Blod i kattens avföring: Bör man vara orolig?

minuters läsning

En grå katt med vitt bröst sitter i en persons knä och tittar uppmärksamt på något som är utom synhåll

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det är alltid oroande att se blod i kattens avföring. Blod ska ju helst stanna inne i kroppen! Blod i kattens avföring kan dock förekomma av många olika anledningar, varav vissa inte behöver vara anledning till oro och andra kan vara mycket allvarliga. Så hur kan du veta vad som är vad och när du ska ta din katt till veterinären? Låt oss ta en titt på några av de vanligaste orsakerna till blodig avföring hos katter, samt vissa tecken på allvarligare problem.

Orsaker till blod i kattens avföring

När det gäller blod i avföringen är det ibland inte riktigt så uppenbart som man kanske tror. Färskt blod är lätt att upptäcka, men blödningar högre upp i tarmarna ger ett mycket svartare utseende. Detta beror på att blodet delvis har brutits ned och därmed ändrar färg. Lägg till det faktum att många katter, vilket är bekvämt för deras ägare, uträttar sina behov utomhus och inte i en kattlåda. Gällande dessa katter kan det vara extremt svårt att någonsin veta om de har problem med matsmältningen, såvida de inte blir uppenbart sjuka.

I princip kan allt som inflammerar eller skadar tarmarnas känsliga slemhinnor kan orsaka blödning. De vanligaste orsakerna till blod i kattens avföring är:

 • Parasiter. Det är en bra idé att kontinuerligt se till att din katt avmaskas. Katter som jagar mycket och äter sitt byte kan behöva mer regelbunden behandling. Även katter som inte jagar kan få mask.

 • Diarré. I många fall försvinner diarrén inom en eller två dagar. Men om det fortsätter kan blödning inträffa.

 • Kolit. Kolit är en inflammation i tjocktarmen som ofta ger upphov till ljusrött, friskt blod och slem.

 • Kroniska enteropatier. Dessa inflammatoriska tarmsjukdomar omfattar ett antal olika tillstånd, t.ex. livsmedelsrelaterad enteropati (FRE), antibiotikarelaterad enteropati (AFR) och steroidrelaterad enteropati (SRE).

 • Biverkningar av födoämnen. Dessa inkluderar matallergier och intoleranser.

 • Cancer eller polyper i tarmen.

 • Giftiga ämnen. Vissa gifter, t.ex. råttgift, orsakar blödningar i hela kroppen, inklusive i tarmarna.

 • Bakterie- eller virusinfektioner.

 • Stress. Att leva tillsammans med andra katter, eller till och med grannens katter, kan orsaka stress hos katten. Katter är subtila varelser och kan dölja detta väl.

Tillfällen för oro

Du känner din katt bättre än någon annan, men ju mer du lär dig om vad som är normalt för just din katt, desto tidigare kommer du att upptäcka förändringar. De bästa kattägarna är de mest observanta. 

Om din katt använder en kattlåda borde det naturligtvis vara lätt att upptäcka förändringar i avföringen, eller lägga märke till om katten spänner sig eller gnyr. Om katten brukar vara utomhus, försök att få en uppfattning om vad den normala rutinen är: hur ofta går den ut? Är det alltid efter att den har ätit? Äter och dricker den normalt?

Många matsmältningsbesvär går över av sig själva, eller kan till och med gå obemärkta förbi, men det finns tillfällen då du definitivt ska söka veterinärhjälp.

 • Verkar din katt inte riktigt kry? Om din katt slutar äta eller äter mindre, har gått ner i vikt, är slö eller dricker mer än vanligt, ska du alltid kontakta din veterinär. Detta är ofta tidiga tecken på en mängd olika problem, däribland allvarliga matsmältningsbesvär.

 • Om du ser kraftig, vattnig diarré, med eller utan blod, särskilt om din katt dessutom kräks, ska du söka hjälp. Vätskeförlust på grund av kräkningar och diarré kan snabbt leda till uttorkning och förlust av viktiga mineraler.

 • Din katt anstränger sig när den uträttar sina behov. Detta kan vara ett tecken på förstoppning, kolit eller ett främmande föremål i tarmarna, men det kan också vara ett tecken på en tilltäppt urinblåsa, vilket är ett akut nödläge. Om din katt kämpar med att kissa eller bajsa ska du uppsöka veterinären så snabbt som möjligt.

 • Långvariga besvär. Även om din katt verkar pigg och äter, om någon form av matsmältningsbesvär varar i mer än 48 timmar, är det bäst att kolla upp det hos veterinären om du kan.

Om du bestämmer dig för att gå till din veterinär, försök att få ett avföringsprov om det är möjligt. Din veterinär kommer att vilja testa katten för parasiter, infektioner och bakterier i blodet. Veterinären kan också vilja ta andra blodprover och eventuellt ta röntgenbilder eller ultraljud. 

Ofta kan några dagar med riktigt lättsmält mat (och ibland medicinering) få rätsida på problemet. Men ju tidigare du går till botten med saker och ting, desto bättre. Och kom ihåg att veterinärer finns där för att hjälpa dig och dina djur. Oroa dig aldrig för att du överreagerar, vi vill hellre ta det säkra före det osäkra.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA