Godis är viktigt

Published by
Minuter läsning

Om du har en ny hund eller funderar på att skaffa hund har du troligen hört många expertråd kring hur du ska träna din hund, antingen i böcker, tidningar eller på TV. Experter på hundträning är överens om att godis är ett effektivt och lämpligt träningsverktyg och ett bra sätt att säga ”duktig hund” på. Godis är en belöning som hunden tydligt förstår.

Men visste du att godis också är viktigt för ditt band med hunden? Hundar är sociala varelser, precis som människor. Både våra fyrbenta och tvåbenta vänner kan dra nytta av den sociala aspekten av godis – ett sätt att visa kärlek och uppskattning från en individ till en annan genom att dela med sig av (läckra) tillgångar.

När och var du ska ge godis

Se till att tänka utanför dina vanliga rutiner när du ger godis till din hund. Era band kan stärkas när som helst, och din hund bör lära sig att tid tillsammans med dig är något positivt. Överraska hunden med läckert godis när ni båda myser på soffan eller när du kommer hem från jobbet! Gör godiset till en överraskning och se till att inte uppmuntra fräckt beteende där hunden bara är ute efter godis. Undvik också att ge hunden människoföda som kan vara skadlig för den.

När ni tränar ska du ge godis direkt när hunden gjort något bra, oavsett om du är hemma, i parken eller ute på stan. På så sätt belönar du rätt beteende oberoende av miljön, vilket bör vara målet. Godis med stark doft är bäst vid träning. Den lockande doften kommer att vara positivt förknippad med den nya förmågan, vilket hjälper till att bygga träningsresultaten.

Om du vill få din hund att gilla en ny plats, t.ex. veterinärmottagningen eller ert nya hem, kan du ge den godis och mycket beröm och uppmärksamhet på dessa platser så att hunden känner sig bekväm.

Överväg omständigheterna noga innan du ger godis och var uppmärksam på potentiella fällor. Att till exempel ge godis till hunden när du sitter vid matbordet kan helt enkelt träna hunden att tigga mat varje gång du sitter ner för att äta. Detta kräver att du är uppmärksam från början, men snart lär du dig att tänka rätt.

Ge bara godis när hunden är lugn och beter sig på det sätt som du vill. Om hunden hoppar upp eller skäller för att kräva godis kan det hända att du belönar dess dåliga beteende om du ger den något.

Allt godis är inte utformat på samma sätt

Om du ger hunden av din mat eller hundgodis av dålig kvalitet kan den få magen full av onyttigt fett, socker, smakämnen eller för mycket salt. Allt detta kan lätt ge magproblem eller värre besvär. En del av den mat vi äter är till och med giftig för hundar, särskilt choklad och allt som innehåller lök, russin eller koffein.

För mycket godis eller olämpligt godis kan påverka hundens vikt och allmänna hälsa. Övervikt bland hundar är ett allvarligt hälsoproblem som man bör undvika helt och hållet. Övervikt kan förkorta hundens livslängd och försämra dess livskvalitet. Se till att hunden får hälsosamt godis som inte gör att den går upp i vikt eller äventyrar de viktminskningsmål du har för den.

Här är en liten jämförelsetabell som visar hur onyttigt visst vanligt hundgodis kan vara:

15kg dog (854 kcal/day)   Average adult (165cm tall, 2000kcal/day)
28 g ost = 1 hamburgare
1 kaka = 2 kulor glass
2 skivor salami = 4 kakor
1 dentalpinne = 1 chokladkaka

Det bästa godiset för din hund är jätteläckra godbitar som hunden älskar att kalasa på och som främjar hundens hälsa genom att undvika för många kalorier. Leta efter naturliga ingredienser så ofta som möjligt och läs etiketter noga innan du köper. Kom ihåg – allt godis är inte utformat på samma sätt och en del kan ge hälsofördelar utöver att bara vara läckra munsbitar.

Välj rätt godis – och rätt tid och plats för att ge det – så hjälper du till att skapa starkare band, främja bättre beteende och bättre livslång hälsa för din älskade hund. Det är den riktiga belöningen.

Relaterade artiklar

 • Riskerna med för mycket protein i hundfoder

  En vanlig missuppfattning bland hundägare är att hundar är absoluta köttätare och kräver foder som huvudsakligen består av kött. Det stämmer inte.
 • Hur och när ska du utfodra din valp?

  Dogs running Det är viktigt att du matar din valp rätt med mängd mat vid regelbundna tider. Din valp behöver rätt mängd näringsämnen för att växa och bli en frisk vuxen hund. Det är livsviktigt för din valps hälsa att hans fysiska tillstånd övervakas regelbundet och att mängden mat justeras medan han växer.
 • Helgmat du ska undvika att ge din hund

  Högtider innebär delande och gemenskap vilket innebär att din hund kan bli bortskämd med extra godsaker. Det är inget fel i att festa med din ludna vän, men det är viktigt att veta vad hundar inte bör äta.
 • Hundar har andra näringsbehov än människor  

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Medium Chicken är sammansatt för att bevara muskelmassa och en god hälsa hos vitala organ. Med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och Omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>