Godis är viktigt

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om du har en ny hund eller funderar på att skaffa hund har du troligen hört många expertråd kring hur du ska träna din hund, antingen i böcker, tidningar eller på TV. Experter på hundträning är överens om att godis är ett effektivt och lämpligt träningsverktyg och ett bra sätt att säga ”duktig hund” på. Godis är en belöning som hunden tydligt förstår.

Men visste du att godis också är viktigt för ditt band med hunden? Hundar är sociala varelser, precis som människor. Både våra fyrbenta och tvåbenta vänner kan dra nytta av den sociala aspekten av godis – ett sätt att visa kärlek och uppskattning från en individ till en annan genom att dela med sig av (läckra) tillgångar.

När och var du ska ge godis

Se till att tänka utanför dina vanliga rutiner när du ger godis till din hund. Era band kan stärkas när som helst, och din hund bör lära sig att tid tillsammans med dig är något positivt. Överraska hunden med läckert godis när ni båda myser på soffan eller när du kommer hem från jobbet! Gör godiset till en överraskning och se till att inte uppmuntra fräckt beteende där hunden bara är ute efter godis. Undvik också att ge hunden människoföda som kan vara skadlig för den.

När ni tränar ska du ge godis direkt när hunden gjort något bra, oavsett om du är hemma, i parken eller ute på stan. På så sätt belönar du rätt beteende oberoende av miljön, vilket bör vara målet. Godis med stark doft är bäst vid träning. Den lockande doften kommer att vara positivt förknippad med den nya förmågan, vilket hjälper till att bygga träningsresultaten.

Om du vill få din hund att gilla en ny plats, t.ex. veterinärmottagningen eller ert nya hem, kan du ge den godis och mycket beröm och uppmärksamhet på dessa platser så att hunden känner sig bekväm.

Överväg omständigheterna noga innan du ger godis och var uppmärksam på potentiella fällor. Att till exempel ge godis till hunden när du sitter vid matbordet kan helt enkelt träna hunden att tigga mat varje gång du sitter ner för att äta. Detta kräver att du är uppmärksam från början, men snart lär du dig att tänka rätt.

Ge bara godis när hunden är lugn och beter sig på det sätt som du vill. Om hunden hoppar upp eller skäller för att kräva godis kan det hända att du belönar dess dåliga beteende om du ger den något.

Allt godis är inte utformat på samma sätt

Om du ger hunden av din mat eller hundgodis av dålig kvalitet kan den få magen full av onyttigt fett, socker, smakämnen eller för mycket salt. Allt detta kan lätt ge magproblem eller värre besvär. En del av den mat vi äter är till och med giftig för hundar, särskilt choklad och allt som innehåller lök, russin eller koffein.

För mycket godis eller olämpligt godis kan påverka hundens vikt och allmänna hälsa. Övervikt bland hundar är ett allvarligt hälsoproblem som man bör undvika helt och hållet. Övervikt kan förkorta hundens livslängd och försämra dess livskvalitet. Se till att hunden får hälsosamt godis som inte gör att den går upp i vikt eller äventyrar de viktminskningsmål du har för den.

Här är en liten jämförelsetabell som visar hur onyttigt visst vanligt hundgodis kan vara:

15kg dog (854 kcal/day)   Average adult (165cm tall, 2000kcal/day)
28 g ost = 1 hamburgare
1 kaka = 2 kulor glass
2 skivor salami = 4 kakor
1 dentalpinne = 1 chokladkaka

Det bästa godiset för din hund är jätteläckra godbitar som hunden älskar att kalasa på och som främjar hundens hälsa genom att undvika för många kalorier. Leta efter naturliga ingredienser så ofta som möjligt och läs etiketter noga innan du köper. Kom ihåg – allt godis är inte utformat på samma sätt och en del kan ge hälsofördelar utöver att bara vara läckra munsbitar.

Välj rätt godis – och rätt tid och plats för att ge det – så hjälper du till att skapa starkare band, främja bättre beteende och bättre livslång hälsa för din älskade hund. Det är den riktiga belöningen.

Relaterade artiklar

 • Choosing the Right Food For Your Small Dog's Life Stages

  As small and toy breed dogs age, their nutritional needs change.
 • How Fat Can Be Good for Your Dog

  Dogs running Discover the positive effects fat can have on keeping your dog healthy.
 • Några grundregler

  Allteftersom valpen blir större, ökar behovet av självhävdelse. Valpar väljer ofta matplatsen som slagfält. Men det är ett misstag att låta dig styras av valpen. Du måste visa att du inte ger efter för alla krav.
 • Mata din valp

  Under de första dagarna ska du ge valpen samma foder som uppfödaren har använt. Detta hjälper valpen att vänja sig vid miljön. Om du vill byta foder ska du göra det gradvis. Börja med att blanda i lite av det nya fodret i det gamla fodret och öka gradvis andelen med nytt foder under en vecka till dess att övergången är klar.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>