Att sköta och bada din katt

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Alla som har en katt vet hur noggranna de är att sköta sig själva. De flesta katter spenderar en stor del av sin dag med att sköta om sig själva, men ibland så kan de behöva lite extra hjälp, till exempel om de har blivit skadade eller har långa hår i pälsen som har trasslat ihop sig. Så du bör vänja din katt van vid att bli hanterad och omskött så snart som möjligt (ju snabbare du börjar, desto lättare kommer det att vara i det långa loppet).

 1. Det är bäst att sköta om din katt när den är trött och avslappnad. Om den inte verkar tycka om att bli omskött, börja med lite omskötsel varje dag så kommer din katts tolerans snart att öka. Tänk på att ge mycket kärlek och uppskattning till din katt efter varje omskötsel - så kanske din katt snart ser fram emot att bli omskött med längtan!
 2. Om du har en långhårig katt, bör du använda en kam för att sköta pälsen. Börja med kattens favoritställen (ofta hakan och huvudet) och fortsätt sedan till andra områden. Om du stöter på toviga delar, så kanske du behöver klippa bort dem genom att använda en sax med slö spets.
 3. Om din katt är korthårig, så kan du sköta henne med en gummiborste. Kom ihåg att blöta eller fukta borsten innan du börjar kamma eftersom detta hjälper till att samla upp löst hår och hindra det från att flyga runt.
 4. Om din katt behöver bada, se till att du har schampo som passar för katter. Stäng sedan alla fönster och dörrar och se till att det är varmt i rummet.
 5. Om din katt är rädd eller överväldigad av storleken av ditt badkar, prova att använda en stor skål eller diskho i stället. Omkring 10 cm ljummet vatten är tillräckligt - eller bara så att du täcker tassarna på din katt.
 6. Börja med att göra ren din katts öron innan du sätter katten i vattnet. Svabba öronen med en bomullstrasa som du har fuktat med varmt vatten. Gör bara rent de synliga delarna av din katts öron, och försök aldrig att göra ren kattens öronkanal.
 7. Därefter bör du kamma eller borsta din katt innan du badar den - det hjälper till att avlägsna lösa hårstrån.
 8. Sätt på dig ett par gummihandskar, och placera katten försiktigt i det grunda varma vattnet.
 9. Blöt först kattens rygg, mage och ben. Du kan använda en liten plastkopp eller plastmugg. (Tänk på att många katter blir panikslagna om du försöker att använda dusch eller någon sprayanordning.)
 10. Använd schampo och massera försiktigt för att sprida det jämnt över din katt innan du sköljer. Använd inte för mycket schampo för det blir bara svårare att skölja bort det. Schampot är utvecklat för att inte irritera kattens ögon eller öron, men försök ändå att undvika dessa områden.
 11. När sköljningen är klar, se till att du har en skön varm handduk att torka din katt med. Om den inte är rädd för ljudet så kan du lufttorka katten. Eller helt enkelt torka katten försiktigt i handduken.
 12. Bli inte förvånad om din katt sätter igång och sköter om sig själv direkt efteråt, det är bara för att få pälsen på det sätt som den vill ha det.

Kom ihåg, bada inte din katt för mycket, eftersom det kan störa den naturliga balansen av olja i kattens hud och päls. Ett bad då och då är dock bra, till exempel om din katt har varit i kontakt med något smutsigt och inte kan göra ren sig själv.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult with Tuna bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar till att bevara funktionen hos njurar och vitala organ. Sammansatt av kliniskt bevisade antioxidanter, omega 3-fettsyror och minskad fosfor.