekmedel eller choklad. Om du misstänker att hunden har svalt någonting som kan vara farligt ska du alltid ta med förpackningen till veterinären eftersom det kan hjälpa att identifiera problemet och hitta ett motgift. Om det värsta tänkbara har inträffat måste du uppsöka veterinären omedelbart.

Relaterade artiklar

 • Hur foderallergier kan påverka din hund

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, symtom och behandling av foderintolerans och foderallergier hos hundar och hur din hund kan påverkas.
 • Hudproblem hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningstecken, symptom och behandlingar av allergisk eksem (dermatit) och andra hudåkommor hos hundar.
 • Är din hund i bra form?

  Dogs running Hur vet du om din hund är överviktig? Veterinären kommer att väga din hund vid de regelbundna kontrollerna. Mellan kontrollerna ska du lägga händerna på revbenen, är det svårt eller rent av omöjligt att känna dem? Om så är fallet är din hund sannolikt överviktig.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>