Håll din kattunge nära hemmet

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter med tillgång till utomhusliv upplever en massa roligt men de ställs även inför risker: trafik, hundar, andra katter, dra till sig loppor eller få obehagliga sjukdomar… listan är lång. Som du förstår kan det vara nervöst att släppa ut katten i stora vida världen för första gången. Som tur är finns det åtgärder att ta till så din katt skall gå säker.

När?

Kattungar bör inte släppas ut och beblanda sig med andra katter tills de är vaccinerade. Det är också mycket bättre om din katt är steriliserad innan den får fri tillgång till utomhusliv. Hankatter som inte är kastrerade tenderar att vandra över mycket stora områden och hamnar i bråk med andra hankatter. Detta brukar vanligtvis resultera i att katten får bölder från bett och dessa kan i sin tur leda till infektioner. När katten fått all vaccinering den behöver och blivit kastrerad kommer hon eller han att vara runt 6 månader och mer kapabel att ta hand om sig själv.

Tajming

Det är mycket bättre att låta din katt gå ut på morgonen snarare än kvällen då det finns en risk att de blir påkörda i mörkret. Det bästa vore om du hade bestämda tider, snarare än att låta katten få fri tillgång på mat, de första veckorna innan du släpper ut katten och släpp ut honom strax innan det är matdags. Hungern kommer att uppmuntra din katt att komma hem när det är matdags. Du kan även ljudträna din katt - som t.ex. med en klocka, klickerträning eller att skramla med nycklar innan mat eller godis serveras. Genom ljudet vet din katt att du är i närheten och att du har mat eller godis. Endast genom att skaka påsen med mat kan du få resultatet att flera katter kommer springande! Att lämna mat utomhus kan fungera men det är inte alltid idealiskt då det kan locka grannkatter som din egen katt kanske är rädd för vilket minskar chansen att de går hem.

Föriktighetsåtgärder

Ett halsband med en bjällra minskar risken att din katt fångar småfåglar och kan hjälper dig lokalisera henne när hon är i området. Chip-märkning ökar chansen att din katt återlämnas till dig om den skulle hittas. I Sverige är det Jordbruksverket och SKK som har hand om registreringen av märkta katter. En del kattägare som använder adressbrickor har blivit lurade att möta en person som påstår sig ha deras katt enbart för att återvända hem och upptäcka att de haft inbrott i sitt hem.

Genom att preparera ditt hus och din trädgård med dofter katten känner igen från hemmet hittar den lättare tillbaka - lite sängkläder, hår eller innehållet i kattlådan kan användas vid akutfall då din katt varit hemifrån för länge.

Högrisksituationer

Att flytta kan vara en stressig tid för din katt och det sista du vill är att förlora den. Håll katten inomhus i minst 2 veckor innan du tillåter den att gå ut i sin nya omgivning och överväg att använda en elektrisk feromon apparat för att uppmuntra katten att känna sig säker och avslappnad i sitt nya hem. Sist, men inte minst, ha alltid en uppdaterad bild av din katt som du kan använda till affischer om den skulle springa bort.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter