Kostöverväganden för dräktiga och digivande katter

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Rätt utfodring av din katt är avgörande under dräktighet och digivande. Undernäring kan resultera i låg födelsevikt hos kattungarna och utsätta dem för risk för flera hälsotillstånd, vilket leder till sänkt överlevnad.1 Målet är optimal nutrition för både modern och hennes kattungar. Här är några specifika nutritionsprioriteringar:

 1. Ökad energi från kalorier för tillväxt av kattungar och mjölkproduktion för mamman
 2. Ökad mängd protein för tillväxt och utveckling av kattungarna
 3. Ökad mängd fett för att tillgodose det stora behovet av kalorier hos mamman
 4. Förhöjd kalcium- och fosforhalt för bentillväxt hos kattungar och mjölkproduktion hos deras mamma
 5. Hög matsmältning för att ge mer kalorier i en mindre mängd foder

Viktiga frågor och svar om dräktighet och nutritionsmässiga prioriteringar.

Varför är ökad energi och fett så viktigt?

Ökad energi och ökat fett är viktiga eftersom dräktiga och digivande katter har extremt höga energibehov. Digivning är det mest energikrävande stadiet i kattens liv. Digivande katter har två till sex gånger högre energibehov än friska vuxna katter.

Vad är smältbarhet och varför är den viktig?

Smältbarhet är hur mycket foder som faktiskt tas upp av kattens kropp. Hög smältbarhet är viktig eftersom energibehovet är mycket högt och det finns mindre fysiskt utrymme i magen hos dräktiga katter.

Vad ska jag ge min dräktiga eller digivande katt?

Det är extremt viktigt att ge din dräktiga eller digivande katt ett foder som innehåller den ökade nutrition som den behöver. Vi rekommenderar att du ger kattungefodret Hill's Science Plan Kitten så snart du upptäcker att din katt är dräktig. Dessa foder är rika på viktiga näringsämnen och stödjer utveckling av kattungarna under dräktigheten. Det är alltid bäst att fråga veterinären om rekommendationer gällande foder för din dräktiga eller digivande katt.

Vilka Science Plan-produkter finns för dräktiga eller digivande katter?

 • Hill’s Science Plan Kitten med kyckling
 • Hill’s Science Plan Kitten med Tonfisk
 • Urval av våtfoder för kattungar

 

Hur ska dessa foder ges till dräktiga eller digivande katter?

 • Dräktiga katter: ge den föreslagna mängden som anges på förpackningen. Fortsätt ge mamman kattungefoder tills hennes kattungar är avvanda.
 • Digivande katter: se till att det alltid står foder tillgängligt till mamman efter att kattungarna har fötts. Detta kommer att underlätta avvänjningen av kattungarna till slut och till ett vanligt foder och ge mamman foder med hög energi som hon behöver under den här tiden.

Hur länge är en katt dräktig?

Vanlig dräktighet är i genomsnitt 63–65 dagar. 2 Vi rekommenderar att du besöker en veterinär varje vecka under dräktigheten och digivningen för bedömning av vikt och foderintag. Tala med veterinären för att bestämma hur ofta din katt bör undersökas under dräktigheten och efter födseln av kattungarna.

När ska jag avvänja mina kattungar?

Avvänjning är vanligtvis en gradvis process. De flesta kattungar börjar äta fast föda mellan 3–4 veckors ålder. Avvänjningen ska vara helt avslutad mellan 6–10 veckors ålder. 3

Inledande prioriteringar gällande vård för kattungar.

Vi rekommenderar att du antecknar kattungens vikt, avföring, utveckling och aktivitet varje eller varannan dag (särskilt under de två första veckorna efter födseln) 4 och bokar in en kontroll hos veterinären.

1 Small Animal Clinical Nutrition, fjärde upplagan. Reproducing Cats; Pregnancy sid. 321
2 Small Animal Clinical Nutrition, fjärde upplagan. Reproducing Cats; Assessment sid. 321
3 Small Animal Clinical Nutrition, fjärde upplagan. Reproducing Cats; Weaning; sid. 328
4 Small Animal Clinical Nutrition, fjärde upplagan. Growing Kittens; sid. 329

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HEALTHY CUISINE Kitten Stew

  <span class='nowrap'>Science Plan</span> <span class='nowrap'>Healthy Cuisine</span> är 100 % balanserad och hälsosamt våtfoder, med oemotståndlig smak som din kattunge kommer att älska.
 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten torrfoder

  Nutrition med flera fördelar som kliniskt bevisats stödja din kattunges tillväxt- och utvecklingsbehov.